Den parlamentariske styringskæde er et begreb, der anvendes i statskundskab. Kæden omfatter de politiske valghandlinger, lovgivningsprocessen, regeringsdannelsen og implementeringen af politiske beslutninger. Evalueringen af styringskædens effektivitet foregår ved det kommende valg.
Hvad forstås der ved parlamentarisk styringskæde?
Den parlamentariske styringskæde skal ideelt set sikre, at beslutninger indirekte er legitimeret af vælgerne. Når en administrativ myndighed har taget en beslutning, sker det på grundlag af en lov, der er er vedtaget i Folketinget, og som ministeren senere har udfyldt i form af en bekendtgørelse.
Er parlamentarisk demokrati?
Parlamentarisme er en demokratisk styreform, hvor den udøvende magt (regeringen) udspringer af den lovgivende magt (parlamentet). Eftersom borgerne vælger den lovgivende magt, vælger de indirekte også den udøvende magt.
Hvorfor kaldes det for en styringskæde?
I Danmark har vi repræsentativt demokrati, hvor magten i det politiske system kan beskrives med det, man kalder den parlamentariske styringskæde. Styringskæden består af forbindelserne mellem vælgerne, Folketinget, regeringen og den offentlige forvaltning.
Hvad er positiv parlamentarisme?
Positiv parlamentarisme indebærer, at en regering ved udnævnelsen via en afstemning i parlamentet skal have demonstreret et flertal bag sig; dette praktiseres i fx Tyskland, Italien og Irland.
Den parlamentariske styringskæde
Hvilken styreform har vi i Danmark?
I Danmark har man konstitutionelt monarki.
Hvilket slags demokrati er der i Danmark?
I Danmark har vi repræsentativt demokrati. Det vil sige, at det ikke er borgerne selv, men derimod repræsentanter valgt af borgerne, der træffer de politiske beslutninger. Folketinget er sammensat af 179 folketingsmedlemmer, der stemmer love igennem på vælgernes vegne.
Hvor i Grundloven står parlamentarismen?
Grundlovens § 15 om parlamentarisme er en meget central paragraf i den danske Grundlov. Parlamentarisme betyder i Danmark, at regeringen ikke kan udnævnes, hvis Folketinget er imod regeringen. Regeringen kan godt sidde uden selv at have et flertal i Folketinget, men hvis den får et flertal imod sig, må den gå af.
Hvad indebærer det parlamentariske princip i Danmark?
Med systemskiftet blev parlamentarismen ‒ det parlamentariske princip ‒ indført. Det betyder, at en regering må gå af, hvis den har et flertal imod sig i Folketinget. Parlamentarismen blev skrevet ind i grundloven ved grundlovsændringen i 1953.
Hvad er forskellen på et præsidentielt og parlamentarisk system?
Præsidenten i USA udpeger sin regering, og den kan afsættes af præsidenten. I et parlamentarisk system udgår regeringen af flertallet i parlamentet.
Hvad betyder parlamentarisk republik?
En parlamentarisk republik er en form for republik, der styres af en regering underlagt et parlamentarisk system, hvilket vil sige, at der ikke er nogen klar magtadskillelse mellem den udøvende og den lovgivende magt. Der findes forskellige varianter af den parlamentariske republik.
Hvilke former for parlamentarisme er der?
- Positiv parlamentarisme.
- Negativ parlamentarisme.
Hvilken styreform har man i Danmark?
I Danmark har man konstitutionelt monarki.
Hvor i Grundloven står parlamentarismen?
Grundlovens § 15 om parlamentarisme er en meget central paragraf i den danske Grundlov. Parlamentarisme betyder i Danmark, at regeringen ikke kan udnævnes, hvis Folketinget er imod regeringen. Regeringen kan godt sidde uden selv at have et flertal i Folketinget, men hvis den får et flertal imod sig, må den gå af.
Er Republik en styreform?
Republikken er en statsform, som adskiller sig fra monarkiet, ved at posten som statsoverhoved, normalt en præsident, ikke går i arv, men besættes af en person, der er udpeget for en mere eller mindre velafgrænset periode.
Hvad menes der med negativ parlamentarisme?
En regering må ikke have et flertal imod sig. Så hvis 90 eller flere af medlemmerne i Folketinget er imod regeringen, kan regeringen væltes. Det kaldes for negativ parlamentarisme.
Hvornår kom parlamentarisme?
24. juli 1901 og er betegnelsen for overgangen fra kongevalgte regeringer til regeringer baseret på Folketingets flertal. Den såkaldte folketingsparlamentarisme betød, at det konservative parti Højre, der havde været ved magten siden 1865, måtte overlade regeringsmagten til bondepartiet Venstre.
Hvilke lande har positiv parlamentarisme?
Der sondres mellem negativ og positiv parlamentarisme. Positiv parlamentarisme indebærer, at en regering ved udnævnelsen via en afstemning i parlamentet skal have demonstreret et flertal bag sig; dette praktiseres i fx Tyskland, Italien og Irland.
Hvad er parlamentarisk flertal?
De partier, som hjælper en mindretalsregering til at opnå flertal, kaldes regeringens parlamentariske grundlag eller støttepartier. En regering kan bestå af et eller flere partier. Hvis regeringspartiet/-partierne behøver stemmer fra andre partier for at opnå flertal, er der tale om en mindretalsregering.
Hvad kendetegner et præsidentielt system?
Præsidentialisme er et demokratisk, politisk system, hvor den udøvende magt er samlet hos en person, der både er statsoverhoved og leder af regeringen og er valgt direkte (eller som i USA og Sydafrika indirekte) af vælgerne.
Hvad kendetegner oppositionen?
Opposition er et eller flere politiske partier eller en anden form for organiseret gruppe, der er modstander af en regering, parti eller gruppe, som har den politisk styrende kontrol af et område, amt, stat, nation eller land.
Er der flertalsregering i Danmark?
Flertalsregeringer i Danmark
I et politisk system som det danske, hvor der er mange politiske partier, har man næsten udelukkende mindretalsregeringer. Kun 5 gange siden Besættelsen har Danmark haft en flertalsregering.
Hvad kendetegner regeringen?
En regering er den udøvende magt i et land. Ifølge Danmarks Riges Grundlov består regeringen i Danmark af kongen eller dronningen og ministrene. I almindelig sprogbrug består regeringen af ministrene med statsministeren som politisk leder.
Hvad er det modsatte af republik?
I et monarki er det kun én person, monarken, der bestemmer. Lederen kaldes for konge eller dronning, alt efter om det er en mand eller kvinde. Som regel arver kongens eller dronningens førstefødte barn tronen.