Det italienske køkken er mad og madlavning fra Italien, som i dag er verdenskendt for de velsmagende retter af få, enkle og friske kvalitetsvarer som pizza, focaccia eller spaghetti aglio e olio.
Hvad kendetegner Italiens madkultur?
Karakteristisk er en stor variation i brugen af friske, årstidsbestemte råvarer og en enkel tilberedning. Køkkenet er rigt på grøntsager, frugt, brød, pasta og fisk. Forbruget af kød er relativt lavt.
Hvad er hovedretten i Italien?
Traditionelt set bestod Pranzo af en Primo piatto, en forret som f. eks. pasta, efterfulgt af en Secondo, en hovedret bestående af hovedsageligt kød eller fisk med eventuelt Cortorni – garniture serveret a parte. Frisk frugt og/eller ost til at afrunde måltidet og en caffè (espresso) som afslutning på frokosten.
Hvordan er kulturen i Italien?
Den italienske kulturarv er allestedsnærværende og har rødder tusinder af år tilbage i tiden. Over hele landet finder du ruiner, der vidner om både etruskerne og romernes stormagtstider. På Sicilien kan du gå på opdagelse de UNESCO-beskyttede templer i Tempeldalen og de græske teaterruiner i Taormina og Siracusa.
Hvad er Italien kendt for?
Italien er et land i Sydeuropa, som især er kendt som stedet hvor pizza, pasta, is, ballet og opera er opfundet. Italien har en lang historie. Landets hovedstad, Rom, var engang hovedstad i Romerriget. Her er stadig ruiner fra både i Rom og andre steder i Italien.
Italiensk mad og sundhed | Italiens kultur
Hvad tid spiser man i Italien?
Italienerne spiser først middag efter kl. 20, så de restauranter, der åbner tidligere end kl. 19.30, er som regel turistfælder. Når de lokale går ud og spiser, har de lange bukser eller kjoler på.
Hvordan spiser man i Italien?
Hovedmåltider i Italien
Hverdagsfrokosten består som regel af fire retter, en solid forret, primo piatto (suppe eller pasta), en efter hjemlige forhold ret lille hovedret, secondo piatto (kød eller fisk), ledsaget eller fulgt af garniture, contorno (mest grøntsager) og en efterret, postre (ost, is, frugt eller kage).
Hvordan hilser man på italiensk?
Italienerne hilser kun med “ciao” på folk, de kender godt; alle øvrige hilses med goddag, godaften eller godnat. Det er godt at kunne lidt lokale gloser, hvis du vil i snak med de lokale i Italien; især den ældre generation…
Hvad skal man smage i Italien?
- Pasta og gnocchi. Man kan til alle tider finde frisk pasta og gnocchi på italienske restauranter med respekt for sig selv. ...
- Risotto. ...
- Carpaccio. ...
- Antipasti. ...
- Pizza. ...
- Tiramisu. ...
- Panna cotta. ...
- Italiensk is.
Hvad spiser man til morgenmad i Italien?
En typisk italiensk morgenmad består af en cappuccino eller en caffellatte og så noget sødt at spise, fx en skive sandkage eller en croissant. Det mætter, og det smager dejligt. En italiener kan også godt drikke en cappuccino i løbet af formiddagen.
Hvad er det mest populære mad i Italien?
Pizza: Dette er måske den mest berømte italienske mad, og den nydes over hele verden. Det er et fladbrød toppet med tomatsauce, ost og forskellige andre ingredienser, såsom grøntsager, kød og skaldyr. Pasta: Pasta er en fast bestanddel i det italienske køkken, og den kommer i mange forskellige former og størrelser.
Hvad spiser man til aftensmad i Italien?
- Antipasti: bruschetta, crostini, skinke, pølse, carpaccio, stegte peberfrugter og anden let mad, som får tænderne til at løbe i vand.
- Il primo: pasta (ofte flere pastaretter efter hinanden), suppe, risotto.
- Il secondo: kød, fisk, skaldyr, omelet, suppe.
Hvad drikker man i Italien?
Vin, espresso og grappa
Intet måltid ville være komplet uden noget at drikke, og i Italien, som er et af verdens førende vinproducerende lande, er det selvfølgelig vin, som står på menuen. Medmindre man er den helt store vinkender, kan du sagtens ”nøjes” med at bestille vino della casa, som er husets vin.
Hvad tid spiser man frokost i Italien?
Se på åbningstiderne, typiske restauranter åbner omkring 12.30 til frokost og omkring 7/7.30 til middag. I Italien spiser de sent (som i England eller Spanien).
Hvad hedder bacon på italiensk?
Pancetta er et italiensk salume-produkt, altså et speget produkt, der er fremstillet ved at lufttørre et vådsaltet svineslag, hvor sværen er skåret fra før saltning. Det kan minde lidt om bacon, men pancetta er ikke røget sådan som bacon er det. Pancetta affumicata er dog speget og røget, svarende til bacon.
Hvad består en italiensk menu af?
En italiensk menu er hovedsageligt inddelt i fire dele – antipasti, primi, secondi og dolci – mens vi i norden normalt inddeler vores menu i tre dele – forretter, hovedretter og desserter.
Hvordan spiser man spaghetti i Italien?
I Italien spiser man spaghetti… med en gaffel. Det er langt fra alt slags pasta og sauce, der passer sammen. Lange flade pastaer, som spaghetti og fettucine er velegnede til cremede pastasovse med fløde, hvorimod de små korte pastaer som penne eller pastaskruer passer godt til 'grovere' sovse med f.
Er italiensk mad sund?
Kort fortalt er hemmeligheden bag middelhavskosten og italienernes sunde livestil, at de indtager et er højt indhold af frugt, friske grønsager og nødder, masser af olivenolie og kun et begrænset indhold af rødt kød. Kødet erstattes ofte med fisk og fjerkræ.
Hvordan siger man tak på italiensk?
Grazie (tak) er nemt nok: Det betyder tak og siges mange, mange gange om dagen, endnu flere gange end vi bruger det i Skandinavien. Sig hellere tak en gang for meget end en gang for lidt! Prego svarer til “det var så lidt” eller “værsågod”, alt efter konteksten, og benyttes næsten lige så meget som “tak” på italiensk.
Hvad hedder kaffe på italiensk?
Kaffe i Italien hedder caffé. Ikke at forveksle med en café på dansk. Hvis du spørger om vej til en café på gaden, ser italieneren meget undrende på dig. Kaffe indtages enten på en af de mange typer af restauranter eller på bar.
Kan man drikke vandet fra hanen i Italien?
Vandet i hanen er generelt sikkert at drikke i Italien. Hvis en vandhane er markeret med Acqua non potabile (ikke drikkevand), bør man drikke kildevand fra flaske.
Hvad er Secondi?
Secondi er hovedretter af fisk eller kød, og normalt får man kun det, man bestiller. Hvis man bestiller en bøf, får man kun en bøf, og det er her, contorno kommer ind i billedet. Contorno betyder nemlig tilbehør og kan eksempelvis være grøntsager eller salat, som bestilles sammen med secondi.
Er det dyrt i Italien?
Italien er det dyreste land på listen, og faktisk på niveau med Tyskland. Men det er dog fortsat mærkbart billigere end Danmark. Skatten er også lavere end i Danmark, men det er den jo i alle lande.
Hvad spiser italiener til frokost?
Frokost i Italien
Først spiser man en primo en slags førsteret/forret bestående af pasta eller risotto, som kan tilberedes på utallige måder (normalvis mellem 60-80 gram pasta/ris per person).