Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal. Sammen markerer disse fænomener begyndelsen til den skandinaviske statsdannelse.
Hvad levede man af i vikingetiden?
Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvem bestemte mest i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvad legede man i vikingetiden?
Børnenes legetøj i vikingetiden
Selvfølgelig har vikingetidens børn også leget. Man har fundet legetøj lavet af træ: små skibe, sværd, dukker og dyrefigurer. Det meste er nok lavet til at lege med. Men nogle af tingene tjente også til oplæring i forskellige færdigheder, som børnene kunne få brug for som voksne.
Hvad betød slægten i vikingetiden?
Slægten var den centrale sociale institution og det vigtigste fællesskab. Den enkelte måtte indordne sig efter slægtens normer og regler. Næstekærlighed er et kernebegreb i kristendommen (selvom der i praksis er uenighed om, hvem der er omfattet af den), men den var fraværende i vikingetidens moralkodeks.
5 ting du skal vide om: Vikingetiden
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvilke dyr var der i vikingetiden?
Vikingerne havde mange af de husdyr, vi kender i dag. En almindelig vikingehusholdning i et landbrugsområde havde kvæg, heste, svin, får og geder. Dertil kom høns, gæs og ænder, hvor både æg og dyr kunne spises. Der blev også samlet muslinger og østers, fanget fisk og jaget hjorte- og fuglevildt.
Hvorfor slutter vikingetiden?
Vikingetidens slutning defineres ud fra oplysninger i skriftlige kilder om forhold i England: Enten året 1042, da den dansk-engelske kong Hardeknud døde, hvilket blev enden på nordisk herredømme over England, eller 1066, da den normanniske hertug Vilhelm (Erobreren) erobrede England.
Hvem var de stærkeste vikinger?
- Leif den Lykkelige. Født: 970.
- Ragnar Lodbrog. Født: ukendt, 800-tallet. ...
- Svend Tveskæg. Født: ca. ...
- Bjørn Jernside. Født: 800-tallet. ...
- Erik den Røde Thorvaldsson. Født: 950. Død: 1003. ...
- Harald Hårfager. Født: 850. Død: ca. ...
- Gorm den Gamle. Født: ca. 910. ...
- Harald Blåtand. Født: Ukendt. Død: 985-87. ...
Hvem var den sidste viking?
- konge af Norge 1046-1066
Harald Hårderåde kaldes gerne for "den sidste rigtige viking" og er måske, hvad mange forstår ved en rigtig vikingekonge.
Hvad var Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvad var kvindens rolle i vikingetiden?
Kvinder havde som opgave at passe børnene, tage sig af de ældre, tilberede og konservere mad, bl. a. mejeriprodukter, og anden forarbejdning af råprodukter. Tekstilproduktionen var også et kompliceret og tidskrævende arbejde, der inkluderede bearbejdning af uld, spinding og vævning.
Hvad er vikingerne kendt for?
Vikingerne var i virkeligheden mange ting. De var modige eventyrere, innovative bådebyggere, dygtige handelsfolk og gemene sørøvere. De danske vikinger havde store armbevægelser i datidens Europa, og deres levevis, kultur og rejser trækker dybe spor til nutidens Danmark.
Hvor høje var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvad spiser de i vikingetiden?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvem opfandt vikingetiden?
Vikingetiden blev i Danmark indført af J.J.A. Worsaae (1821-1885).
Hvem startede vikingetiden?
Begyndelsen defineres af det først kendte af den serie nordiske togter i Vesteuropa, der begyndte kort før år 800: plyndringen af det berømte Lindisfarne Kloster på en lille ø ved Nordenglands kyst den 8. juni 793. Det var utvivlsomt nordmænd, som var aktive her.
Hvordan så en rigtig viking ud?
»Ud fra billedkilder ved vi, at vikingerne havde velplejede skæg og hår. Mændene havde et langt pandehår og kort hår bag på hovedet,« fortæller Louise Kæmpe Henriksen og fortsætter: »Skægget kunne være kort eller langt, men det var altid velfriseret. Længere nede på halsen var huden barberet glat.
Hvad kom efter vikingetiden i Danmark?
Middelalderen er den tid der kommer efter vikingetiden. I Danmark regner vi den for at vare fra cirka 1050 til 1536. Navnet ”middelalder” betyder mellemtid.
Hvad lavede vikingerne i hverdagen?
Vikingerne er kendt som vilde krigere, der levede af at plyndre og røve folk rundt om i Europa. Men i virkeligheden levede vikingerne som fredelige mennesker det meste af tiden. De fleste var bønder, fiskere eller købmænd.
Hvad betyder ordet viking?
Ordet vikinger kommer af oldnordisk víkingar, pluralis af víkingr, sandsynligvis oprindelig om indbyggere fra landskabet Vík, se Viken. Begrebet viking forsvandt fra det danske sprog, men kom igen i 1800-tallet og blev da også benyttet til at betegne en hel periode, vikingetiden.
Hvor stor har Danmark været i vikingetiden?
Danmarks befolkning var mindre
Ved hjælp af blandt andet arkæologiske fund og metoder mener man i dag, at befolkningen i det nuværende danske område var på ca. 500.000 mennesker omkring år 800.
Hvilken religion havde man i vikingetiden?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.