Ved en forbrugeraftale forstås i denne lov en aftale, som en erhvervsdrivende indgår som led i sit erhverv, når den anden part (forbrugeren) hovedsagelig handler uden for sit erhverv. Stk. 2. Den erhvervsdrivende har bevisbyrden for, at en aftale, den pågældende har indgået, ikke er en forbrugeraftale.
Hvad er en forbrugeraftale?
En forbrugeraftale er en aftale, der indgås mellem en virksomhed og en person, som handler uden for sit erhverv som almindelig forbruger. Der gælder en række særlige beskyttende regler, når en forbruger indgår aftaler.
Hvornår er man en forbruger?
Der er tale om en forbruger, når denne hovedsagelig handler uden for sit erhverv i relation til jeres aftale. Lovens regler gælder derimod ikke, når din virksomhed indgår aftaler om køb og salg af varer og tjenesteydelser med andre virksomheder som led i begges erhverv. Den typiske forbruger er en privatperson.
Hvad kendetegner en forbruger?
En forbruger er i retlig forstand en køber (eller modtager af en tjenesteydelse), der hovedsagelig handler uden for sit erhverv, og som handler eller indgår aftale med en erhvervsdrivende sælger (eller leverandør af en tjenesteydelse), der handler som led i sit erhverv.
Hvad er en privat forbruger?
Ofte skelnes mellem det private forbrug, som er det forbrug, der købes af de private husholdninger, og det offentlige forbrug, som er de offentlige tjenester og (sjældnere) varer, der finansieres af den offentlige sektor.
Introduktion til aftaleretten
Hvad er forskellen på AB 18 og AB forbruger?
AB Forbruger kom til verden i 2010, mens AB 18 og AB Forenklet blev offentliggjort i juni 2018. DI Byggeri vejleder til at kende forskel. Hvor AB Forbruger er udarbejdet med henblik på forbrugerentrepriseaftaler, er AB 18 og AB Forenklet tiltænkt anvendt i aftaler mellem erhvervsdrivende parter.
Hvad betyder forbrug og forbruger?
Forbrug er handlingen med at bruge eller forbruge varer, tjenester, ressourcer eller penge. Det indebærer køb og brug af forskellige ting i dagligdagen og kan også referere til det totale niveau af udgifter eller efterspørgsel i en økonomi eller befolkning.
Hvad skal forbrugeren betale for en vare hvis prisen ikke er aftalt?
Hvis pris ikke er aftalt, så skal køberen i handelskøb betale, hvad sælgeren fordrer, for så vidt det ikke kan anses for ubilligt. Dette gælder ikke i forbrugerkøb. I forbrugerkøb skal køberen (hvis prisen ikke er aftalt) betale, hvad der må anses for rimeligt.
Hvornår kan en forbruger hæve købet?
For at du skal kunne ophæve købet, skal manglen som udgangspunkt være væsentlig. I nogle tilfælde vil du dog godt kunne ophæve købet, selvom manglen ikke er væsentlig. Det er fx, hvis sælgeren ikke vil afhjælpe eller omlevere inden for rimelig tid eller gøre det uden væsentlig ulempe for dig.
Hvilken aldersgruppe forbruger mest?
Hvilken aldersgruppe forbruger mest? Det er nemlig danskere i alderen fra 40-65 år, som er de klart største forbrugere. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra analysevirksomheden Marketminds og De Lokale Ugeaviser.
Hvem skal betale Tilbagesendelsesomkostningerne?
7. Hvem skal betale tilbagesendelsesomkostningerne? Ifølge forbrugeraftaleloven er det forbrugeren selv der skal betale disse udgifter. Dog kan loven fraviges her, da der kan indgås andre aftaler hvor fx sælger betaler disse udgifter.
Hvad er forbrugerpolitik?
Forbrugerpolitikken skal sikre gode rammevilkår
Virksomheder og forbrugere har derfor samme interesse i gode forbrugerforhold. Dansk Erhverv arbejder i både Danmark og EU for en forbrugerpolitik, der giver din virksomhed de bedst mulige rammevilkår for at imødekomme forbrugernes ønsker og forventninger.
Hvornår er der tale om fjernsalg?
Når vi taler om net-handel eller fjernsalg, er det den situation, hvor du og din kunde indgår en aftale uden, at I mødes fysisk. Det er fx tilfældet, når din kunde indgår en aftale via din hjemmeside, eller når en aftale indgås via telefonen, eller via sms.
Kan en forbruger altid fortryde en aftale?
Et køb er en bindende aftale, og du kan som udgangspunkt ikke fortryde dit køb. Selvom mange butikker tilbyder en retur- eller bytteret, er det ikke en ret, du har efter lovgivningen, hvis det ikke er aftalt ved købet.
Hvad er negativ aftalebinding?
Negativ aftalebinding er, når en erhvervsdrivende fremsender en vare eller tjenesteydelse, hvor der ikke er indgået nogen aftale mellem den erhvervsdrivende og forbrugeren, og derfor skal forbrugeren ikke betale for den fremsendte vare eller tjenesteydelse.
Hvornår blev dørsalg ulovligt?
Ændring af Forbrugeraftaleloven i 2004
Den nye lov forbyder dog generelt alle uanmodede personlige henvendelser til en forbruger på dennes bopæl mv.
Hvad er forskellen på forbrugerkøb og forbrugeraftaler?
Ved en forbrugeraftale forstås i denne lov en aftale, som en erhvervsdrivende indgår som led i sit erhverv, når den anden part (forbrugeren) hovedsagelig handler uden for sit erhverv. Stk. 2. Den erhvervsdrivende har bevisbyrden for, at en aftale, den pågældende har indgået, ikke er en forbrugeraftale.
Kan jeg forlange mine penge tilbage?
Sælgeren har som udgangspunkt et forsøg til at løse fejl på varen. Lykkes det ikke inden for rimelig tid – højest et par uger - kan du få hævet købet og kræve pengene tilbage. Sælgeren kan dog have to til tre forsøg, hvis det for eksempel drejer sig om en "periodisk fejl", som kan være svær at lokalisere.
Kan Kontoudtog bruges som kvittering?
Brug dit kontoudtog
“I sig selv er kvitteringen ikke et krav. Du skal bare dokumentere, at du har købt varen,” siger Martin Bruun-Houmølle fra Forbrugerrådet Tænk og peger på, at nogle har haft held med at dokumentere køb ved hjælp af billeder af kontoudtog.
Hvilken særlig ret har en forbruger ved aftaler indgået uden for fast forretningssted?
Er en aftale om køb af vare eller om tjenesteydelse indgået under et møde med den erhvervsdrivende uden for dennes faste forretningssted, kan forbrugeren træde tilbage fra aftalen i overensstemmelse med §§ 6-9 (fortrydelsesret). Det samme gælder, hvis forbrugeren under tilsvarende omstændigheder har afgivet et tilbud.
Hvilke paragraffer i købeloven gælder kun i forbrugerkøb?
Købelovens §§ 72 – 87 gælder kun for forbrugerkøbet, og det er i disse paragraffer, at du finder de regler, der især giver forbrugeren en gunstig retsstilling overfor den erhvervsdrivende.
Hvor meget el forbruger en person?
Så meget strøm bruger en familie og en single i gennemsnit
En typisk dansker har ifølge Energistyrelsen et gennemsnitlig elforbrug på 1.600 kWh pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus bruger 4.500 kWh om året.
Hvad er forbrugersegmenter?
Forbrugersegmentering er en strategisk tilgang inden for markedsføring og forretningsudvikling, der involverer opdeling af en samlet målgruppe af forbrugere eller kunder i mindre og mere håndterbare grupper baseret på fælles karakteristika.
Hvad er forbrugertyper?
Forbrugertyperne er inddelt i seks segmenter, der adskiller sig fra hinanden i deres tilgang til madlavning, indkøb og andre fødevareparametre. Men også forbrugernes medieforbrug, sundhedsfokus og fritidsinteresse er blevet kortlagt.