Lobbyvirksomhed er virksomhed, der går ud på at påvirke politikere eller andre beslutningstagere i en bestemt sag. Det er det samme som korridorforhandling.
Hvad forstås ved lobbyisme?
person der, typisk på vegne af en interessegruppe eller -organisation, søger at påvirke embedsmænd eller beslutningstagere til at tage bestemte hensyn i forbindelse med udarbejdelse og vedtagelse af love, planer osv.
Hvem er lobbyister i Danmark?
Lobbyisme i Danmark
I organisationsverdenen varetager f. eks. arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer som Dansk Industri og Dansk Erhverv deres medlemsvirksomheders politiske interesser, mens fagforeninger som Dansk Metal og HK Privat varetager deres medlemmers personlige interesser over for det politiske system.
Hvordan foregår lobbyisme?
Lobbyisme er en populær betegnelse for interesseorganisationers, virksomheders, offentlige institutioners og individers forsøg på at påvirke politiske og administrative beslutninger. Tillige findes der lobbyvirksomheder – public affairs-virksomheder – som mod betaling varetager lobbyopgaver på andres vegne.
Hvilken rolle spiller lobbyismen i EU?
EU-institutionerne samarbejder med en lang række grupper og organisationer, der repræsenterer specifikke interesser og udøver lobbyvirksomhed. Dette er en legitim og nødvendig del af beslutningsprocessen, der skal sikre, at EU's politikker afspejler borgernes reelle behov.
Økonomien bag lobbyisme forklaret på et minut: Fra mening/definition til eksempler
Er lobbyisme lovligt i Danmark?
Ofte tænker man ikke over det, men Danmark er et af de lande i verden, hvor lobbysime er underlagt den laveste grad af regulering. Danmark er et land, hvor lobbyismen får lov at udspille sig helt frit.
Hvor stammer lobbyisme fra?
Ifølge Oxford English Dictionary stammer begrebet lobbyisme fra omkring 1640, hvor englænderne mødte op i en lobby foran House of Commons for at snakke med deres parlamentsmedlemmer. Siden har begrebet op gennem det 19. århundrede vundet udbredelse i amerikansk politik.
Hvor mange lobbyister er der i Danmark?
I Danmark vurderes det, at ca. 1700 organisationer beskæftiger sig med lobbyisme. I EU er tallet 7000.
Hvorfor hedder det lobbyisme?
De to ord lobbyere og lobbye er dannet af navneordet lobby, der er lånt fra engelsk, og af afledningsendelserne -ere og -e.
Hvilke argumenter er der for og imod lobbyisme i EU?
forskere, at lobbyisternes store indflydelse på EU-lovgivningen er udemokratisk. Argumentet er, at lobbyisterne har en magt, der burde være forbeholdt de folkevalgte. Andre aktører påpeger, at der er en skævhed i og med, at virksomhedsinteresser er bedre repræsenteret i Bruxelles end eksempelvis forbrugerinteresser.
Er lobbyisme godt?
Mens flere og flere arbejder professionelt med lobbyisme, er den politiske interessevaretagelse blevet mere uigennemskuelig. Et lobbyregister kan skabe øget indsigt og transparens. Det er afgørende for en afbalanceret politisk beslutningsproces, skriver Anne Skorkjær Binderkrantz.
Hvor mange lobbyister er der i EU?
Der er i alt 82.096 personer, der 'lobbyer' i EU. 50.326 af dem arbejder på fuld tid. 6.959 af dem har adgang til Parlamentet. EU's Transparency Register har kørt i sin nuværende form siden 2011.
Hvad er formålet med en interesseorganisation?
En forening eller organisation, der arbejder for at fremme en særlig interesse, emne eller sag. Danmark har et rigt foreningsliv og en lang tradition for, at man slutter sig sammen i foreninger eller organisationer, hvis man har en fælles interesse.
Hvad laver lobbyister?
Lobbyisme er forsøg på at påvirke politiske beslutninger via en lobbyist, der optræder på vegne af en anden person eller interessegruppe. Lobbyisme kan både foregå på legal vis (f. eks. via rapporter, møder og medier) og på illegal vis (f.
Er non profit og NGO det samme?
NGO'er er per defination non-profit og må ikke ejes af hverken et statsligt organ eller et politisk parti.
Hvad er forskel på NGO og interesseorganisation?
Hvor interesseorganisationer varetager en gruppe menneskers interesser, så hjælper velgørenhedsorganisationer derimod en udsat gruppe mennesker i stedet. NGO'er dækker også over en række foreninger med formål, som kan differentiere sig for de to andre.
Er EU en organisation?
EU vedtager love og regler, som gælder for alle EU's borgere i de 27 medlemslande. Derfor er der også mange parter involveret, når EU træffer beslutninger. Det er ofte blevet sagt om EU, at EU er mindre end en stat, men mere end en international organisation.
Hvilke danskere er i EU parlamentet?
- Margrete Auken (SF)
- Asger Christensen (V)
- Niels Fuglsang (S)
- Søren Gade (V)
- Jeppe Kofod (S)
- Peter Kofod (DF)
- Morten Løkkegaard (V)
- Karen Melchior (RV)
Hvad bygger EU på?
EU bygger på retsstatsprincippet. Alle EU's initiativer bygger på traktater, der er blevet vedtaget frivilligt og på demokratisk vis af alle medlemslandene. Lov og ret opretholdes af et uafhængigt retsvæsen.
Hvad er fordelene ved at være med i EU?
Som EU-borger kan du leve, arbejde og rejse frit i 27 lande. EU støtter økonomien og beskytter dine rettigheder ved at sikre mere retfærdige arbejdspladser, sikrere produkter og et rent miljø. EU fremmer værdier såsom lighed, fred og demokrati i ind- og i udland. Få mere at vide om de fordele, EU bringer med sig.
Hvilke udfordringer står EU overfor i dag?
EU's aktiver, udfordringer og værdier
De tre hyppigst nævnte udfordringer, som EU står over for, er sociale uligheder (36 %), arbejdsløshed (32 %) efterfulgt af migrationsspørgsmål (31 %).
Hvad kalder man den lovgivning der kommer fra EU systemet?
Forordninger er retsakter, der automatisk og uden forskel gælder for alle EU-landene, så snart de træder i kraft og uden at skulle omsættes i nationale love.
Hvad er forskellen på en forordning og et direktiv?
En forordning er en bindende retsakt, der gælder direkte i medlemslandene. Det betyder, at EU har besluttet, hvordan de danske domstole og myndigheder skal anvende forordningen. Sådan er det ikke med direktiver. Direktiver er retsakter, der fastlægger et fælles mål, der skal nås i alle EU's medlemslande.
Hvad betyder EU EØS og EFTA?
Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA) er Islands, Liechtensteins, Norges og Schweiz' mellemstatslige organisation. Aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) er en international aftale, der bl. a. giver mulighed for at udvide dele af EU's indre marked til Island, Liechtenstein og Norge.