En bekendtgørelse er en administrativ forskrift, der udstedes med hjemmel i en lov. Formålet med en bekendtgørelse er at gennemføre eller udfylde en lovs regler. En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering, der har til formål, at orientere om reglers indhold og baggrund.
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og en lov?
En bekendtgørelse gennemfører eller udfylder en lovs regler. En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende.
Hvad er forskel på bekendtgørelse og vejledning?
Bekendtgørelser er placeret over standarder i hierakiet. Det betyder, at hvis standarder og bekendtgørelser er modstridende, vil det altid være kravene i bekendtgørelsen, som vinder. Nederst i hierarkiet er vejledninger. Vejledningerne bruges til at uddybe og forklare reglerne inden for forskellige områder.
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og et cirkulære?
Cirkulærer indeholder typisk bestemmelser, der er rettet til hierarkisk lavere placerede institutioner. Sådanne cirkulærer udstedes med hjemmel i det bestående over-underordnelsesforhold, der giver adgang til at give tjenstlige ordrer. Cirkulærer kan i modsætning til bekendtgørelser ikke forpligte borgere direkte.
Hvad er en lovbekendtgørelse?
En lovbekendtgørelse er en administrativ sammenskrivning af en oprindelig hovedlov og de efterfølgende ændringslove. Selve lovbekendtgørelsen bliver ikke forhandlet i Folketinget, men hovedloven og de sammenskrevne ændringslove er tidligere blevet forhandlet i Folketinget.
Hvad er forskellen mellem en bekendtgørelse, en lov og et lovforslag?
Hvad er forskellen på et cirkulære og en vejledning?
Cirkulærer er mere overordnede og generelle, mens vejledninger typisk er mere detaljerede og specifikke. Cirkulærer er rettet mod myndigheder, mens vejledninger ofte er målrettet både myndigheder, fagpersoner og offentligheden.
Hvem kan lave en lovbekendtgørelse?
Hvem kan lave en lovbekendtgørelse? Myndigheder, såsom justitsministeriet eller andre relevante ministerier, har normalt ansvaret for udarbejdelsen og offentliggørelsen af lovbekendtgørelser.
Hvad er cirkulærer og vejledninger?
anordninger), der kundgøres i Lovtidende, eller som cirkulærer. Konkrete tjenestebefalinger til mange myndigheder bør betegnes cirkulæreskrivelse. Informationer om forståelsen af en lovgivning eller administrative forskrifter bør betegnes vejledning.
Er en bekendtgørelse bindende?
Virkningen af bekendtgørelsen er den samme som en lov, og derfor er den bindende for borgere, virksomheder og myndigheder.
Hvad er en vejledning jura?
En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering og kan således ikke i sig selv være regulerende. Den kan udstedes uden hjemmel, fordi den ikke i sig selv er retligt bindende. Dens indhold skal ligge inden for lovens grænser.
Hvem udsteder en vejledning til en lov?
Vejledningen handler om udarbejdelse af administrative forskrifter, det vil sige forskrifter, som udstedes af ministerier, styrelser og andre administrative myndigheder. Vejledningen omfatter for det første retligt bindende forskrifter i form af bekendtgørelser, kongelige anordninger og cirkulærer.
Er en vejledning retlig bindende?
Vejledninger er ikke retligt bindende og kan derfor udstedes uden hjemmel i lov eller et over-/underordnelsesforhold af den myndighed, der er ansvarlig for det pågældende område.
Er en bekendtgørelse en retskilde?
bekendtgørelser, anses som retskilder.
Hvad er forskellen på Bek og LBK?
Love, lovbekendtgørelser, bekendtgørelser og vejledninger
På retsinformation.dk bruges forkortelserne: LOV: Lov. LBK: Lovbekendtgørelse. BEK: Bekendtgørelse.
Kan en minister vedtage en bekendtgørelse?
En minister eller en anden administrativ myndighed kan derfor bemyndiges i en forordning til at udstede en bekendtgørelse. En bekendtgørelse kan således udstedes direkte med hjemmel i en forordning, hvis bemyndigelsen i forordningen til at fastsætte nærmere regler er rettet direkte til en administrativ myndighed (f.
Hvordan forkortes bekendtgørelse?
bek. forkortelse (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) • = bekendtgørelse bkg.
Er en forordning en lov?
Forordning er et andet ord for lov, og er et begreb, der bruges i dansk retshistorie og i EU-retlig sammenhæng. 1. En forordning var en generel retsforskrift, der fra 1500-tallet og frem til Grundloven af 1849 var en af betegnelserne for de love, statsmagten udstedte.
Hvordan refererer man til en bekendtgørelse?
Henvisninger til love og andre bekendtgørelser kan udformes ved angivelse af lovens eller bekendtgørelsens fulde titel, men uden nummer og dato. Har loven en forkortet titel (»populærtitel«) angivet i parentes til sidst i titlen, bør denne anvendes.
Hvornår er en bekendtgørelse udstedt?
Når ministeren har bestemt, hvornår loven skal træde i kraft, udarbejder ministeren en ikrafttrædelsesbekendtgørelse, hvori tidspunktet for lovens ikrafttræden oplyses. I sådanne tilfælde vises den bekendtgørelse, som sætter loven i kraft under fanen ”Sætter i kraft” med et direkte link til bekendtgørelsen.
Hvem kan udstede en bekendtgørelse?
Bekendtgørelser udstedes administrativt af et ministerium. En bekendtgørelse har samme virkning over for borgerne som en lov, selv om den ikke er vedtaget af Folketinget.
Er bekendtgørelser og anordninger det samme?
Bekendtgørelser (bkg) (tidligere kaldet anordninger): De udstedes af de administrative myndigheder.
Er en AT vejledning bindende for en arbejdsgiver?
Er en At-vejledning bindende? At-vejledninger er ikke bindende for arbejdsgivere eller andre, men de bygger på regler, der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en At-vejledning.
Hvordan ophæver man en lov?
En bekendtgørelse kan kun ophæves ved en ny bekendtgørelse (eller ved en kongelig anordning eller en lov). I bestemmelser om ophævelse skal det præcist angives, hvilken bekendtgørelse der ophæves.
Er forarbejder bindende?
Når man beskæftiger sig med forarbejder som retskilde, er det vigtigt at være opmærksom på, at forarbejderne ikke er bindende i sig selv. Det er op til domstolene og andre myndigheder at fortolke loven og anvende den i praksis, og forarbejderne kan kun bruges som et supplement til selve loven og dens formuleringer.
Hvordan læser man en lov?
Retsinformation. På retsinformation.dk finder du alle Danmarks retsforskrifter (love og bekendtgørelser) i elektronisk form. Love om undervisning findes under Ministeriet. Hvis du for eksempel klikker på folkeskoleloven, kan du i højre side klikke dig videre til alle de bekendtgørelser, der knytter sig til loven.