Det er Familieretshusets opgave at behandle sager, som handler om familien i bred forstand. På alle områder handler det om at finde de løsninger, der er bedst for hver enkelt familie. Familieretten har en lokal afdeling i hver enkelt retskreds og er en del af Danmarks Domstole under Justitsministeriet.
Hvad kan Familieretshuset afgøre?
Familieretshuset kan træffe midlertidige afgørelser om forældremyndighed, bopæl og samvær eller anden kontakt efter forældreansvarslovens § 29, om midlertidigt kontakt bevarende samvær efter lovens § 29 a, om afvisning af en sag efter lovens § 39, og om samvær, der ikke er indgribende for barnet.
Hvad ligger familieretten vægt på?
Familieretten vil lægge vægt på de oplysninger som Familieretshuset har indhentet. Men mange andre ting vejer dog også tungt i rettens overvejelser. Det kan for eksempel være, om barnet kan blive i sine vante omgivelser og fortsætte i sin institution eller skole samt bevare sine sociale relationer og fritidsinteresser.
Hvad hører Familieretshuset under?
Familieretshuset hører organisatorisk og budgetmæssigt under Social-, bolig- og ældreministeriet, og nærmeste politiske ledelse er social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Er Familieretshuset gratis?
Det er muligt at søge fri proces, når du skal i familieretten for at få behandlet en ansøgning om bopæl, forældremyndighed eller samvær. Hvis du får fri proces, betyder det, at statskassen betaler retsafgiften til familieretten og salæret til din advokat.
Familieretten
Kan Familieretshuset bestemme samvær?
Vær opmærksom på, at Familieretshuset eller familieretten i særlige tilfælde kan afslå at fastsætte et samvær. Det gør vi, hvis vi vurderer, at det ikke er til barnets bedste. Det samme gælder for ophævelse et samvær.
Hvad koster det at have en advokat med i Familieretshuset?
Du kan som udgangspunkt ikke få fri proces, hvis du har en retshjælpsforsikring, der dækker sagen, eller hvis du ikke opfylder de økonomiske betingelser for at få fri proces. Når din sag verserer i Familieretshuset, kan du heller ikke få fri proces. I de tilfælde er min timepris 3.125 kr.
Hvad koster det at gå i Familieretshuset?
Fra 2. juni 2023 koster en vilkårsforhandling 1.825 kr. Dertil kommer gebyret på de 775 kr. for at søge om separation eller skilsmisse.
Hvad koster en sag i Familieretshuset?
Hvis Familieretshuset (eller Statsforvaltningen) tidligere har behandlet en sag om børnebidrag eller uddannelsesbidrag, og du søger om ændring af dette bidrag, skal du i de fleste tilfælde betale et gebyr på 2.800 kr.
Kan børn ringe til Familieretshuset?
Hvis du har brug for at tale med en voksen, fordi dine forældre er skilt eller skal skilles, så kan du ringe til Børnenes Skilsmissetelefon i Familieretshuset.
Hvornår må børn selv bestemme hvor de vil bo?
Du stiller et helt konkret spørgsmål, og til det kan jeg helt enkelt svare: Din datter kan ikke selv bestemme, hvor meget hun vil være hos sin far, før hun bliver 18 år og er personlig myndig. Hun er underlagt de aftaler, som I træffer for hende.
Hvor længe går der før man kommer i familieretten?
Det er ikke usædvanligt at vente 2-3 mdr. på en indkaldelse til første møde i Familieretshuset. Da første møde alene er et afklaringsmøde, venter parterne ofte 2-3 mdr. på, at der kan afholdes en børnesamtale, hvorefter der igen er ventetid til et opfølgende møde.
Hvornår kan børn selv bestemme hvem de vil bo hos?
Alle sager vurderes konkret efter, hvad der er til barnets bedste. Børn over 12 år ikke må bestemme selv, hverken hvor de ønsker at bo, eller hvor meget samvær de ønsker, men børnene skal høres. Afhængig af børns alder og modenhed, i praksis fra skolealderen, skal børn høres.
Kan familieretten afvise en sag?
Familieretten kan afvise sagen, hvis sagsøger udebliver eller vægrer sig ved at svare. § 449 b er indsat ved § 15.15 i lov nr. 1711 af 27.12.2018 fra d. 01.04.2019.
Kan Familieretshuset bestemme bopæl?
Aftalen kan kun laves af forældrene, og hverken Familieretshuset eller familieretten kan bestemme, at der skal være delt bopæl.
Kan Familieretshuset træffe afgørelse om samvær?
Hvis du er afskåret fra at se dit barn. Hvis I som forældre ikke selv kan sikre, at barnet har kontakt til begge forældre, har Familieretshuset mulighed for at lave en midlertidig afgørelse om samvær. Det gælder også, hvis der kører en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær.
Hvem betaler sagsomkostninger i familieretten?
Får du fri proces til din sag i Familieretten om forældremyndighed, bopæl eller samvær, dækkes omkostningerne for retssagen af det offentlige. Hvis du mod forventningen ikke vinder sagen, vil det offentlige betale for din modparts sagsomkostninger.
Hvad skal der til for at få fri proces?
- Enlige ansøgere: 358.000 kr.
- Ansøgere i ægteskab eller andet samlivsforhold: 455.000 kr.
- Forhøjelse for hvert barn: 62.000 kr.
Hvor lang tid tager en sag i Familieretshuset?
Sagsbehandlingstiden vil variere fra sag til sag. Hvor lang tid det tager, afhænger af sagens type og kompleksitet. Familieretshuset kan ikke svare på, hvor lang tid behandlingen af netop din sag vil tage, da alle sager i Familieretshuset behandles individuelt ud fra den konkrete situation.
Hvem skal betale hvad i en 7 7 ordning?
Er der f. eks. aftalt en 7-7 ordning (barnet opholder sig 7 dage hos hver forælder), er udgangspunktet, at den pågældende forælder må anses for at have opfyldt sin forsørgelsespligt og derfor ikke skal pålægges af betale børnebidrag.
Hvordan starter man en sag i Familieretshuset?
Når du henvender dig med din sag, udfylder du et spørgeskema på Familieretshusets hjemmeside, og Familieretshuset visiterer sagen (inden fem dage). Herefter indkalder Familieretshuset begge forældre til et møde (så vidt muligt inden ti hverdage efter visitationen).
Hvem betaler for samvær?
Når du har samvær med dit barn, eller når du skal hente dit barn efter samvær, står du selv for udgiften til den af del af transporten, som du er ansvarlig for. Du kan dog i visse tilfælde få hjælp til at dække transporten, fx hvis din indtægt er lav.
Kan man få en gratis advokat?
Du har ret til hos en advokat at få gratis helt grundlæggende mundtlig rådgivning om både de juridiske spørgsmål i din sag og om dine praktiske og økonomiske muligheder for at gå videre med sagen (trin 1). Dette gælder på alle retsområder.
Hvor meget koster en advokat om måneden?
Der gælder ikke nogen fast timetakst for advokater, men de fleste advokater beregner sig mindst 1.800-2.800 kr. pr. anvendt time + moms, dvs. i alt 2.250-3.500 kr., og i mange tilfælde er timetaksten betydeligt højere.
Hvor meget tjener en advokat hver måned?
Gennemsnitlig indtægt pr. måned for nyuddannede (2019), inklusive pension, tillæg, værdi af personalegoder mv. 58.059 kr. 58.059 kr.