Betegnelsen RCD er mest brugt i England, hvor vi i Danmark typisk bruger forkortelserne HFI og HPFI for fejlstrømsafbrydere. Du kan dog opleve, at forkortelsen RCD optræder på din afbryder i Danmark. Der er stadig tale om den samme fejlstrømsafbryder, selvom den engelske betegnelse er brugt.
Er RCD og HPFI det samme?
RCD er som HPFI en forkortelse, hvor RCD står for Residual Current Device, og i princippet er det kun betegnelsen, der har ændret sig. Fejlstrømafbryderen kan stadig det samme, som den altid har kunne: beskytte dig og din husstand mod fejlstrøm.
Hvornår skal man bruge RCD?
RCD (HPFI) for at sikre, at der sker en fordeling på flere strømkredse i tilfælde af en fejl. Det vil sige, at der vil være strøm i dele af huset, selvom den ene RCD falder ud på en fejl. Hvornår? Ved alle nye installationer eller hvis du flytter din eksisterende tavle.
Hvad er definitionen på RCD?
RCD står for Residual Current Device eller fejlstrømsafbryder. Det har siden 1993 kun været tilladt at anvende RCD type A (30 mA) i boliger. RCD type AC (FI/HFI) er en ældre type fejlstrømafbryder.
Hvad er forskellen på HPFI og PFI?
HFI: Højfølsom fejlstrømsafbryder for vekselstrøm, mærkeudløsestrøm højst 30mA. PFI: Fejlstømsafbryder for vekselstrøm og pulserende jævnstrøm, mærkeudløsestrøm større end 30mA. HPFI: Højfølsom fejlstrømsafbryder for vekselstrøm og pulserende jævnstrøm, mærkeudløsestrøm højst 30mA.
RCD Kort fortalt
Hvilke typer RCD er der?
- Type AC: Også kaldet FI eller HFI afbryder på dansk. ...
- Type A: Også kaldet PFI eller HPFI afbryder på dansk. ...
- Type F: Denne type detekterer alle de samme fejlstrømme som en type A, men kan også detektere fejlstrømme med blandet frekvensindhold op til 1kHz. ...
- Type B: ...
- Type B+
Hvilken type RCD til varmepumpe?
Den tillader lækstrømme på indtil 10mA for varmepumper, der er frit tilgængelige (16.2). En type A RCD (HPFI) er bygget til maksimalt 6mA DC (EN61008-1 – 9.21.1.4), og den kan derfor kun anvendes, såfremt producenten har lavet varmepumpen “bedre” end hvad standarden foreskriver.
Hvorfor 2 RCD i boliger?
Valg af RCD
Det betyder i praksis, at installationen skal være fordelt på mindst 2 RCD'er. Det skyldes, at en RCD ikke må afbryde alle grupper, herunder at en enkelt fejl ikke må være skyld i, at hele installationen bliver afbrudt.
Hvorfor slår RCD fra?
Hvorfor præcis slår HPFI, HFI, RCD relæ fra? Hvis dit HPFI, HFI, RCD relæ opdager fejl i din strøm, slår den al strøm fra på 0.03 millisekunder. Det kan for eksempel være, hvis din vaskemaskine eller andre hvidevarer ikke virker. Det samme sker, hvis der sker et lynnedslag i nærheden af dit hus på telefon- og elnettet.
Hvornår skal der være 2 RCD?
Når der installeres en ny gruppe, skal gruppen være fejlbeskyttet af en RCD med en mærkeudløsestrøm på højst 30 mA. Dette gælder, når installationen udvides med flere end 2 tilslutningssteder og der fremføres et nyt kabel til gruppetavlen. Dermed vil der være 2 RCD'er i installationen.
Hvilken type RCD til solceller?
Hvilken type RCD (fejlstrømsafbryder) skal jeg vælge til beskyttelse af solcelleinverteren? I standarden HD 60364-7-712, punkt 712.530.3.101 fremgår det, at hvis der anvendes en RCD til beskyttelse, skal der anvendes en RCD type B i henhold til EN 62423 eller EN 60947-2.
Hvilken type RCD må ikke anvendes til Fejlbeskyttelse i boliger?
§§ 53-58 gælder for elektriske installationer i den enkelte bolig, og for elektriske installationer uden for selve boligen, når disse forsynes fra boligen. § 53. RCD af type AC må ikke anvendes som fejlbeskyttelse i boliger.
Hvad er et HPFI type B?
Type B fejlstrømsafbrydere giver all-round sikkerhed
I installationer i privatboliger eller i midlertidige fordelingstavler på byggepladser, hvor (trefasede) frekvensomformere, solcellesystemer, opladere til elbiler og andet udstyr med halvledende strømelementer er anvendt, kan der opstå direkte fejlstrøm (DC).
Er der HPFI -/ HFI-relæ?
Lovkrav for HPFI-relæet
Det blev et lovkrav i 2008. Det vigtigste krav for relæet er, at det skal afbryde strømmen inden for 0,3 sekunder. Siden starten af 90'erne er man gået over til HPFI-relæ frem for HFI-relæ.
Hvorfor 1666 ohm?
HVIS MAN SKAL OPSUMMERE: HPFI-relæet skal have en udkoblingsstrøm på maks 30mA og skal koble ud inden 300mS. Dette sammen med en maksimal overgangsmodstand til jord på 1666,67 Ohm vil sikre mod en berøringsspænding i tilfælde af fejl som ikke overstiger 50Volt.
Er HFI-relæ lovpligtigt?
HPFI/HFI relæ blev pr. 1. juli 2008 lovpligtigt i alle bygninger i Danmark som følge af Stærkstrømsreglementet [SB6].
Hvor mange HPFI skal der være i en bolig?
idag skal der være enten et HFI eller et HPFI foran din elinstallation. Afsnit SB6B beskriver kravet om at der fra 2007 skal installeres HPFI i alle installationer (også andet end boliger) ved stikkontakter op til og med 16A og tilslutningssteder forsikret op til og med 20A.
Kan et HFI relæ blive slidt?
Kan et HFI/HPFI relæ blive slidt? Præcis som med alt andet bliver HFI/HPFI relæet slidt igennem tiden … HPFI-relæet kan også risikere at gro fast, hvis ikke det bliver motioneret. Døgnvagt elektriker anbefaler, at man motionerer testknappen 2 gange om året.
Hvad koster en RCD?
Norh Entreprise udskifter dit gamle HFI til nyt HPFI-relæ eller RCD relæ til faste lave priser mellem 1.500 – 4.500 kr. Der er nogle bestemte faktorer som afgøre prisen på nyt HPFI-relæ det er f. eks. hvordan din el tavle ser ud i forvejen og tilgængelighed med mere.
Hvor mange stikkontakter må man udvide med?
Sikkerhedsstyrelsen tillader dog, at der installeres op til 2 nye stikkontakter i et eksisterende køkken, uden at stikkontakterne i køkkenet skal fordeles på 2 lysgrupper. Hvis man ved renovering fjerner hele elinstallationen i et rum, skal den nye installation udføres efter Installationsbekendtgørelsen.
Hvornår kan man bruge 13 ampere sikringer?
en almindelig 230V gruppeledning til stikkontakter og lampesteder sikres med maksimalt en 13A sikring, og dertil skal der minimum fremføres en 1,5mm2 kobber ledning eller kabel. Tilsvarende skal en typisk kraftinstallation, med maksimalt 20amperes (typisk 16A) sikringer udføres med 2,5mm2 CU (kobber) ledninger.
Hvad står HFI for?
Klasse A også kaldet HPFI- eller PFI-afbryder i daglig tale er den mest anvendte fejlstrømsafbryder: H = High, P = Pulsating, F = Fault, I = Inducator HPFI-afbryder. Det kaldes HPFI for afbrydere op til 30 mA, og PFI for afbryder større end 30 mA.
Hvilken RCD til elbil?
Som udgangspunkt kan du anvende en RCD type B, som er i stand til at håndtere rene DC-reststrømme. Så hvis ladestanderen ikke har en indbygget blokering mod DC-reststrømme, er en RCD type B et oplagt valg.
Hvor mange ampere kræver en varmepumpe?
En varmepumpe trækker omkring 16 ampere, og det samme gør en standard elbilslader. Det giver altså 32 ampere, og dertil kommer husstandens øvrige elektriske installationer.
Er der krav om Bimåler ved varmepumpe?
Indhent altid mindst to-tre tilbud på en ny varmepumpe.
Du kan med fordel anvende den frivillige standard DS 1150 som aftalegrundlag mellem dig og installatøren. Opsæt en ekstra energimåler (bimåler) og temperaturmåler til at overvåge driften. Der er krav til en bi-måler, hvis forbruget er højere end 3000 kWh.