Hjortetaksalt er ammonium-hydrogencarbonat, som ved opvarmning udvikler både kuldioxid og ammoniak. Det egner sig særligt til tyndt bagværk, f. eks. småkager, og giver ekstra sprødhed, samtidig med at kagerne hæver en lille smule og bliver florlette.
Er potaske og hjortetaksalt det samme?
Potaske. Potaske giver ligesom hjortetaksalt sprødhed, men er specielt god til småkager. Potaske bruges traditionelt i brunkager, da det gør kagerne ekstra sprøde og fremmer bruningseffekten. For at få potaske til at virke, skal potaske altid først opløses i koldt vand, inden den tilsættes den varme sirup.
Hvad er forskellen på hjortetaksalt og natron?
Hjortetaksalt er svært at erstatte med bagepulver og natron. Hverken bagepulver eller natron giver den sprødhed, man opnår med hjortetaksalt, men du kan formentlig finde mange opskrifter på for eksempel pebernødder og brunkager, hvor hjortetaksalt ikke indgår.
Kan hjortetaksalt være farligt?
Kan hjortetaksalt være farligt? Det sker når hjortetaksaltet opvarmes til mere end 60 grader, og det vil du også kunne lugte i køkkenet. Men når blot du anvender det til småkager, herunder pebernødder, jødekager eller klejner er det ganske ufarligt.
Hvorfor lugter hjortetaksalt?
Hjortetaksalt er et kemisk salt som ved opvarmning spaltes i to gasarter, ammoniak og kuldioxid. Spaltningen får dejen til at hæve kraftigt. På grund af den lidt skrappe lugt bruges hjortetaksalt kun til fladt bagværk med en stor overflade, såsom klejner, vaniljekranse og lagkagebunde.
Fremstilling af bukkeskind af tørret hjorteskind
Hvad gør hjortetaksalt godt for?
Hjortetaksalt er ammonium-hydrogencarbonat, som ved opvarmning udvikler både kuldioxid og ammoniak. Det egner sig særligt til tyndt bagværk, f. eks. småkager, og giver ekstra sprødhed, samtidig med at kagerne hæver en lille smule og bliver florlette.
Kan hjortetaksalt blive for gammel?
Kan hjortetaksalt blive for gammel? Krydderierne bliver ikke sundhedsfarlige af at være gamle, men taber kun i smag og kvalitet.
Hvorfor hedder det potaske?
Potaske er kaliumkarbonat. Et uorganisk salt, som ofte bruges i brunkager og andet bagværk, som skal være sprødt. Potaske blev oprindelig fremstillet ved at koge brændte plantedele i en potte, heraf navnet.
Hvad gør småkager sprøde?
Hvad gør småkager sprøde? Potaske er et hævemiddel, der gør småkager sprøde og brune. Det består af det kemiske stof kaliumcarbonat, som gør, at der dannes små bobler af kuldioxid i dejen, når småkagerne bages. Potaske er mere basisk end bagepulver og natron, og derfor bruger man potasken frem for andre hævemidler.
Er der forskel på natron og bagepulver?
Natron og bagepulver er grundlæggende det samme, dog med den markante forskel, at natron ikke indeholder syre. Den manglende syre betyder, at der ikke kun dannes kuldioxid (altså luft), men der dannes også soda, hvilket kan have en grim smag.
Kan man bruge bagepulver i stedet for hjortetaksalt?
Derfor anvendes produktet i honningkager. En lille spøjs ting omkring potaske er, at hvis det ikke opbevare lufttæt og tørt så bliver det flydende. Potaske bør altid røres op i mælk (og ikke vand) når det skal anvendes. Generelt bør man ikke erstatte hjortetaksalt med natron, bagepulver eller potaske.
Kan man gemmes dej med hjortetaksalt?
Hjortetakssalt behøver modsat bagepulver og natron, ikke kontakt med syre for at danne kuldioxid (og ammoniak). Det sker i stedet når småkagerne kommer i ovnens varme. Dette betyder at du kan ælte dejen godt tid i forvejen og blot opbevare den på køl eller frys inden den skal bages.
Hvad er baking soda på dansk?
Natron kaldes både natriumbikarbonat, bikarbonat og natriumhydrogencarbonat - og det er altså det samme produkt. På engelsk kaldes natron for baking soda, så det er altså natron, der tales om, hvis du støder på den betegnelse i engelske eller amerikanske opskrifter.
Kan man bruge natron i stedet for potaske?
Der skal potaske i brunkager, før kagerne knaser mellem tænderne, som de skal. Er din krydderiskuffe ikke udstyret med potaske, kan du i stedet tilsætte natron – det giver dog et mindre sprødt resultat, men det kan lade sig gøre.
Hvad er forskellen på bagepulver og gær?
Naturlige hævemidler er gær og tørgær, der består af levende gærceller, der udvikler kuldioxid, når de får sukker og lidt varme. Kemiske hævemidler er bagepulver, natron, hjortetaksalt og potaske. Disse hævemidler udvikler kuldioxid, når de udsættes for varme. De reagerer dog forskelligt, når de anvendes i bagværk.
Kan man bruge for gammelt natron?
Smag om maden er for gammel
Smager den fint, er der ikke noget i vejen med den, og den skal derfor ikke smides ud. Men smager maden derimod dårligt, skal du smide den ud. Husk at du ikke bliver syg af at have smagt på maden. Du bliver nemlig ikke umiddelbart syg af at indtage de bakterier, der fordærver din mad.
Hvordan får man bløde småkager sprøde igen?
Hvis dine julekager er bløde
Heldigvis kan du genoplive bløde småkager med en tur i ovnen. Tænd ovnen på 175 grader, fordel kagerne på en bageplade og bag dem i ovnen i ca. fem minutter. Efter afkøling vil dine julesmåkager være sprøde igen.
Hvorfor bliver mine cookies ikke bløde?
Hvorfor bliver mine cookies bløde? Bliver dine cookies ikke sprøde af at hvile på rist efter bagningen, har de måske fået for kort tid i ovnen. Giv dem et ekstra skud varme, og se, om det hjælper på blødheden. Det kan også være, at dejen har været for fugtig, inden den blev bagt.
Hvordan undgår man at småkager bliver bløde?
Bevar sprødheden
Læg småkagerne i en lufttæt kagedåse. Læg evt. et stykke alufolie eller bagepapir mellem kagedåsen og låget, hvis du er i tvivl, om det slutter helt tæt. Hvis der er fyld i eller glasur på småkagerne, bør du lægge et stykke bage- eller pergamentpapir mellem lagene.
Hvad kan jeg bruge i stedet for potaske?
Småkagebageriet op til jul kræver ofte særlige krydderier og hævemidler, men har du ikke potaske, så fortvivl ikke. Du kan erstatte potaske med natron, men du skal dog være opmærksom på, at bruger du natron, bliver småkagerne mindre sprøde.
Hvilket land stammer brunkager fra?
Tilbage i middelalderen begyndte danskerne at bage peberkager. Kagerne fik deres navn fordi der blev brugt peber og andre krydderier, såsom kanel og kardemomme, til at konservere småkagerne. Det nyere navn, brunkage, kom til verden i midten af 1800-tallet og blev i den periode en fast del af danskernes juletraditioner.
Hvordan udtales potaske på dansk?
Potaske udtales derfor også pot-aske. Altså med tryk på pot.
Kan karry blive for gammelt?
Nej, krydderier bliver ikke for gamle
Dog mister krydderier i løbet af tiden meget smag og kvalitet, hvilket kan resultere i knap så smagfulde retter. Tip: Fintmalede krydderier som fx kanel, karry, spidskommen og muskatnød kan holde sig smagfulde i 2-3 år.
Hvorfor smuldrer mine brunkagedej når jeg skærer den?
Brunkagedej kan være drilagtig og smuldre, hvis der er for lidt væske i dejen. Dejen kan reddes, hvis der æltes lidt vand i. Del dejen i mindre portioner og ælt en smule vand i dejen – indtil den har den ønskede konsistens.
Kan timian blive for gammelt?
Karry, paprika, timian, oregano osv. kan også holde sig langt længere end datomærkningen siger. - Krydderier bliver ikke for gamle, men mister smag over tid.