Normal: T-score > -1,0. Osteopeni: T-score mellem -1,0 og -2,5. Osteoporose: T-score ≤ -2,5.
Hvad er T-score ved osteoporose?
Ved en T-score på -2,5, eller lavere, har du osteoporose. De fleste med osteoporose har en T-score mellem -2,5 og -4,0. Hvis T-scoren er let nedsat, det vil sige -1 eller derunder, men ikke nok til at tale om osteoporose, kalder man det osteopeni.
Hvornår har man svær knogleskørhed?
”Knogleskørhed i svær grad er defineret som en kombination af en T-score, der er lig med eller har et større minus end minus 3 samt brud – også kaldet sammenfald – på rygsøjlen.
Hvad er forstadie til osteoporose?
Osteopeni er en tilstand, hvor knoglerne er svagere end normalt, men ikke i en så alvorlig grad som ved osteoporose. Det er et forstadie til osteoporose og er ofte et resultat af nedsat knogletæthed.
Kan man forbedre sin T-score?
Hvornår det er rimeligt at gentage en scanning afhænger af, hvor tæt man ligger på at have knogleskørhed. I langt de fleste tilfælde kan man godt vente 2-3 år med en ny scanning, idet man sjældent falder mere end 0.2-0.3 i T-score på et år.
Fortolkning af din T-score
Kan man blive helbredt for knogleskørhed?
Der kendes ingen behandlinger, der kan helbrede osteoporose. Det er derfor vigtigt at have kendskab til mulighederne for at forebyg- ge osteoporotiske knoglebrud samt til behandlinger, der kan stoppe eller bremse sygdomsudviklingen.
Hvad er T-score og Z score?
T-scoren anvendes til at vurdere, om patienten har osteoporose. Z-scoren er ligeledes en dimensionsløs størrelse, som angiver, hvor mange SD en patients måling afviger fra middelværdien for raske voksne af samme køn og alder.
Hvad betyder T-score 2?
Hvis T-score er mindre end -1 har personen nedsat knoglemængde, dette kaldes osteopeni. Hvis T-score er mindre end -2,5 har personen knogleskørhed (osteoporose).
Hvornår skal osteoporose behandles?
Medicinsk behandling
Man skal behandles for at forebygge knoglebrud i følgende situationer: Hvis der har været et knoglebrud i ryg, lårbenshals eller håndled som er opstået ved en mindre skade, som ved normale knogler ikke ville medføre brud, uanset hvad der beskrives på en knogleskanning.
Hvad må man ikke med osteoporose?
Rygestop og begrænset alkoholindtag. Rygning og indtag af større mængder alkohol er forbundet med en øget risiko for at få en forværring af osteoporose eller få et knoglebrud. Derfor kan du selv gøre noget for at forbedre din knoglesundhed ved at begrænse eller stoppe rygning, og ved at begrænse dit alkoholindtag.
Hvilke øvelser må man ikke lave med osteoporose?
Vægtbærende motion og muskeltræning anbefales derfor, når det handler om at vedligeholde knoglestyrken og forebygge knogleskørhed hos dem, der er i risiko for at få det. Motion med knogleskørhed Der er i dag ikke belæg for at fraråde bestemte former for fysisk aktivitet, når man har fået konstateret knogleskørhed.
Hvad virker bedst mod knogleskørhed?
Forebyggende behandling med kalcium og D-vitamin
Kalcium og D-vitatmin er den grundlæggende behandling, når det gælder forebyggelse og behandling af knogleskørhed. Man anbefaler et dagligt indtag på 1000-1200 mg kalcium og 20-40 mikrogram D-vitamin. Kalcium er sammen med fosfat hovedbyggestenene for knoglevævet.
Hvad er forskellen på osteopeni og osteoporose?
T-score imellem -1.0 og -2.5 = Osteopeni (begyndende osteoporose/knogleskørhed) T-score lavere end -2.5 = Osteoporose.
Kan man se knogleskørhed på MR scanning?
MR-skanning af ryggen giver god information om en lang række forandringer og sygdomme. Man kan se skader på diski (bruskskiverne), sammenfald af ryghvirvler, svulster, spredning af kræft til ryghvirvlerne, infektioner, skader på rygmarven, forandringer som følge af slitage og medfødte skader.
Hvor meget må man løfte når man har knogleskørhed?
Har du osteopeni eller osteoporose uden sammenfald, er der som udgangspunkt ingen begrænsninger for, hvor meget du må løfte – men husk den gode ergonomi og løfteteknik.
Hvordan lever man med osteoporose?
Osteoporose kan medføre perioder med smerter, hvis et knoglebrud opstår, og sygdommen kan begrænse den fysiske udfoldelse på grund af bekymring for knoglebrud, hvilket har en negativ indflydelse på livskvaliteten. Osteoporose behandles med medicin samt knoglevenlig kost og motion.
Kan man styrke sine knogler?
Selvom knoglerne naturligt bliver svagere med alderen, har din livsstil stor indflydelse på, hvor hurtigt det sker. Kost og træning er de to områder, som du selv har størst indflydelse på. Særligt kalk (calcium) og D-vitamin er vigtige for knoglernes styrke, og det er derfor vigtigt at få tilstrækkeligt via kosten.
Hvornår får man osteoporose?
Knogleskørhed hos unge
Sekundær osteoporose skyldes sygdom, eller at man tager medicin, som får nedbrydningen af knogle til at gå hurtigere end nydannelsen. Det er især sygdomme, som påvirker balancen af kønshormoner og hormoner fra skjoldbruskkirtlen og binyrerne, som kan give knogleskørhed.
Hvor meget kalk ved osteopeni?
Den medicinske behandling af knogleskørhed består af præparater som enten hæmmer nedbrydningen eller stimulerer opbygningen af knoglerne. Behandlingen kombineres med et tilskud på 800 - 1200 mg kalk og 20 - 40 mikrogram D-vitamin dagligt.
Hvad er sekundær osteoporose?
Sekundær osteoporose er betegnelsen for knogleskørhed, som er opstået som direkte følge af andre sygdomme – eller som en følgevirkning af behandlingen af andre sygdomme. Hos cirka en fjerdedel af alle kvinder med knogleskørhed er der tale om sekundær osteoporose.
Kan man helbrede osteopeni?
Knogleskørhed kan ikke direkte helbredes, men knogletab kan bremses og knoglemasse øges via behandling. Grundet effektive behandlingsmetoder er det ofte muligt at bremse osteoporose ved at reducere knoglenedbrydningen. Hertil findes der medicin, som kan øge opbygningen af knoglemasse til personer med svær osteoporose.
Er det godt at spise kalktabletter?
Hvis man helt undgår mejeriprodukter i kosten, anbefales det, at man tager et calciumtilskud. Det gælder specielt børn og unge, kvinder efter overgangsalderen og ældre af begge køn. Det anbefales, at der dagligt indtages 900 milligram calcium af børn og unge, mens voksne mænd og kvinder kan nøjes med 800 milligram.
Hvor meget kalk skal man have ved knogleskørhed?
Har man knogleskørhed, skal man have 1000-1200 mg kalk (calcium) om dagen – samt 20-40 mikrogram D-vitamin, som blandt andet hjælper kroppen med at optage og indbygge kalken i knoglerne.
Er det farligt at tage for meget D-vitamin?
Overdosering er kun set ved meget store doser af D-vitamin. En overdosering med D-vitamin kan øge indholdet af calcium i blodet og give kvalme, opkastning, hovedpine og træg afføring. Hvis calciumindholdet er forøget gennem lang tid, kan det udfældes i nyrerne og medføre nyresten og undertiden nedsat nyrefunktion.