En tilstandsrapport består af tre dele: Den bygningssagkyndiges resultater af huseftersynet og karakterer til de enkelte bygningsdele. Dine egne bemærkninger og oplysninger om boligens skader. Bygningskonstruktioner og oplysninger til ejerskifteforsikring.
Hvad skal man være opmærksom på i tilstandsrapport?
Karakteren viser, hvilken betydning skaden har for den enkelte bygningsdel eller andre bygningsdele. Den byggesagkyndig skal både beskrive synlige skader på boligen samt forhold, som kan føre til skader. Rødt hus, gult hus og sort hus er skader, I skal være særligt opmærksomme på, når I læser tilstandsrapporten.
Hvad skal der stå i en tilstandsrapport?
- Resultatet af huseftersynet, som er foretaget af den bygningssagkyndige. Her vil karaktererne, som bygningens enkelte dele er vurderet til, fremgå.
- Bygningskonstruktioner.
- Oplysninger om boligens eventuelle skader samt dine egne bemærkninger.
Hvad er en dårlig tilstandsrapport?
Deformeringer – for eksempel en skævvredet trækonstruktion i taget. Ødelæggelser – et gulv, der er hærget. Svækkelser – for eksempel råd i tagets trækonstruktion.
Hvad betyder rødt hus i tilstandsrapporten?
Et rødt hus svarer til en K3 skade og betyder, at skaden skal laves indenfor to år. Et gult hus svarer til den gamle K2 og betyder udbedring om mellem to til 10 år. Mens det grå hus betyder en skade, der ikke nødvendigvis bør laves indenfor en bestemt tidsramme.
Tilstandsrapport - sådan udarbejder Botjek tilstandsrapporter
Hvad betyder farven grå i tilstandsrapporten?
Karakterskalaen i en tilstandsrapport
Den bygningssagkyndige giver de forskellige skader i huset karakterer efter, hvor alvorlige de er: RØD = Kritiske skader. GUL = Alvorlige skader. GRÅ = Mindre alvorlige skader.
Hvad betyder farverne i en tilstandsrapport?
I rapporten giver en bygningssagkyndig husets skader farver efter, hvor alvorlige de er. Det er hussymboler med farverne rød, gul, grå og sort. Farverne giver udtryk for tidsperspektivet. Det betyder, hvornår en skade bør udbedres, og om den skal laves på kort eller på længere sigt.
Kan man stole på en tilstandsrapport?
Tilstandsrapporten udarbejdes for, at køber kan få en ejerskifteforsikring, men anvendes i praksis som ”varedeklaration” til boligkøberne. Det er derfor helt afgørende, at boligkøberne kan stole på tilstandsrapporten, og at den har en kvalitet og et indhold, der gør det muligt for en lægmand at vurdere ejendommen.
Hvem hæfter for fejl i tilstandsrapport?
Er der mangler ved tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten, er det som udgangspunkt den byggesagkyndige, som har lavet rapporten, der bærer ansvaret over for køberen.
Kan man købe et hus uden tilstandsrapport?
Det er ikke lovpligtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport, når boligen skal sælges, men det er ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring uden.
Hvor længe hæfter sælger for fejl og mangler?
Sælgers ansvar og hæftelse for fejl og mangler:
Sælger hæfter for fejl og mangler i 10 år fra overdragelsen af ejendommen. Hvis du har opdaget manglerne, så har du maksimalt 1 år til at gøre manglerne gældende overfor sælger, idet du ellers risikerer at blive ramt af passivitet.
Kan man sælge dødsbo uden tilstandsrapport?
Både ved dødsbo og ordinær ejerskifte af en bolig kan du gøre brug af en tilstandsrapport. Tilstandsrapporten bruges primært til at oplyse køber om eventuelle skader, fejl og mangler ved boligen. Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig ved salg af dødsbo.
Hvad betyder K3 i en tilstandsrapport?
En K3-skade er alvorlig og kræver øjeblikkelig reaktion. Uden udbedring risikerer den at forvolde yderligere skader på boligen inden for nærmeste fremtid. Eksempel: Et hul i taget, der lader vand sive ind i konstruktionen.
Hvordan læser man en tilstandsrapport?
Sådan bruger du tilstandsrapporten
Skaderne på boligen bliver i tilstandsrapporten vurderet ud fra denne skala: Kritiske skader (rød) Alvorlige skader (gul) Mindre alvorlige skader (grå)
Hvad skal som udgangspunkt ikke registreres i en tilstandsrapport?
7. Hvad skal som udgangspunkt ikke registreres i en tilstandsrapport. Vejledning om forhold ved huset, fx tag, ydermure, gulve, vinduer og døre, der ikke bør registreres som skader.
Hvornår skal man ikke lave tilstandsrapport?
Er tilstandsrapporten lovpligtig? Det er ikke lovpligtigt at få lavet en tilstandsrapport. Dog er rapporten et krav, hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med et boligsalg. Som sælger skal du udlevere tilstandsrapporten til køber inden der bliver skrevet under på købsaftalen.
Kan sælger fraskrive sig ansvar ved hussalg?
Der gælder således en generel regel om aftalefrihed. Sælger kan derimod ikke genereltfraskrive sig ansvaret for mangler ved ejendommen. Er der væsentlige mangler ved boligen, bør du som køber rådføre dig med en advokat, der kan vurdere, om det er hensigtsmæssigt at rette et krav mod sælger og eventuelt føre en retssag.
Hvordan kan sælger slippe for sit 10 årige mangelansvar på ejendommen ved salg?
Slip for det juridiske mangelsansvar
Som sælger kan du undgå at blive juridisk ansvarlig for mangler ved dit hus, når du sælger det. Hvis du vil undgå sælgers 10-årige mangelansvar, skal du fremlægge en række dokumenter over for køber, inden I indgår købsaftalen. Du skal fremlægge: En tilstandsrapport.
Hvilken erstatning kan køberen have ret til ved mangler?
Angår købet en bestemt genstand, og lider denne af en mangel, kan køberen hæve købet eller kræve et forholdsmæssigt afslag i købesummen. Må manglen anses som uvæsentlig, er køberen dog ikke berettiget til at hæve købet, medmindre sælgeren har handlet svigagtigt.
Hvor meget koster en tilstandsrapport?
En tilstandsrapport koster mellem 4.000 og 10.000 kroner ifølge Erhvervsstyrelsens website boligejer.dk, hvor du kan finde navne og kontaktoplysninger på byggesagkyndige i den kommune, du bor i.
Hvor gammel må en tilstandsrapport være?
En tilstandsrapport må maksimalt være seks måneder gammel ved et boligsalg. Er rapporten ældre, inden ejendommen bliver solgt, skal den fornyes. Det kan sælger normalt få gjort for et mindre beløb ved henvendelse til den bygningssagkyndige, der har lavet den oprindelige rapport.
Hvor lang tid tager det at få lavet en tilstandsrapport?
Hvor lang tid en besigtigelse tager, afhænger af ejendommens størrelse og stand samt hvilke rapporter, der skal udarbejdes. Normalt vil det tage mellem 1 og 3 timer.
Kan man tegne ejerskifteforsikring uden tilstandsrapport?
For at kunne tegne en ejerskifteforsikring skal der både være lavet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, og begge skal være gyldige på købstidspunktet.
Hvad betyder K 3?
K3-skader er akutte skader, der kræver øjeblikkelig opmærksomhed og udbedring, hvor K1- og K2-skader kræver vedligehold eller udbedring på sigt. Stort set alle huse har flere af disse K-skader, så du skal ikke nødvendigvis betragte en række kritiske K3-skader som en grund til ikke at købe huset.
Kan man få lavet en ny tilstandsrapport?
Hvis din salgsperiode har overskrevet de 6 måneder, og du skal have lavet dig en ny tilstandsrapport, så skal du kontakte den byggesagskyndige som udfærdigede den første tilstandsrapporten. Prisen for en fornyelse af en tilstandsrapport er for det meste forholdsvis lav.