Hvad gør man hvis man har celleforandringer?

Celleforandringer kan forsvinde af sig selv. De lette celleforandringer vil blive kontrolleret med KBC efter 6 måneder. Hvis de lette forandringer ikke forsvinder efter mange kontroller, kan de fjernes ved et keglesnit. Ved et keglesnit fjernes den del af livmoderhalsen, hvor celleforandringer sidder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hvidovrehospital.dk

Hvor lang tid går der fra celleforandring til kræft?

Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Er det normalt at have celleforandringer?

Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling. Behandlingen er relativt enkel, og stort set alle kvinder bliver helbredt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Er celleforandringer forstadier til kræft?

Ubehandlede celleforandringer er ikke i sig selv kræft, men kan føre til kræft med tiden. Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Alle grader af celleforandringer kan behandles.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvad betyder det at have celleforandringer?

Celleforandringer kan være forstadier til kræft, men forstadier er ikke kræft. Ordet celleforandringer bruges både om atypiske celler og om forstadier til livmoderhalskræft. At celler er atypiske vil sige, at de ser unormale ud, når de undersøges i et mikroskop. Ofte kan man ikke se, hvad celle- forandringerne skyldes.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk

Celleforandringer og behandling



Er man sygemeldt efter keglesnit?

Der er ingen egentlig sygemelding. For at give såret ro til at hele bør du dog undlade tunge løft og anden fysisk anstrengelse i en uge efter indgrebet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynekolog.dk

Kan celleforandringer sprede sig?

Man kan beskrive DCIS som celleforandringer, der med tiden kan udvikle sig til brystkræft. Ved brystkræft er kræftcellerne vokset gennem mælkegangene og ind i det omgivende brystvæv og kan derefter sprede sig til lymfeknuderne eller andre dele af kroppen. Prognosen efter behandling for DCIS er god.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvordan føles celleforandringer?

Celleforandringer i livmoderhalsen giver oftest ingen symptomer. Du kan altså ikke mærke noget. Celleforandringer kan kun blive opdaget ved en celleprøve fra livmoderhalsen ("screening"). Ved sværere celleforandringer og især ved livmoderhalskræft kan der komme pletblødninger ved samleje eller øget udflåd fra skeden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Kan en gynækolog se om man har kræft?

Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvor mange kvinder har celleforandringer?

Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer. Heraf bliver cirka 6000 kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft ved et keglesnit, og cirka 375 af disse kvinder får konstateret livmoderhalskræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsjaelland.dk

Hvor ofte skal man tjekkes for celleforandringer?

Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Kan en gynækolog se celleforandringer?

Lægen undersøger dig ved en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen ser og mærker lægen nøje på livmoderhalsen . Hvis lægen finder forandringer, sår eller en knude på livmoderhalsen, der giver mistanke om celleforandringer eller kræft, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man få celleforandringer igen efter keglesnit?

Det væv, der fjernes ved keglesnittet, bliver undersøgt i mikroskop for at sikre, at der er sundt væv hele vejen uden om området med celleforandringer. Hvis der er det, regner lægerne med, at alt sygt væv er fjernet. Celleforandringer kan i sjældne tilfælde komme igen, og så kan der foretages et nyt keglesnit.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsyddanmark.dk

Hvad er tegn på livmoderhalskræft?

Symptomerne afhænger af, hvor udbredt sygdommen er. De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft er blødning fra skeden, blødning i forbindelse med samleje eller pletblødninger ved fysisk aktivitet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk

Hvor lang tid tager en kegleoperation?

Kegleoperation - lokalbedøvelse. Du skal have lavet en kegleoperation i lokalbedøvelse for at fjerne celleforandringer på livmoderhalsen. Operationen varer 15-30 minutter. Du bliver udskrevet cirka ½ time efter operationen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-goedstrup.dk

Kan man mærke celleforandringer?

Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende. Pletblødninger efter samleje, mellem menstruationerne eller efter overgangsalderen (klimakteriet)

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aleris.dk

Hvad er tegn på kræft i underlivet?

De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvis lægen har mistanke om kræft?

Hvis din læge har mistanke om, at du har en kræftsygdom, skal du henvises til et pakkeforløb. Forløbet indledes med en række undersøgelser, der kan vise, om du har kræft. Når du starter i et pakkeforløb, er det altså ikke sikkert, at du har kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man overleve kræft i livmoderen?

Overlevelsen ved livmoderkræft*

93 pct. 83 pct. *Overlevelsen er defineret som 'relativ overlevelse' for patienter diagnosticeret 2017-2021.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Er livmoderhalskræft altid seksuelt overført?

Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Kan jeg smitte min kæreste med HPV?

HPV-infektion er meget hyppig, og op mod 80 pct. af alle seksuelt aktive mænd og kvinder vil få en HPV-infektion en eller flere gange i løbet af deres liv. Men langt de fleste HPV-infektioner forsvinder af sig selv. Du behøver derfor ikke bekymre dig, når du har sex med din partner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Er celleforandringer arveligt?

Celleforandringer er ofte forårsaget af virus (HPV) og er ikke arvelige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på phdanmark.dk

Kan celleforandringer smitte?

Kan celleforandringer smitte? Celleforandringer smitter ikke. Men HPV smitter ved seksuel kontakt. Man kan godt blive smittet med HPV uden at have samleje, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor mange procent dør af livmoderhalskræft?

Årligt rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og cirka 100 dør af sygdommen. Modsat mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også yngre kvinder: Omkring 45% af livmoderhalskræftpatienter er yngre end 50 år på diagnosetidspunktet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Kan pletblødning være tegn på kræft?

Kontaktblødning kan være et tegn på livmoderhalskræft, og kræver derfor undersøgelse hos lægen, hvis det gentager sig. Det har dog vist sig, at kræft på livmoderhalsen er en meget sjælden årsag til kontaktblødning. Hos 200 kvinder med kontaktblødning er der kun 1 tilfælde af kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk