april 1951 – det Europæiske Kul- og Stålfællesskab De seks lande er Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg. Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab træder i kraft i 1952.
Hvad skete der med EU i 1952?
1952: Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab træder i kraft. 1958: Traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) og EURATOM træder i kraft. 1973: Danmark, Irland og Det Forenede Kongerige optages i EF. 1981: Grækenland optages i EF.
Hvornår kom EF til at hedde EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Hvorfor skiftede EF navn til EU?
Baggrunden var seks europæiske landes ønske om at forhindre krige i Europa ved et tættere samarbejde med afskaffelse af hindringer for færdsel og handel mellem landene. EF's traktatsgrundlag var Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Fællesskab (EF-traktaten). Med Maastrichtaftalen i 1993 skiftede EF navn til EU.
Hvornår opstod unionen?
"Den Europæiske Union" oprettes officielt ved den traktat, som træder i kraft den 1. november 1993.
Den Europæiske Unions udvidelse (1952-2022)
Hvad hed det før EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvornår hed det EU?
Maastricht-traktaten - grundlaget for Den Europæiske Union
Med Maastricht-traktaten fra 1993 blev Den Europæiske Union (EU) oprettet. Navneændringen til EU afspejler at samarbejdet, der blev grundlagt med Kul- og Stålunionen, gradvis har udviklet sig på områder som bl.
Hvad var hensigten med kul og stål unionen som blev oprettet i 1952?
EU er et fredsprojekt
Det var det også, da det startede som Kul- og Stålunionen, da den trådte i kraft i 1952 mellem Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Unionen blev indgået på baggrund af erfaringerne fra anden verdenskrig, og sigtet var at hindre en ny krigsoprustning.
Hvornår stemte Danmark nej til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvilket år blev Danmark medlem af EF?
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvad er forskellen på EU og EF?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom -traktaten.
Hvilke lande var i EF?
EFTA – Det Europæiske Frihandelsforbund
EFTA omfattede i begyndelsen Danmark, Norge, Portugal, Storbritannien, Schweiz, Sverige og Østrig, men efter at flere af disse senere er blevet medlemmer af EU, består EFTA nu kun af Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein.
Hvorfor valgte Danmark at stemme nej til Maastricht i 1992?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Hvad hed EF først?
Traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) og Det Europæiske Atomenergifællesskab (»Euratom«), også kaldet Romtraktaterne, blev underskrevet den 25. marts 1957 og trådte i kraft den 1. januar 1958.
Hvad er formålet med EF?
Den Europæiske Fælles Akt blev undertegnet i februar 1986 og trådte i kraft den 1. juli 1987. Hovedformålet var at etablere et indre marked, der ville gøre den europæiske industri mere konkurrencedygtig.
Hvem startede EF?
Seks lande – Frankrig, Vesttyskland, Belgien, Italien, Holland og Luxembourg – etablerede i 1951 Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. Samarbejdet var forløberen for EF (Det Europæiske Økonomiske Fællesskab), der så dagens lys i 1957.
Hvilken traktat gjorde EF til EU?
Traktaten om Den Europæiske Union – Maastrichttraktaten.
Hvornår stemte Norge nej til EU?
Folkeafstemningen. I januar 1972 skrev regeringerne fra Norge, Danmark, Storbritannien og Irland under på aftaler deres medlemskab af EEC. I Storbritannien valgte regeringen med Edward Heath i spidsen, ikke at afholde folkeafstemning. I Irland var der et overvældende flertal ved folkeafstemningen i maj 1972.
Hvem blev sammen med Danmark medlem af EF?
Den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark, Storbritannien og Irland EF. Grønland blev medlem sammen med Danmark, mens Færøerne besluttede sig for ikke at tilslutte sig.
Hvilke 6 lande startede EU?
- Belgien.
- Frankrig.
- Holland.
- Italien.
- Luxembourg.
- Tyskland.
Er Schweiz en del af EU?
Schweiz er medlem af EFTA, men ikke af EØS. EU og de nordiske EØS/EFTA-partnere (Norge og Island) er desuden forbundet gennem forskellige politikker og fora for Norden, som fokuserer på Europas nordligste områder, der er i hastig udvikling, og på den arktiske region som helhed.
Hvilke lande stiftede i 1952 Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab er en traktat, dvs. en aftale, mellem landene Frankrig, Vesttyskland, Italien, Belgien, Holland og Luxembourg. Den forpligtede landene på at samarbejde om produktion og handel med kul og stål.
Er Grønland en del af EU?
Grønland havde i den forudgående budgetperiode (2014-2020) mulighed for opnåelse af budgetstøtte på ca. 1,6 mia. kroner. Grønland valgte at træde ud af det europæiske samarbejde i 1985, men har siden være tilknyttet EU som såkaldt ”oversøisk land og territorie” (OLT).
Hvad er det 2 største land i Europa?
Godt nok findes store dele af det russiske rige i Asien, men ikke desto mindre sætter man normalt grænsen ved Ural-bjergene, hvorfor Rusland med 3,836,652 km² klart er størst i Europa uanset hvad. Det næststørste land i Europa er Ukraine med 603,628 km².
Hvorfor blev Danmark en del af EF?
Danmark og Storbritannien
Derudover var Danmark tæt tilknyttet til Norge og Sverige både politisk og økonomisk. Det er et gennemgående træk ved dansk europapolitik, at man ønskede at holde den tætte tilknytning til Storbritannien og også gerne Sverige og Norge, hvis man skulle søge optagelse i EF.