Afledt drift Afledt drift er de driftsudgifter, der følger med et nyt anlægsprojekt. Det kan være udgifter til f. eks. el, varme, vand, rengøring og græsslåning.
Hvad hører ind under staten?
Staten skal typisk tage sig af opgaver, hvor der skal være en sammenhæng i hele landet og på tværs af kommuner og regioner. Det er for eksempel politi, forsvar og retsvæsen. Derudover er det staten, der tager sig af for eksempel skatteopkrævning, ungdomsuddannelser og nationale miljøopgaver.
Hvilke af følgende opgaver er kommunale?
Efter kommunalreformen i 2007 er kommunernes opgaver fastsat som de såkaldte 'borgerrettede opgaver', der alle består af velfærdsforvaltning: sundhed, beskæftigelse, det sociale område, børnepasning, folkeskolen, ældreplejen, erhvervsservice, kollektiv trafik og veje, natur, miljø og planlægning og kultur.
Hvad er forskellen på kommuner og regioner?
Kommunerne varetager de fleste af de direkte borgerrettede opgaver. Regionerne varetager opgaver, som bedst løses decentralt, men som samtidig kræver et større befolkningsgrundlag end kommunerne udgør.
Hvad er forskellen på en stat og en kommune?
Staten har den overordnede magt og ansvar, og om kommunerne siger grundlovens §82 bare: “Kommunernes ret til under statens tilsyn selvstændigt at styre deres anliggender ordnes ved lov”. Det er altså lovgivning fra Folketinget, der bestemmer, hvad kommunerne skal lave, og hvad regionerne skal lave.
Hvordan sikres stabil drift?
Hvad er Danmarks bedste kommune?
Indekset rangerer 95 danske kommuner på baggrund af ni forskellige faktorer, og her ligger Egedal på en klar 1. plads med et gennemsnit på 8.0 efterfulgt af Favrskov og Gentofte med henholdsvis 7,57 og 7,54. I bunden af kvalitetsindekset ligger Lolland, Brøndby og Guldborgsund. - Det er jeg rigtig stolt af.
Hvem styrer en kommune?
Kommunalbestyrelsen er den øverste kommunale myndighed. Det betyder, at kommunalbestyrelsen som udgangspunkt kan tage stilling til enhver sag, der vedrører kommunen, og har ansvar for de beslutninger, kommunen træffer.
Hvad hedder de 5 regioner i Danmark?
- Region Nordjylland. Region Nordjylland har hovedsæde i Ålborg. ...
- Region Syddanmark. Region Syddanmark har hovedsæde i Vejle. ...
- Region Sjælland. Region Sjælland har hovedsæde i Sorø. ...
- Region Hovedstaden. Region Hovedstanden har hovedsæde i Hillerød. ...
- Region Midtjylland. ...
- Danske Regioner.
Hvem bestemmer i regionen?
Hver region ledes af et 41 medlemmer stort folkevalgt regionsråd, hvis politiske leder har titel af regionsrådsformand. Regionernes styreform er fleksibelt forretningsudvalgsstyre, hvilket betyder at forretningsudvalget er det eneste udvalg, foruden regionsrådet, der kan træffe beslutninger og det eneste faste udvalg.
Hvad har regionerne ansvaret for driften af?
Regionerne har ansvaret for: Sygehusvæsenet, herunder sygehusene, psykiatrien samt sygesikringen, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger. Regional udvikling, blandt andet vedr. natur og miljø, beskæftigelse, uddannelse og kultur samt udvikling i regionernes udkantsområder og landdistrikter.
Hvad er kommunernes ansvar?
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for driften af folkeskolen. Skolelederen har ansvaret for den administrative og pædagogiske ledelse af skolen. Driften af Folkeskolen er en kommunal opgave, og kommunalbestyrelsen træffer alle beslutninger om kommunens samlede skolevæsen og om den enkelte skole.
Er sundhed er en kommunal opgave?
De kommunale velfærdstilbud er med til at sikre behandling, pleje og omsorg tæt på den enkelte borger. Kommunerne har ansvaret for en lang række sundhedsydelser tæt på borgeren bl. a. forebyggelse, behandling og genoptræning.
Hvorfor har vi regioner?
Regionernes hovedopgave er at styre og administrere det danske sundhedsvæsen. Regionerne står dermed for både den somatiske og psykiatriske behandling. Regionerne har ansvaret for den behandlende psykiatri, der omfatter stationær og ambulant behandling på psykiatriske sygehuse, centre og afdelinger.
Hvor mange kommuner er der i Danmark?
I denne liste over kommuner i Danmark er Danmarks 98 kommuner anført under den region, de er en del af.
Hvornår fik vi regioner?
Den 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft. Det betød markante ændringer for den organisatoriske struktur og opgavefordelingen i den offentlige sektor i Danmark. 271 kommuner blev til 98 store kommuner, og 14 amter blev nedlagt og i stedet blev der skabt fem regioner.
Hvordan er Danmark opdelt?
Region Hovedstaden opdeles i 4 landsdele, Region Sjælland, Region Midtjylland, og Region Syddanmark opdeles i hver 2 stk, mens Region Nordjylland ikke opdeles. Denne inddeling er implementeret som en del af EU og Eurostats NUTS-system, hvor regionerne er de geografiske enheder på niveau 2 og landsdelene på niveau 3.
Hvad betyder ordet kommune?
En kommune er en lokal administrativ enhed inden for et geografisk afgrænset område. Der er 98 kommuner i Danmark. Kommunens øverste ledelse er kommunalbestyrelsen eller byrådet, som består af politikere valgt af kommunens borgere.
Hvor mange regioner har DK?
Danmark består af 5 regioner. Du kan på kortet se indbyggertallet i hver region og læse mere om dem på deres hjemmesider. Regionernes interesser nationalt og internationalt varetages af Danske Regioner, som er en interesseorganisation for de fem danske regioner.
Hvilken region er den største?
Region Midtjylland er størst arealmæssigt 13.006 kvadratkilometer, og med befolkningstallet på 1.291.643. Region Syddanmark har 12.256 kvadratkilometer og befolkningstallet på 1.210.297.
Hvad er region 1?
Region Midtjylland har godt 1,3 millioner indbyggere og dækker cirka 13.000 kvadratkilometer. Det er omkring 30 procent af Danmarks areal. I Vestjylland bor der 60 indbyggere pr. kvadratkilometer, mens østjyderne lever mere end dobbelt så tæt med 157 indbyggere pr.
Er Køge i Region Hovedstaden?
Erhvervsministeriet har nu ansvaret for hovedstadsområdets planlægning (Fingerplanen), og det gamle hovedstadsområde er udvidet med Stevns kommune, så det nu består af hele Region Hovedstaden undtaget Bornholm, samt Stevns, Køge, Greve, Solrød, Roskilde og Lejre kommuner, og således tæller i alt 34 kommuner med en ...
Hvilken kommune er mindst i Danmark?
Frederiksberg er Danmarks mindste kommune. Men det er også den kommune i Danmark, der har mindst natur.
Hvem arbejder i kommunen?
De kommunale medarbejdere tæller alt fra lærere til social- og sundhedsassistenter, IT-medarbejdere, rengøringsassistenter, kantinemedarbejdere og mange, mange flere. De kommunalt ansatte udgør knapt en femtedel af det samlede danske arbejdsmarked og over halvdelen af det offentlige arbejdsmarked.
Hvad kræver det at blive borgmester?
Valg af borgmester
I Danmark vælges borgmestrene af kommunalbestyrelsen/byrådet som led i den konstituering, der foregår umiddelbart efter kommunalvalgets afholdelse. Det sker ved simpelt flertal, således at den største valggruppe kan udpege borgmesteren.