I dag er det kvindernes internationale kampdag. Kvindekamp er mange ting, både historisk og i dag. Det er lilla bleer, rødstrømper på Strøget i København og nye familieformer i 1970'erne. Det er retten til at tage en uddannelse og kampen for valgret og ligestilling på arbejdsmarkedet.
Hvordan var kønsrollerne i 1970?
I 1970'erne voksede også en ny kvinde-bevægelse frem, som krævede ligeløn til mænd og kvinder. Kvinde-bevægelsen ville også have mændene til at hjælpe mere til i hjemmet. For når kvinderne kunne arbejde uden for hjemmet, kunne mændene også arbejde i hjemmet, mente kvinderne.
Hvordan forandredes kønsrollerne i 1960 erne 1970 erne?
I 1960'erne og 1970'erne begyndte kvindernes rolle i samfundet at ændre sig. Flere kvinder fik arbejde, og man snakkede om ligestilling og ligeløn. Desuden var perioden præget af, at kvinder tog magten over egen krop og seksualitet.
Hvad kæmpede kvinderne for?
kvinderetsbevægelsen. Kvinderne i arbejderbevægelsen kæmpede især for forbedring af kvindernes og arbejderfamiliernes elendige vilkår under industrialiseringen. Her gjaldt det ikke retten til arbejde, for den havde arbejderkvinderne til overmål, men derimod forbedring af arbejds- og levevilkår.
Hvad kendetegner kvindens rolle i perioden fra 1870 1915?
I perioden 1870-1915, var også en tid, hvor kvinder begyndte at kæmpe for deres rettigheder, hvilket gjorde at kvinderne blev mere velanset og var tydeligere inden for politik og erhverv. I denne opgave vil jeg se på kvinders vej til et fair liv, hvilket inkludere vejen frem til deres stemmeret.
Demonstration for ligeløn - 8. april 1970
Hvornår fik kvinder lov til at tage en uddannelse?
Med Anordning angaaende Kvinders Adgang til at erhverve akademisk Borgerret ved Kjøbenhavns Universitet af 25. juni 1875 blev det tilladt kvinder at tage studentereksamen og studere ved Københavns Universitet.
Hvilket år fik kvinder stemmeret i Danmark?
Danske forhold
Grundlovsændringen i 1915, der trådte i kraft i 1918, gav kvinder stemmeret og valgbarhed til folke- og landstingsvalg.
Hvad kæmpede Dansk Kvindesamfund for?
Frem til 1900 stod kampen overvejende om kvinders adgang til uddannelse og selverhverv samt om, at gifte kvinder skulle have rådighed over egne økonomiske midler. I Sædelighedsfejden i 1880'erne tog Dansk Kvindesamfund skarpt afstand fra mandlig usædelighed og fra dobbeltmoral.
Hvad lavede kvinder i gamle dage?
Kvindens opgaver
Middelalderens ægteskaber var et samarbejde mellem mand og kvinde. Udover moderrollen havde kvinden ansvar for husholdet, herunder madlavning, vask, produktion af tøj m.m. Andre sysler kunne være brodering, og der er fundet fingerbøl fra middelalderen netop til dette formål.
Hvor mange kvinder arbejdede i 1960?
Hvor kvinderne i 1960 udgjorde lidt over 1/4 af hele arbejdsstyrken og i 1967 godt 1/3 af hele arbejdsstyrken, udgør de idag næsten halvdelen. Der er i perioden kommet ca. 117.500 flere mænd i arbejdsstyrken mod ca. 848.000 flere kvinder, og tilgangen af kvinder er foregået jævnt over hele perioden.
Hvad blev opfundet i 1970?
De første batteridrevne regnemaskiner, i en størrelse der passede i en lomme og derfor med rette kunne kaldes 'lommeregner', kom i begyndelsen af 1970'erne. Og fra midten af 1970'erne tog det fart - nu havde man nemlig fundet ud af at gøre både elektronikken og strømkilden til en regnemaskine ekstremt småt.
Hvad kæmper kvinder for i dag?
Kvindernes Internationale Kampdag fik sin start den 8. marts 1910 og var oprindeligt et socialistisk projekt, som søgte at sikre kvinders stemme- og valgret. I dag kæmper man stadig for ligestilling – men også mod sexisme, vold, prostitution og kønsproblematikker.
Hvad arbejde kvinder med i 1960?
De var ufaglærte, og mange fik job i industrien og inden for den offentlige sektor. Da kvinderne ikke længere havde tid til at passe børnene og de ældre i hjemmet, blev den kommunale service udbygget med børnehaver, skolefritidshjem, hjemmehjælp og ældrepleje.
Hvad kendetegner 1970?
Høj inflation og høj arbejdsløshed, altså både høj inflation og stagnerende økonomi, kaldet stagflation. En tid med superstjerner og idoler i sport og musik efter det store rumprogram i 1960'erne. Lommeregneren gjorde regnestokken forældet. Unix lavet sammen med C programmeringssproget.
Hvornår kunne kvinder komme i militæret?
Kvinder i unifom. Fra 1962 fik danske kvinder mulighed for at blive soldat i hæren. Fra 1970'erne kunne kvinderne blive ansat på kontrakt, og i 1974 begyndte de første kvinder på officers-skolen, dog måtte de ikke få stillinger, hvor der var mulighed for direkte kamp-handlinger.
Hvornår kom kvinderne for alvor på arbejdsmarkedet?
Kvinder begyndte for alvor at træde ind på arbejdsmarkedet i slutningen af 1950'erne, hvor den industrielle revolution kom til Danmark. Den store efterspørgsel på danske varer fik efterspørgslen på arbejdskraft til at stige markant, hvorfor behovet for kvindernes indtrædelse var stort.
Hvad måtte kvinder ikke i det moderne gennembrud?
Kvinder havde ikke stemmeret, og i ægteskabet var de juridisk set underlagt deres mænd. Ugifte kvinder måtte dog godt forsørge sig selv og fx drive deres egen forretning, men de havde ikke nogen høj status i samfundet, heller ikke selvom de var succesfulde. Desuden gjaldt der strenge normer for kvinders opførsel.
Hvad måtte kvinder ikke i gamle dage?
I 1800-tallet var alle kvinder i Danmark uden politisk indflydelse. Kvinden var afhængig af sin mand, da hun ikke kunne tjene penge eller uddanne sig. Skolen var kønsopdelt. Pigerne blev undervist i, hvordan de skulle gøre rent, lave mad og passe børn, mens drengene havde fag som historie og naturvidenskab.
Hvad er de traditionelle kønsroller?
I traditionelle samfund er der tale om meget stive og faste kønsroller, hvor manden betragtes som familiens overhoved, som står for at forsørge og beskytte kone og børn, mens kvinden har ansvar for omsorg over for børn, mand og eventuelt ældre i familien.
Hvordan fik kvinderne stemmeret i Danmark?
De kvindelige kommunalpolitikeres arbejde blev en platform for at skaffe kvinderne den politiske stemmeret – det vil sige stemmeret også til Folketinget og Landstinget i Rigsdagen. Den 5. juni 1915 blev grundloven ændret, og som en del heraf fik kvinderne ret til både at kunne stemme og opstille også til Rigsdagsvalg.
Hvilket kvindesyn har vi i Danmark?
I Danmark er der formelt ligestilling mellem kønnene. Ligestilling tager udgangspunkt i, at kvinder og mænd er ligeværdige, hvilket betyder, at kvinder og mænd skal have samme rettigheder og muligheder.
Hvor mange kvinder blev valgt ind i Folketinget i 1918?
Partiet Højre havde nu skiftet navn til Det Konservative Folkeparti. Ved valget blev for første gang valgt kvinder til Folketinget. De fire indvalgte kvinder var Karen Ankersted (KF) (1859-1921), Mathilde Malling Hauschultz (KF) (1885-1929), Helga Larsen (S) (1884-1947), og Elna Munch (RV) (1871-1945).
Hvornår måtte kvinder gå i skole?
1903: Kvinder får adgang til gymnasiet
Derfor blev loven om almenskoler fra 1903 epokegørende. Den gav nemlig piger adgang til den offentlige gymnasieskole, hvor de førhen kun havde haft adgang til privat undervisning, hvis de ville tage en studentereksamen og dermed opnå adgang til videregående uddannelse.
Hvad betyder de 7 F er?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede. I denne film fortæller historiker, ph.
Hvad er de 5 f?
Fruentimmere, Folkehold, Fattiglemmer, Fjolser, Forbrydere, Fallenter og Fremmede.