Alle har ret til ferie Både timelønnede og funktionærer optjener 2,08 feriedage hver måned og har dermed ret til 25 dages ferie i løbet af et år. Medarbejdere opsparer ferie i optjeningsåret, som løber fra den 1. september til den 31. august.
Hvad er reglerne for ferie?
Som lønmodtager har du ret til 5 ugers ferie om året. De bliver opdelt i 3 ugers hovedferie og 2 ugers øvrig ferie (tidligere kaldet restferie). Her kan du få styr på reglerne for at afholde ferie, så du ikke risikerer, at dine feriedage går til spilde.
Hvor meget ferie har en funktionær?
For hver måned du er ansat, optjener du 2,08 dages ferie. Du optjener derfor 25 feriedage, hvis du er ansat et helt år. Du optjener 2,08 feriedage pr. måned du er ansat, uanset om du arbejder på fuld tid, nedsat tid, eller arbejder få dage om ugen.
Hvor meget må arbejdsgiver bestemme over ferie?
Minimum 4 ugers ferie i ferieåret
Du har krav på at holde 4 ugers ferie i selve ferieåret 01.09-31.08. Derfor kan din arbejdsgiver som udgangspunkt kun pålægge dig 1 uges ferie i de sidste 4 måneder af den igangværende ferieafholdelsesperiode, der løber indtil kalenderårets udløb.
Hvad siger ferieloven om sommerferie?
Af de 5 ugers ferie har du ret til at holde 3 uger i sammenhæng. Denne ferie kaldes hovedferie, og de øvrige 10 dage kaldes restferie. Har du optjent højest 15 feriedage i ferieåret, fx fordi du ikke har arbejdet i hele ferieåret, så er alle de optjente feriedage hovedferie.
Funktionærloven prøvetid
Kan man kræve 3 ugers sammenhængende ferie?
Du har ret til at holde 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferieperioden mellem 1. maj og 30. september. Det kaldes hovedferien.
Kan jeg selv bestemme hvornår jeg vil holde ferie?
Du har ret til at holde mindst fem feriedage i træk, men du kan også holde enkelte feriedage. Din arbejdsgiver kan bestemme, at du skal holde feriedagene som enkelte feriedage, hvis det er nødvendigt på grund af driftsmæssige årsager.
Hvordan er de nye ferieregler?
Ny ferielov pr.
september 2020 trådte den nye ferielov i kraft. Du har samme ret til ferie som hidtil, men som noget nyt bliver ferien optjent løbende og kan afholdes allerede fra måneden efter. Dette kaldes samtidighedsferie, og det sikrer, at også nyansatte kan holde ferie med løn.
Kan arbejdsgiver ændre min ferie?
Din arbejdsgiver kan kun ændre en ferie, du allerede har planlagt, i særligt kritiske og uforudsigelige situationer. Det er fx ikke nok, at der er sygdom blandt dine kolleger, mens du er på ferie.
Hvad sker der med ubrugt ferie?
Hvis en medarbejder ikke sørger for at afholde ferie i ferieåret og ikke har lavet en aftale om overførsel eller udbetaling af feriedagene, bortfalder feriedagene. Værdien af ikke-afholdte feriedage skal overføres til Arbejdsmarkedets Feriefond.
Kan en funktionær få feriepenge?
Forskellen på ferie med løn eller feriepenge
Som funktionær kan din medarbejder holde ferie med løn og mindst 1 % ferietillæg. Når en funktionær fratræder, skal du afregne ferien og udbetale feriepenge for den optjente ferie, som medarbejderen endnu ikke har afholdt.
Kan man tvinges til at holde ferie når man er syg?
De afhænger blandt andet af, om du er blevet syg, før eller efter din ferie begynder. Din ferie begynder på det tidspunkt, hvor du ellers skulle have mødt på arbejdet, hvis du ikke havde holdt ferie. Hvis du bliver syg, før din ferie begynder, kan din arbejdsgiver ikke kræve, at du holder din ferie.
Hvad står der i funktionærloven?
Funktionærloven indeholder blandt andet regler om opsigelse, løn under sygdom og barsel. Er du arbejdsgiver og har du medarbejdere, der er omfattet af funktionærloven, så bør du tage en advokat med på råd.
Hvornår får man 5 feriefridage?
Derfor er det heller ikke alle ansatte, der får feriefridage. De fleste overenskomster giver ret til 5 feriefridage pr. år efter 9 måneders ansættelse.
Hvor meget ferie har man ret til 3f?
Uanset om du har planlagt den store jordomrejse eller bare skal hygge i kolonihaven, er det rart at have styr på feriereglerne og dine rettigheder. Ferieloven giver dig ret til 25 dages ferie om året (fem uger). Ofte giver din overenskomst dig faktisk ret til mere.
Hvornår skal arbejdsgiver varsle ferie?
Du skal have besked mindst 3 måneder inden hovedferien, hvis din arbejdsgiver vil bestemme, hvornår du skal holde den. Du har ret til 3 ugers samlet ferie, og mindst 2 uger skal gives i sammenhæng. Hovedferieperioden er fra 1. maj til 30.
Kan arbejdsgiver bestemme over 6 ferieuge?
Din arbejdsgiver kan bestemme, at du skal holde 6. ferieuge. Din arbejdsgiver kan senest den 1. maj meddele, at der skal tages budget- og planlægningsmæssige hensyn, når du skal holde den 6.
Hvor lang sammenhængende ferie har man krav på?
Du har også fortsat krav på at holde 3 ugers sammenhængende ferie i perioden fra 1. maj til 30. september.
Kan arbejdsgiver forlange ferie afholdt i opsigelsesperioden?
Hvis du har en opsigelsesperiode på 4 måneder eller derover, som ligger i perioden 1. maj til 30. oktober, kan din arbejdsgiver altså pålægge dig at afvikle al din optjente ferie, da både hovedferie og restferie kan varsles indenfor reglerne herom.
Kan en arbejdsgiver nægte ferie?
Du har ikke pligt til at afholde ferie, hvis du ikke har optjent ret til betalte feriedage. Din arbejdsgiver kan kun pålægge dig at holde de feriedage, som du har optjent løn eller feriegodtgørelse til. Der gælder dog en undtagelse, hvis din arbejdsgiver holder ferielukket.
Hvorfor ændres ferieloven?
Formålet med den nye ferielov er at modernisere reglerne og samtidig sikre, at de lever op til EU-bestemmelserne. ”EU-kommissionen har kritiseret de danske ferieregler, fordi nyansatte kan være nødt til at vente op til 16 måneder, fra de starter på deres første job, til de kan holde betalt ferie.
Hvornår blev ferieloven ændret?
Ferieloven blev ændret af Folketinget i januar 2018. Herefter blev KL og Forhandlingsfællesskabet enige om to nye ferieaftaler, som implementerer loven. De trådte i kraft 1. september 2020.
Hvornår skal gammel ferie være brugt?
Du kan overføre op til fire ugers ferie, hvis du af særlige årsager har været forhindret i at holde ferie helt frem til den 31. december, hvor ferieperioden slutter. Det er din arbejdsgiver, som skal give besked om, hvor mange feriedage, der skal overføres.
Hvornår går det nye ferieår fra og til?
Ferieåret i Danmark er den periode, hvor lønmodtagere optjener ret til 2,08 betalte feriedage for hver måneds ansættelse inden for kalenderåret. Perioden løber fra den 1. september til den 31. august det efterfølgende år.
Hvad sker der hvis man hæver sine feriepenge uden at holde ferie?
Nej, indenfor ferielovens stramme rammer kan du principielt ikke få feriepengene udbetalt uden at holde ferie. Ferieloven skal netop beskytte lønmodtagerne mod, at feriepengene bare udbetales uden at ferien holdes.