Cirka 85 procent af en vindmølle genanvendes i dag, men mange vinger skrottes fortsat som affald på lossepladser. En opgørelse fra WindEurope viser, at der i 2025 vil være cirka 66.000 tons udtjente vindmøllevinger i Europa.
Hvad gør man ved gamle vindmølle vinger?
Møllevingerne skal i stedet genbruges, genanvendes eller nyttiggøres med de nye metoder. Indtil det sker vil mange af de møllevinger, der tidligere blev deponeret blive fragtet til Tyskland og indgå i bl. a. cementproduktion.
Hvad sker der med udtjente vindmøller?
80 % af en vindmølle genanvendes, og dermed indgår langt størsteparten af materialet fra udtjente vindmøller i andre produkter: Delene omdannes, omsmeltes og videreforarbejdes. De resterende 20% af en vindmølle, der hidtil ikke har kunne genanvendes, stammer fra vindmøllevingerne og nacellehuset.
Hvorfor kan man ikke genbruge vindmøllevinger?
Vindmøllevinger består af et kompositmateriale, der er svært at skille ad, og det forhindrer genanvendelse.
Hvor deponeres vindmøllevinger?
Mere end 300 ton gamle vindmøllevinger ligger deponeret i jorden på Lolland ved miljøcenteret i Gerringe ved Rødby. Og de må blive liggende indtil videre, siger miljøministeren.
Why Wind Turbines Blades Are So Hard to Recycle | World Wide Waste
Er der PFAS i vindmøllevinger?
Vindmøllevinger på deponi er ikke en kilde til den PFAS-forurening, som desværre viser sig mange steder i natur og grundvand.
Hvad bliver der af restaffald?
Det affald, som du derhjemme afleverer i beholderen til restaffald. Størstedelen af dit restaffald køres til forbrænding, men går faktisk ikke til spilde af den grund - energien bruges nemlig i mange tilfælde til at producere el og varme.
Kan vinger fra vindmøller genbruges?
Helt op til 85 procent af en vindmølle genanvendes allerede i dag, men særligt de udtjente vinger har vist sig at være svære at genbruge. Men nu har vindmølleproducenten Vestas udviklet en metode til at nedbryde og genanvende de udtjente vinger.
Hvad er vindmøller vinger lavet af?
Vindmøllevinger er lavet af kompositter, som primært består af en blanding af træ, glasfibre og resin. Vindmøller er designet til at køre i 20-30 år til tider under barske vejrforhold, så vingerne er designet bestandige og svære at nedbryde. Det er resin, der binder vindmøllevingens komponenter sammen.
Hvor bliver vindmøller gravet ned?
I årtier har vindmøllerne fyldt mere og mere i landskabet. Når møllerne er udtjente, ender de deres dage med at blive gravet ned i Gerringe på Lolland.
Hvorfor graver man vindmøller ned?
På det seneste er det kommet frem, at dele af vindmøllerne og solcellerne er vanskelige at affaldsbehandle på tilfredsstillende vis. Vingerne brænder heller ikke særligt godt, og havner derfor ikke i et af Danmarks mange forbrændingsanlæg. Derfor havner de på deponilager (gravet ned i jorden på lossepladser).
Er der nogle ulemper ved vindmøller?
Fordele og ulemper
Ulempen er, at vindmøllen kun producerer elektricitet, når vinden blæser. Den kan altså ikke klare vores energibehov alene. Den skal suppleres med andre energiformer. Man har heller ikke fundet en effektiv måde at gemme den ekstra elektricitet der produceres, hvis det blæser meget.
Hvilke udfordringer er der med vindmøller?
Udfordringen med vindenergi er, at det ikke blæser lige meget altid, og vindenergien er besværlig og dyr at lagre. Derfor er vi nødt til at udvikle et meget fleksibelt energisystem, der kan bruge energien, når den er der, og få energi andre steder fra, når vinden ikke blæser.
Hvor lang tid kan en vindmølle holde?
Levetiden afhænger nu af møllestørrelse og placering og ligger inden for 25-40 år afhængig heraf. Det giver en gennemsnitlig levetid på ca. 35 år for eksisterende møller2. 1 Møller med en kapacitet på mindre end eller lig med 25 kW.
Er glasfiber miljøskadeligt?
Glasfiber forventes ikke at kunne skade miljøet. Afhængig af lokale regulativer kan glasfiberaffald enten betragtes som almindeligt affald eller industriaffald. Derfor kan affaldet sendes til lossepladser, som er kategoriseret til dette brug.
Hvor store er vingerne på en vindmølle?
Snart ser en vinge på over 100 meter dagens lys. De første vindmøller, Danmark eksporterede i 80‹erne, havde ca. syv meter lange vinger. Store møller giver mere strøm, så man har forsøgt at forlænge dem lige siden, og i dag er møllevinger ofte 70 meter lange.
Hvordan gemmer man energi fra vindmøller?
– Store mængder strøm fra vindmøller og solceller kan ikke gemmes, men små mængder kan gemmes i batterier og akkumulatorer. De største og mest kendte batterier sidder i elbiler. De kan indeholde op til 85 kWh, så bilerne kan køre 150 – 400 km på en opladning. Disse batterier er store, tunge og dyre.
Kan man genbruge glasfiber?
Her anvendes en løsning, hvor glasfibrene erstatter sand i den kemiske formel, der udgør slutproduktet. Stort set al glasfiber kan genanvendes, men der er krav til renhed af produktet, som gør visse emner mere velegnede end andre.
Hvad vejer en vinge på en vindmølle?
For at give en fornemmelse af forholdet, vejer en vinge typisk 10-15 ton for en stor landmølle og 30+ tons for vinger på de største havvindmøller. Erosion fra vingerne opstår, når vindmøllevingen udsættes for slid fra regndråber.
Kan man gemme strøm fra vindmøller?
Det korte svar er: Store mængder strøm fra vindmøller og solceller kan ikke gemmes, men små mængder kan gemmes i batterier og akkumulatorer. De fleste elbiler har f. eks. kun energi nok til 100-150 km kørsel, og batterierne er meget tunge og dyre.
Kan vindmøller dreje efter vinden?
På vindmøllens nacelle er der placeret en vindfane, der registrerer vindens hastighed og retning. Vindfanen aktiverer en krøjemotor, som sørger for, at nacellen bliver drejet imod vindretningen, så man får mest mulig energi ud af vinden. Hvorfor tre vinger? Langt de fleste vindmøller har i dag tre vinger.
Hvordan drejer vindmøller?
Når vingerne drejer rundt, får de en hovedaksel inde i møllehuset til at dreje rundt. Akslen får en masse tandhjul til at dreje rundt, hvilket øger antallet af omdrejninger fra cirka 20 til 1000 omdrejninger i minuttet. Omdrejningerne får en roter med magneter til at dreje rundt inde i en vindmøllegenerator.
Kan restaffald genbruges?
Restaffald er det affald, vi ikke kan genanvende, og som derfor bliver brændt på et affaldsenergianlæg. Varmen udnyttes til fremstilling af el og fjernvarme.
Hvor ender restaffald?
Restaffald: Restaffald køres på forbrændingen, hvor det bruges til fjernvarme og elektricitet. Plast: Plasten køres til Tyskland, hvor den sorteres efter kvalitet og bruges derefter til nye plastikprodukter. Metal: Metal smeltes om og bruges igen og igen i eksempelvis nye dåser.
Er restaffald småt brændbart?
Affaldsløsninger til restaffald
Stort brændbart kendetegner restaffald over 1 meter, imens restaffald eller småt brændbart er under 1 meter. Vi anbefaler derfor som hovedregel maxi-containere til stort brændbart og vip-containere og mini-containere til småt brændbart.