Freden i 1613 Kalmarkrigen endte stort set uafgjort. Fredsforhandlingerne i Knäred i Halland, som stod på i over to måneder og først blev afsluttet 20. januar 1613, resulterede i, at Sverige fik Kalmar tilbage mod at betale krigsskadeerstatning på en million rigsdaler, som skulle betales over seks år.
Hvordan startede Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvorfor gik Sverige ud af Kalmarunionen?
Kalmarunionen fungerede som samlet enhed indtil 1448, men gik ifølge danmarkshistorien.dk (se kilder) herefter ind i en opløsningsperiode. Det skyldtes, at de svenske stormænd var utilfredse med Sveriges position i unionen.
Hvorfor lavede man Kalmarunionen?
Kalmarunionen bliver til
Et afgørende motiv var utvivlsomt ønsket om at stå stærkere over for mecklenburgerne og hansestæderne, hvis de igen blev allierede og angreb. I Kalmar blev Erik af Pommern, der i forvejen var valgt og hyldet som konge i Danmark, Norge og Sverige, kronet som fællesnordisk konge.
Hvordan sluttede kalmarkrigen?
Krigen sluttede med Knærødfreden 1613, der pålagde Sverige at betale krigsskadeserstatning til Danmark samt stadfæstede den sædvane, at svenskerne ikke betalte Øresundstold.
21. februar 1613: Romanov-dynastiet begynder under Michael I af Rusland
Hvornår gik Norge ud af Kalmarunionen?
Mellem 1396 og 1536 var Norge en del af Kalmarunionen, og efter dennes sammenbrud blev landet indtil 1814 en del af Danmark-Norge. Danmark–Norge gik ind i en alliance med Napoleon, hvorefter krigen førte til dårlige tider og hungersnød i 1812.
Er Kalmarunionen dansk?
I denne film fortæller Jeppe Büchert Netterstrøm om Kalmarunionen, der var en nordisk personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige. Kalmarunionen blev etableret i 1397 med den danske kongemagt i spidsen.
Hvilke lande var en del af Kalmarunionen?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvad skete der i den svenske by Kalmar i 1397?
I sommeren 1397 forhandlede en række rigsråder fra de tre nordiske riger om et forfatningsmæssigt grundlag for det, som siden er blevet kendt som Kalmarunionen. Første del af proceduren var kroningen af Erik af Pommern (ca. 1382-1459) som fælles konge for de tre riger, og det deraf følgende kroningsdokument.
Hvornår startede Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen, krig mellem Danmark og Sverige 1611-13. Danmark erklærede krig i april 1611 efter en række mindre stridigheder, hvoraf den vigtigste drejede sig om samernes skat og herredømmet i Finnmarken.
Hvornår blev Kalmarunionen grundlagt og hvorfor?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvorfor hedder Kalmarkrigen Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen foregik på flere fronter, men har taget navn efter Kalmar, hvor de hårdeste og mest afgørende kampe fandt sted. I slutningen af maj 1611 blev Kalmar stormet af danske tropper (dog mest udenlandske lejetropper), efter at de havde belejret byen i 3-4 uger.
Hvor foregik Kalmarkrigen?
Kampe i Sverige og Norge
Angrebet skulle sættes ind på to fronter: dels i øst ved den svenske grænsefæstning Kalmar, dels i vest ved den nyopførte svenske havneby Göteborg. Christian 4. ledte selv belejringen af Kalmar, som han indtog i maj 1611.
Hvornår gik Sverige ud af Kalmarunionen?
Oprøret lededes af den svenske stormand Gustav Vasa, der i 1523 lod sig udråbe som Sveriges konge. Hermed var det endegyldigt slut med Kalmarunionen, og samme år bragte også kongens fald i Danmark og Norge.
Hvor lang tid varede Kalmarunionen?
Danmarks historie fra 1397 til 1536 indrammes af to begivenheder, der fik stor betydning. I begyndelsen blev Nordens tre kroner samlet under den danske monark i Kalmarunionen.
Hvornår sluttede Kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
Mellem 1563 og 1720 udkæmpede Danmark og Sverige en række krige, hvori Sønderjyllands rolle var meget forskellig.
Hvordan endte Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen blev afsluttet ved Freden i Knærød . Danmark stod som vinder af krigen. Der blev lavet en fredsaftale, hvor det var Sverige som var taberen. Blandt andet skulle Sverige betale en stor sum penge som erstatning for krigen.
Hvornår blev Danmark Norge og Sverige samlet i Kalmarunionen?
I løbet af middelalderen blev Nordens position som en kulturel, økonomisk og politisk enhed stadfæstet. Det skete i 1397, da Sverige, Danmark og Norge blev ført sammen i Kalmarunionen, der reelt var ét nordisk stor-rige.
Hvem vandt torstenssonkrigen?
ledede selv den danske flåde. Det var under dette søslag, at kongen mistede synet på det ene øje, da en svensk kugle ramte en kanon på det danske flagskib Trefoldigheden. Slaget, som varede i ti timer, endte med en kneben dansk sejr; Det lykkedes danskerne at lukke den svenske flåde inde i Kielerfjorden i en måned.
Hvem havde magten i Danmark da Kalmarunionen blev oprettet?
Margrete fastholdt sin magt indtil sin død i 1412, selvom Erik af Pommern ved indgåelsen af Kalmarunionen i 1397 blev kronet som konge for de tre nordiske lande og formelt blev erklæret myndig i 1401.
Hvilke tre lande dannede Kalmarunionen i 1397?
Kalmarunionens vigtigste indhold var et kongefællesskab (personalunion) mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvor lang tid var Norge en del af Danmark?
Fra 1380 til 1814, i alt 434 år, var Norge og Danmark knyttet sammen i et politisk fællesskab, der varierede i styrke og nærhed, og hvor også Sverige i perioder var en del af Kalmarunionen (1397-1523).