Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvad skete der under Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen foregik på flere fronter, men har taget navn efter Kalmar, hvor de hårdeste og mest afgørende kampe fandt sted. I slutningen af maj 1611 blev Kalmar stormet af danske tropper (dog mest udenlandske lejetropper), efter at de havde belejret byen i 3-4 uger.
Hvordan endte Kalmarkrigen?
Krigen sluttede med Knærødfreden 1613, der pålagde Sverige at betale krigsskadeserstatning til Danmark samt stadfæstede den sædvane, at svenskerne ikke betalte Øresundstold.
Hvad skete der efter Kalmarkrigen?
Med udfaldet af Kalmarkrigen slog Christian 4. fast, at Danmark-Norge var den førende magt i Norden. Han skabte dog også et voldsomt fjendskab til den nye svenske konge, Gustav 2. Adolf, der siden skulle blive hans store rival i Kejserkrigen.
Hvem vandt den skånske krig?
Den svenske konge, Karl 11 førte den svenske hær i Skåne 1676-78, og sejrede i slaget ved Lund 1676, hvor i alt 9.000 svenske og danske soldater omkom. Det var det blodigste slag i Nordens historie.
Kalmarkrigen: Part I - Optakten 📜
Hvorfor mistede Danmark Skåne?
Danmarks historie (1660-1814) indrammes af to begivenheder af stor betydning for Danmarks historie. I 1660 mistede Danmark definitivt Skånelandene i kølvandet på Svenskekrigene. Dog gjorde Bornholm modstand og kom igen under dansk styre.
Hvordan mistede Danmark Skåne?
En deling af Øresund mellem Sverige og Danmark passede stormagten Frankrig bedst. Som følge af det franske pres måtte Danmark affinde sig med, at fredsaftalen fra 1660 blev genoprettet, og dermed måtte Danmarks konge for tredje gang underskrive en aftale, hvor han afstod Skåne, Blekinge og Halland til Sverige.
Hvorfor forlod Sverige Kalmarunionen?
Kalmarunionen fungerede som samlet enhed indtil 1448, men gik ifølge danmarkshistorien.dk (se kilder) herefter ind i en opløsningsperiode. Det skyldtes, at de svenske stormænd var utilfredse med Sveriges position i unionen.
Hvornår Slutede Kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
Mellem 1563 og 1720 udkæmpede Danmark og Sverige en række krige, hvori Sønderjyllands rolle var meget forskellig.
Hvad gjorde Kalmarunionen?
Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523. Unionen indbefattede områder som Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne. Efter at Sverige forlod unionen, forblev Danmark og Norge i personalunion frem til 1814.
Hvorfor er Kalmarunionen?
Kalmarunionen bliver til
Et afgørende motiv var utvivlsomt ønsket om at stå stærkere over for mecklenburgerne og hansestæderne, hvis de igen blev allierede og angreb. I Kalmar blev Erik af Pommern, der i forvejen var valgt og hyldet som konge i Danmark, Norge og Sverige, kronet som fællesnordisk konge.
Hvordan blev Kalmarunionen til?
I 1388 blev Margrete valgt til regent over den del af Sverige, som stormændene kontrollerede. Kort efter - i 1389 - afsatte danske og svenske tropper Albrecht af Mecklenburg, og Margrete blev regent i hele Sverige. Det var starten på Kalmarunionen.
Er Kalmarunionen dansk?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvornår forlod Norge Kalmarunionen?
Norge var fra 1397 del af Kalmarunionen og indtil 1814 underlagt den danske konge; den lutherske Reformation indførtes i 1536 af den danske konge. Fra 1600-tallets begyndelse var den lutherske ortodoksi enerådende. Med enevældens indførelse i 1660-1661 styredes kirken fra København.
Hvem vandt torstenssonkrigen?
Det slag er kendt som Slaget ved Kolberger Heide . Slaget er kendt fordi den danske konge selv ledede den danske flåde, og det var under dette slag, at kongen mistede synet på sit ene øje. Det lykkedes danskerne at vinde slaget, men de tabte krigen. Der blev sluttet fred i 1645.
Hvem herskede over Kalmarunionen?
Margrete 1. herskede nu ubestridt over hele Norden og var dermed Europas mest magtfulde kvinde. Kalmarunionen i 1397 stadfæstede Danmarks suveræne position i Norden og sikrede samtidig fred mellem de tre kongeriger med den nye unionskonge Erik af Pommern i spidsen.
Hvorfor gik Kalmarunionen i opløsning?
Oprøret lededes af den svenske stormand Gustav Vasa, der i 1523 lod sig udråbe som Sveriges konge. Hermed var det endegyldigt slut med Kalmarunionen, og samme år bragte også kongens fald i Danmark og Norge.
Hvor lang tid varede Kalmarunionen?
Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523.
Hvornår var Sverige en del af Danmark?
Fra slutningen af det 14. århundrede regerede den danske monark over Kalmarunionenen med Norge og Sverige. Sverige løsrev sig i 1520'erne, mens statsforbundet Danmark-Norge varede frem til 1814. Danmark bevarede kontrollen over de oprindeligt norske bilande: Island, Færøerne og Grønland.
Hvad hed Danmark før det hed Danmark?
Middelalderen. I middelalderen blev Danmark ofte refereret til som “Danmǫrk” i sagaer og krøniker. Dette navn blev senere latiniseret til “Dania” i middelalderens europæiske dokumenter. Med tiden blev det til det nuværende “Danmark” på moderne dansk.
Er skåne dansk?
Ved Roskildefreden i 1658 afstod Danmark Skåne, Halland og Blekinge til de svenske ærkefjender. I 1670'- erne og igen i 1709-1710 forsøgte Danmark forgæves at generobre det tabte land. Flere organisationer har igennem årene kæmpet for selvstændighed og genforening med Danmark.
Hvornår tog Sverige Skåne tilbage?
Skåne og Blekinge indlemmes i Sverige (1332)
Den svenske kong Magnus Eriksson prøvede at udnytte uroen omkring Skånelandene, og efter en kort krig med Danmark i 1332 blev Skåne og Blekinge indlemmet i Sverige.
Hvilken konge tabte Skåne?
Efter tabet af Skåne, Halland og Blekinge i 1658 blev det anset for den danske konges vigtigste opgave at genvinde det tabte land. Men Frederik 4. var optaget af andre ting end en tilbageerobring af Skåne.
Hvornår blev skåne dansk?
Med svenskerne foran Københavns porte, så en panikslagen dansk regering ingen anden udvej end at slutte fred. 26. februar 1658 blev freden i Roskilde underskrevet. Danmark-Norge måtte afstå Skåne, Halland, Blekinge, Bornholm, Trondhjem len og Bohuslen til Sverige.