Julbordet består at mange forskellige typiske svenske kolde delikatesser. Lige fra forskellige former for marinerede sild, laks, paté, flæsk, julepølse, sylte, köttbullar, traditionelt knäckebröd, juleskinke, stegt prinskorv og lutfisk.
Hvad spiser svenskerne til dessert juleaften?
Det svenske julebord
Til dessert får vores skånske naboer gerne ”spettekaka”, som er en kage lavet af æg, kartoffelmel og sukker, serveret med flødeskum, is og friske bær – men de spiser også ”ris a la malta”, som er en risdessert meget lig risalamande, der dog serveres med f. eks.
Hvad spiser man i Norge til jul?
- Ribbe. En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs.
- Pinnekjøt. Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. ...
- Lutefisk. Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen.
- Småkaker.
Hvad spiser man op til jul?
Ingen jul uden dansk julemad
Ingen julehygge uden konfekt, pebernødder, brunkager og risengrød. Ingen december uden karrysild, fiskefilet, medister, flæskesteg, flæskesvær og snaps. Og ingen juleaften uden gåsesteg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande. Julen er altså tæt forbundet med julemad.
Hvad spiser polakker til jul?
Karpe – den primære forret for julefesten er karpe, som steges og serveres med en flødebaseret suppe. Søde sager – i Polen betyder julen en masse lækre desserter, f. eks. en birkeskage kaldet makowiec og en honningkage kaldet piernik.
Swedish Christmas Food - What do Swedes eat during Christmas?
Hvad spiser man i Holland til jul?
I Holland får man kerstol, der er en særlig slags julebrød af mandelmel med lokale krydderier. I USA er de glade for kalkun til både thanksgiving og jul, og så er det en tradition at spise "pumpkin pie".
Hvad spiser Tyskland til jul?
Den mest almindelige mad juleaften er pølser med kartoffelsalat, måske skyllet ned med en pilsner eller to, og i Nordtyskland er karpe kogt i eddike også en almindelig spise juleaften. Den store julemiddag bliver til gengæld spist juledag, hvor man typisk inviterer familien på besøg til gås, and eller kalkun.
Hvad får svenskerne til jul?
Det svenske julebord
Julbordet består at mange forskellige typiske svenske kolde delikatesser. Lige fra forskellige former for marinerede sild, laks, paté, flæsk, julepølse, sylte, köttbullar, traditionelt knäckebröd, juleskinke, stegt prinskorv og lutfisk.
Hvad spiser man i Frankrig til jul?
Langt de fleste franskmænd samles juleaften til kalkun med kastanjer eller gås og fois gras. Herefter nydes noget af et kunstværk af en dessert, nemlig juletræstammen Bûche de Noël.
Hvad består en traditionel julemiddag af?
Uanset om vi spiser and, flæskesteg eller gås, så får vi stort set det samme tilbehør til – kogte kartofler, brunede kartofler, rødkål, surt (asier, syltede agurker eller lignende), måske æbler og svesker eller æbler med svesker eller gele og brun sovs.
Hvad spiser man i Australien til jul?
Australierne elsker at kaste sig over lækre tallerkener med fisk og skaldyr, kold kalkun og skinke, pavlova og selvfølgelig: et dejligt koldt glas bobler.
Hvad spiser Grønland juleaften?
Den grønlandske julemiddag varierer fra region til region, men and, flæskesteg og rødkål er som regel faste dele af menuen. Mange grønlændere spiser også rensdyr, lam, moskusokse, alk eller gås.
Hvad spiser man til jul i Schweiz?
Generelt er der ikke så mange traditioner omkring juleaften (udover at det IKKE er julemanden, der kommer med gaver). Det er ret forskelligt, hvad man spiser og hvad man laver fra familie til familie. En del spiser dog raclette eller en form for fondue (oste eller bouillion).
Hvad spiser man på Færøerne til jul?
De fermenterede lam, som bliver kaldt ”ræst kjøt”, hænger frem til juledagene, hvor det bliver serveret med kartofler, gulerødder, kål, roer og suppe lavet af kødet. Men juleaften er der som regel and eller gås på de færøske juleborde.
Hvad skal man smage i Sverige?
- Svenske kødboller - den svenske nationalret. Du kender dem helt sikkert fra IKEAs restauranter - de svenske köttbullar med tilhørende kartoffelmos, tyttebærsyltetøj og flødesovs. ...
- Ærtesuppe og pandekager. ...
- Fika. ...
- Krebsegilde. ...
- Surstrømning. ...
- Kålpudding. ...
- Semlor. ...
- Kroppkakor.
Hvad er svensk julmust?
Drikken er en klassiker i Sverige, og man kan nærmest ikke forestille sig et svensk julebord uden julmust. Ingredienser: Vand med kulsyre, sukker, humle- og maltekstrakt, farvestoffer (sukkerkulør), syre (citronsyre), samt konserveringsmiddel (E211). Sælges i en 1-pak og 24-pak (hel ramme).
Hvad spiser man i Østrig til jul?
I Østrig pynter de også juletræet og spiser en lækker julemiddag bestående af gås eller skinke, gluhwein og chokolademousse. Har du hørt om det makabre julesagn om de østrigske krampusser? Hvis man ikke har været artig kommer julemandens dæmoner, også kaldet krampusser, efter en.
Hvordan holder Italien jul?
Den italienske jul er bundet meget op på religionen og ifølge den, fødtes Jesus julenat. Ved midnat ringer kirkeklokkerne over hele landet, og italienerne går til midnatsmesse. Midnatsmessen i Peterskirken i Rom bliver ofte sendt på DR. Inden da har man spist et let måltid, gerne med fisk eller skaldyr.
Hvad er traditionel dansk julemad?
Typisk sammensætning. Mange danske familier vælger i dag mellem flæskesteg, andesteg og i mindre grad gåsesteg og kalkun til hovedret. I 2011 blev det fundet at and var det mest populære efterfulgt af flæskesteg, kun omkring 8% og 7% spiste gås og kalkun henholdsvis.
Hvad får man til jul i Norge?
Norske småkaker og en slags tørfisk
Lidt længere nordpå spiser de mange steder i landet 'ribbe', som er en slags flæskesteg med tilbehør af surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs. Derudover finder man på julebordet 'pinnekjøt', som er saltede og tørrede eller røgede lammeribben.
Hvad spiser man i Sverige?
- Marineret sild – et must til de svenske højtider. ...
- Stegt sild – den marinerede silds oversete fætter. ...
- Kroppkakor – kartofler og flæsk, som du aldrig før har smagt det. ...
- Kødboller med kartoffelmos og tyttebærsyltetøj – alle mødres signaturret.
Hvordan holder man jul i Tyskland?
Tyskerne opfandt traditionen med juletræ, men de danser ikke om det, som de fleste gør i Danmark. Den mest almindelige mad juleaften er pølser med kartoffelsalat, måske skyllet ned med en pilsner eller to, og i Nordtyskland er karpe kogt i eddike også en almindelig spise juleaften.
Hvordan holder man jul i Grækenland?
Jul i Grækenland
Juleaften er en almindelig hverdag, og mange butikker vælger at holde længe åbent – de fleste til omkring klokken 22. I princippet dikterer den ortodokse kirke faste i 40 dage op til jul, så julemiddagen er ventet med længsel. Den indtages den 25. december.
Hvad spiser man til jul i udlandet?
I juletræets hjemland pynter man selvsamme den 24. december, hvor man ikke propper sig med mad. Som regel er det bare lidt pølse, salat eller charcuteri, man nyder. Til gengæld tages der revanche dagen efter, hvor julebordet ofte består af haresteg, kalkun, skinke og/eller flæskesteg.
Hvad spiser tyskerne den 25. december?
Hvor vi i Danmark spiser stor julemiddag med and, gås eller flæskesteg den 24. december, så spiser tyskerne en mere simpel ret. De får en form for pølser og kartoffelsalat, og så spiser de den store julemiddag med gås, kalkun eller fisk den 25. december.