Hvad spiste man i gamle dage til jul?

Går vi tilpas langt tilbage i tiden, til før reformationen i 1500-tallet, spiste man slet ikke kød juleaften, men fisk. For december var nemlig fastetid, og kød var bandlyst, indtil fastens afslutning 25. december. Man spiste derfor klipfisk, saltede sild eller friske ferskvandsfisk som karper og aborre juleaften.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gastrofun.dk

Hvad spiste man i 1800 tallet til jul?

Først da man fik brændekomfuret i slutningen af 1800-tallet, begyndte man at bage de julesmåkager, som vi kender i dag, som. vaniljekranse, brunkager, finskbrød osv. Smeden, klokkeren, jordmoderen, degnen og præsten fik også hver en stor julekage fra de gårde, som bagte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvad fik man til jul i gamle dage?

Megen af de danske bønders julemad var frisk slagtemad. Man slagtede gerne en af de bedste grise ind under jul. Så havde man rigeligt med fersk kød og blodmad til juledagenes gilder og gæstebud. I alle hjem, fattige som rige, prøvede man at gøre julemaden mere festlig og overdådig end hverdagsmaden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvad spiser man i juledagene?

Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lf.dk

Hvad elsker mange at spise i juletiden?

Først and, så flæskesteg

Anden er dermed den mest populære spise, men bliver skarpt forfulgt af flæskestegen, som bliver fortæret af to ud af tre danskere. Kalkunen slår gåsen i kampen om 2. pladsen blandt de mest populære fugle på middagsbordet. 13 procent spiser kalkun og knap 7 procent spiser gås.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

NÅR JEG ER ALENE HJEMME



Hvad spiser flest og næstflest juleaften?

Blandt de 95% danskere, der fejrer juleaften, spiser 78% and, 64% får flæskesteg, mens mere beskedne 6% spiser gås. Til kødet hører kartofler og tilsyneladende flere slags: 85% svarer, at de spiser brune kartofler juleaften, 86% spiser hvide. Og så får mere end hver anden (52%) kartoffelchips.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på coopanalyse.dk

Hvad spiser man om julen i England?

I England er Christmas Pudding en klassiker til jul

juledag. Her spænder juleretterne helt fra kalkun og gås til postejer. Derudover er buddingen (Christmas Pudding) også en klassiker i juletiden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på magasinetliv.dk

Hvad spiser de fleste juleaften?

75 pct. af de adspurgte forventer nemlig at spise and juleaften, mens 65 pct. forventer at spise flæskesteg,” fortæller Nina Preus og fortsætter: ”Til sammenligning – og måske supplement – forventer 14 pct., at julebordet byder på medister.”

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på goderaavarer.dk

Hvad spiser man den 24. december?

Juleaften, 24.

Kirkeklokkerne ringer julen ind kl. 17, og de fleste spiser julemiddag hjemme eller hos pårørende. Den mest almindelige julemiddag er ribbenssteg, men også lutfisk, kød på spid, kogt torsk, flæskesteg og kalkun er almindelige retter. Julegaverne lægges under juletræet aftenen før og pakkes ud om aftenen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på biltema.dk

Hvad spiser man i Norge til jul?

Det serveres som regel juleaften. I Norge er der to udfordrere til titlen som årets populæreste julemad - ribbe (flæskesteg) og pinnekjøt (lammeribben). Ribbe har som oftest vundet det slag, men pinnekjøt vinder mere og mere frem for hvert år. I mange hjem serveres begge retter, og slaget ender derfor uafgjort.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på visitnorway.dk

Hvad spiser man i gamle dage?

Råvarer. Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvad spiste man i middelalderen til jul?

Saltet fisk og grød som julemad

Tilbage i middelalderen var december langt fra et ædeorgie. Det var fastetid, hvor folk ikke måtte spise kød frem til den 25. december. I stedet bestod julemad og juleaftensmiddagen af saltede og tørrede fisk, klipfisk, sild og aborrer samt sødgrød.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på madensverden.dk

Hvad gjorde julebukken i gamle dage?

I nyere tid – for godt 100 år siden – var der ofte ved julefesterne en ung mand, som var forklædt som julebuk, og han havde ofte et gedehoved af træ på en lang stang med sig. Julebukken kom brasende ind i selskabet, lavede løjer med alt og alle, og gjorde alt hvad han kunne for at sætte gang i selskabet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nordjyskemuseer.dk

Hvilken juletraditioner er ældst?

Den ældste juletradition stammer helt fra hedensk tid inden kristendommen. I historiebøgerne kan man læse om løsslupne drikkegilder, og den norske konge Harald Hårfager, der foretrak at ”drikke jul”. Julefrokoster og store gilder med mad og drikke er derfor en af de ældste juletraditioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på femina.dk

Hvad spiste vikingerne til jul?

For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vikingeskibsmuseet.dk

Hvad spiste man i 1700 tallet?

Oksekød, flæsk og vildt

Der var brug for meget kød til den store husholdning, og dagbøgerne viser, at der ofte blev slagtet stude, svin og får på gården. Kødet blev spist fersk, som steg, eller i supper, ragouter eller postejer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvor spiser man 12 retter til jul?

Julen i Polen begynder officielt med Wigilia om aftenen den 24. december. Dette er den største festdag, og mange polske indbyggere ser mere frem til Wigilia end til juledag! Man spiser 12 retter ved middagen juleaften, men ingen spiser noget som helst, før solen er gået ned, og den første stjerne ses på nattehimlen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på polen.travel

Hvad spiser man til juleaften i Spanien?

De traditionelle spanske juleretter tæller blandt andet stegt lam og kalkun samt skaldyr, mens turrón (en slags nougat-konfekt) og helligtrekongerskage er blandt de søde sager, man ikke bør snyde sig selv for.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vildmedspanien.com

Hvad spiser de i Spanien juleaften?

december, juleaften, hvor de spiser den obligatoriske Serrano skinke, men fisk og skaldyr spiller også en stor rolle i menuen, især kongerejer. Til dessert er der sød mandel turrón og Roscón de Reyes, en kage fyldt med flødeskum med kandiserede frugter på toppen og en bønne og en figur inde i midten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på idealista.com

Hvad er traditionel dansk julemad?

Ingen jul uden dansk julemad

Ingen december uden karrysild, fiskefilet, medister, flæskesteg, flæskesvær og snaps. Og ingen juleaften uden gåsesteg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande. Julen er altså tæt forbundet med julemad.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på alt.dk

Hvad hedder den dessert de fleste spiser juleaften?

Risalamande er en helt klassisk dessert, som spises i de fleste danske hjem juleaften og til julefrokoster. Risalamande stammer fra det franske ord riz à l'amande, som betyder ris med mandler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på louisesmadblog.dk

Hvad spiser amerikaner juleaften?

Amerikanerne er mestre i overdådige måltider – julemiddagen er ingen undtagelse. På det traditionelle julebord i USA finder man ofte stegt kalkun med stuffing. Er du træt af den danske flæskesteg eller and, så prøv at arrangere en julemiddag “the american way”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rosengaardcentret.dk

Hvad spiser man i Rusland til jul?

I Rusland spiser man traditionen tro ikke kød juleaften. Det kan virke mærkeligt nok i sig selv, men det bliver vildere: Juleaften sidder mange russiske familier samlet omkring en skål med grød, kogt på hvede, honning og birkes.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aabentlandbrug.dk

Hvad spiser franskmænd til jul?

Bliver man inviteret på julemiddag i Frankrig kan man derfor være heldig at få jomfruhummer, fois gras, østers eller kammuslinger til forret. Hovedretten kan herefter bestå af fisk, vildt eller fjerkræ som typisk enten er kalkun eller kapun (en kastereret hane, red.) fyldt med kastanjer og valnødder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på france.fr

Hvad spiser man i Ukraine til jul?

- I Ukraine spiser vi ikke and juleaften, og vi spiser forret, hovedret og dessert, fortæller Olena Mandrychenko. Menuen for forretten og desserten er altid fastlagt. Til forret starter hun med at spise kutia, som er salat, hvor faste ingredienser indgår.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hsfo.dk