Hvad truer vores grundvand?

Grundvandet trues af forskellige stoffer, som kan forurene vandet, så vi ikke kan drikke det. Det kan fx være saltvand fra havet, naturlige stoffer fra jordlagene eller nedsivende forurening. Den største trussel mod grundvandet er nedsivende forurening.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vandetsvej.dk

Hvad truer det danske grundvand?

Desværre er grundvandet truet af forurening mange steder. Det er især fortidens synder, der truer grundvandet – spild, udsivning og nedgravede kemikalier fra en tid, hvor der ikke var samme fokus på at holde forureninger væk fra grundvandet. Jordforureningerne er typisk sket for mange år siden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regioner.dk

Hvad forurener vores grundvand mest?

Grundvandets kvalitet

Pesticider er det største problem, men også nitrat, klorerede opløsningsmidler og andre stoffer volder problemer. Det grundvand, vi indvinder til drikkevand, er typisk regnvand, der faldt for 30-50 år siden, og derfor stammer mange af de problematiske stoffer fra "fortidens synder".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fredensborgforsyning.dk

Hvad er den største trussel mod vores grundvand?

Den største trussel mod grundvandet er dog den forurening, der kommer fra sprøjtegift, der anvendes på såkaldt befæstede arealer. Befæstede arealer er f. eks. fortove og vejanlæg, hvor giftene ikke bliver holdt tilbage og omsat af bakterier i jorden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dn.dk

Hvad kan true vores drikkevand grundvand?

Vores drikkevand er under pres

Vi pumper grundvand op, som vi kan drikke allerede efter en simpel filtrering og iltning – helt uden at tilsætte kemikalier, som man gør i mange andre lande. Men det rene drikkevand kan gå hen og blive fortid.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dn.dk

Grundvandet i Danmark



Hvad truer det danske drikkevand?

Men drikkevandet og vandværkernes forsyningssikkerhed er truet af pesticidrester, der oftere og oftere bliver fundet i de aktive drikkevandsboringer. I 2020-2022 er der fundet rester af pesticider i flere end halvdelen af de undersøgte boringer – og nu ser 2023 ud til at fortsætte den kedelige tendens.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dn.dk

Hvordan renser vi vores grundvand?

Normalt behandler vi kun grundvandet med iltning og filtrering for at producere drikkevand. Men der kan være situationer, hvor der skal bruges specielle rensemetoder. Hvis man bruger overfladevand (søvand) i stedet for grundvand, kræves en ekstra afsluttende vandbehandling, inden vandet forlader vandværket.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vandetsvej.dk

Hvor kommer vores grundvand fra?

Grundvand starter som regn eller sne. Når det regner, siver vandet fra overfladen ned i jorden gennem de mange lag af sand, grus, ler og kalk, hvor det ophobes som grundvand. Hvor hurtigt det sker, varierer meget fra sted til sted, fordi hastigheden afhænger af undergrundens sammensætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vandcenter.dk

Hvor gammel er vores grundvand?

Gammelt grundvand i lag

Man kan nærmest sammenligne det med årringene i et træ. Det meste af det grundvand, vi i Danmark pumper op og bruger til drikkevand, er mellem fem og 50 år gammelt. Nogle steder hentes grundvandet dog fra lag, der ligger meget dybt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vandetsvej.dk

Hvor langt nede i jorden ligger grundvandet?

I Danmark udnyttes grundvandsmagasiner 20-100 m under jordoverfladen. Ved større dybder øges risikoen for at træffe vand, der er uanvendeligt som drikkevand pga. især salt (natriumklorid) fra havet eller salthorste. På 200-400 m dybde er grundvandet i Danmark salt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Er vores grundvand forurenet?

Det står desværre værre til med forureningen af vores grundvand, end vi hidtil har været klar over. En ny opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, der for tredje år i træk er fundet pesticidrester i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dn.dk

Hvor er der størst dannelse af grundvand?

Der dannes mest grundvand i Jylland, hvor det regner mest, og hvor van det let siver gennem sandjord. Der dannes mindst grundvand på øerne, hvor det regner mindre, fordampningen er større, og hvor vandet siver langsommere gennem lerjord eller løber direkte ud i vandløb og søer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktiv.dn.dk

Hvad forurener mest i havet?

Plastik er den mest udbredte forurening i havet. På Institut for Miljøvidenskab forsker vi i hvordan mikroplast påvirker miljøet. Mikroplast er plastpartikler, der er mindre end ca. 5 mm i diameter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på envs.au.dk

Er der mangel på grundvand i Danmark?

Danmark mangler ikke vand. Forbruget af grundvand er mindre i dag end for 25 år siden, fordi vi er blevet bedre til at undgå vandspild. Samtidig giver klimaændringerne mere regn, hvorfor grundvandsstanden ifølge GEUS er steget med en-to meter siden år 2000.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på information.dk

Hvem ejer grundvandet?

"Grundvandet tilhører os alle, og det bør ingen være i tvivl om.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på k-news.dk

Hvordan kan vi sikre os rent grundvand for evigt?

Begrænse og helt fjerne de sprøjtegifte, som vi finder, når vi undersøger grundvandet og drikkevandet. Sikre en politisk indsats mod forurening fra alle fronter. Sikre flere penge til at rense forurenede områder, såsom lossepladser, hvis skadelige gods kan sive ned i undergrunden og forurene drikkevandsboringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dn.dk

Hvorfor har Danmark godt grundvand?

Danmark har grundvand i verdensklasse, og kvaliteten bliver fortsat bedre. Vi drikker grundvandet råt, og det kan vi, fordi godt landmandskab hænger sammen med rent grundvand. De kommende generationer, som skal drikke det vand, der regner på markerne i dag, vil ligeledes være begunstiget af rigeligt og rent grundvand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lf.dk

Hvorfor har Danmark meget grundvand?

De øverste jordlag i Danmark, består næsten udelukkende af en blanding af sand og ler, hvilket gør at en forholdsvis stor mængde vand let kan samle sig i de øverste dele af undergrunden, og at vi samtidig relativt let kan pumpe det vand op igen. 99,4 % af det drikkevand vi bruger i Danmark, får vi fra grundvandet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på grundvandet.ku.dk

Hvor meget af vores vand er grundvand?

99,9 procent af det danske drikkevand kommer fra grundvandet. Vandet bliver pumpet op fra magasiner i undergrunden, iltet, filtreret og kvalitets- sikret på vandværket og sendt direkte ud i hanerne hos forbrugerne. Ingen rensning, ingen tilsatte stoffer – bare rent vand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mst.dk

Kan grundvand forsvinde?

Grundvandet er en vigtig kilde til vand, når tørke reducerer tilgangen af overfladevand. Problemet med at ty til grundvand er dog, at overdreven brug kan føre til, at grundvandet forsvinder. Grundvandet er som en bankkonto.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Er grundvand og drikkevand det samme?

Drikkevand produceres normalt af grundvand eller af vand fra søer, vandløb eller floder, men kan også produceres af havvand. I Danmark anvendes næsten udelukkende grundvand i vandforsyningen (99 procent).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Kan man godt drikke grundvand?

Næsten alle steder i Danmark kan man indvinde grundvand, der er egnet til fremstilling af drikkevand, der er rent og smager godt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mst.dk

Hvad kan vi gøre for at beskytte vores grundvand?

Du kan selv gøre din del for at sikre at dit eget drikkevand ikke bliver forurenet:
  1. Brug ikke sprøjtemidler i haven og på fliser.
  2. Sløjf din gamle brønd eller boring, som ikke længere er i brug.
  3. Opbevar dine kemikalier sikkert.
  4. Tjek jævnligt din olietank for utætheder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skive.dk

Hvordan undgår man forurenet grundvand?

Man bruger en række forskellige metoder til at beskytte grundvandet - fx:
  1. Aftaler med landmænd.
  2. Køb af landbrugsjord.
  3. Skovrejsning.
  4. Godkendelsesordning for pesticider.
  5. Love om brug af gødning og pesticider.
  6. Undgå at bygge byer oven på områder med vigtigt drikkevand.
  7. Opfordre haveejere til ikke at bruge gift i haven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vandetsvej.dk

Hvad renser vand bedst?

Vand kan renses med jord, sten og grus. Faktisk er det vand du drikker hver dag, blevet renset på denne måde. Når vandet fordamper fra landjorden og havets overflade, fortættes det som skyer. Når skyerne regner, lander det på jorden og siver ned igennem jordens lag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på naturfaget.dk