Konfliktens vigtigste årsag var, at NATO-landene og Warszawapagt-landene havde forskellige, og uforenelige, politiske og økonomiske systemer, og derfor ikke kunne blive enige om, hvordan Tyskland og Europa skulle genopbygges efter 2. Verdenskrig.
Hvad var konflikten mellem USA og Sovjetunionen?
Cubakrisen var den kolde krigs alvorligste konfrontation mellem USA og Sovjetunionen. Ved sin kulmination i dagene den 22. til 28. oktober 1962 bragte den verden tættere på en atomkrig end nogensinde før.
Hvem var en del af den kolde krig?
Når man taler om Den Kolde Krig, handler det om de konflikter, som opstod mellem Sovjetunionen og USA i perioden fra 1945 til 1991. Konflikten bliver kaldt kold, fordi det aldrig udviklede sig til en direkte militær kamp mellem de to supermagter.
Hvad var grunden til Cubakrisen?
Krisen opstod, da amerikanerne opdagede, at Sovjetunionen i hemmelighed var i fuld gang med at opstille atombevæbnede raketter på Cuba - kun 140 km fra den amerikanske kyst. Opdagelsen skete ved en analyse af de fotografier, som et amerikansk spionfly havde taget den 14. oktober 1962 under en flyvning over Cuba.
Hvorfor blev NATO og Warszawapagten oprettet?
NATO blev oprettet i 1949 af de vesteuropæiske lande samt USA og Canada. Målet var at forhindre et fremtidigt kommunistisk styre i Vesteuropa. Som modsvar skabte Sovjetunionen Warszawapagten, der var en militæralliance blandt flere østlande.
Årsager til den kolde krig - Video Infographic
Hvad hed NATO før?
marts 1948 af Belgien, Holland, Luxembourg, Frankrig og Storbritannien, anses for at være forgængeren til NATO aftalen. Denne traktat etablerede en militær alliance, der kaldtes Vestunionen eller WEU.
Hvad er artikel 5 i NATO?
NATO står stærkt på det princip, at et angreb mod et eller flere af Alliancens medlemmer skal betragtes som et angreb mod dem alle. Dette er princippet bag det kollektive forsvar, der er stadfæstet i Washington-traktatens artikel 5.
Hvad handler Den Kolde Krig om?
Konflikten udspillede sig mellem de kapitalistiske og de kommunistiske lande i kølvandet på 2. Verdenskrig. Set i et magtpolitisk perspektiv var den kolde krig primært en konflikt om kontrollen over Europa og senere den øvrige verden mellem 2. Verdenskrigs sejrherrer, de nye supermagter USA og Sovjetunionen.
Hvilken rolle spillede Danmark i Cubakrisen?
I relation til den kolde krig spillede Danmark formentlig en rolle i det storpolitiske spil under Cubakrisen i 1962. Det var ifølge senere fremkomne oplysninger Langelandsfortet, Hammerodde Fyr og Fyrskib Gedser Rev, der i første omgang opdagede de russiske handelsskibe, lastet med SS-4 Sandal missiler på vej til Cuba.
Hvem stoppede Cubakrisen?
Den 28. oktober meddelte Sovjetunionen, at de ville fjerne missilerne og sejle dem hjem til Sovjetunionen. Kennedy svarede med det samme, at USA i så fald ville meddele FN, at man ville respektere Cubas grænser og ikke invadere landet. Dermed endte Cubakrisen fredeligt.
Hvem sluttede den kolde krig?
Den kolde krig sluttede med de mange revolutioner i 1989 og Sovjetunionens sammenbrud i 1991. Betegnelsen “kold” er brugt, fordi det aldrig kom til direkte større sammenstød mellem de to parter, men ofte dog i en form, hvor disse støttede regionale krige, der virkede som stedfortræderkrige.
Hvad skete der i Danmark under den kolde krig?
Samlet set var Danmark ikke en forbeholden allieret, men blev både politisk og militært integreret mere og mere i NATO og langt overvejende af sine partnere opfattet som et loyalt alliancemedlem.
Hvor mange døde der under den kolde krig?
Op mod 14 procent af Sovjetunionens befolkning døde under krigen, både civile og soldater. Det svarer til 27 millioner menneskeliv. Til sammenligning tabte USA 295.000 menneskeliv, hvilket svarede til 0,4 procent af befolkningen.
Hvem var Danmark allieret med under den kolde krig?
Med medlemskabet af NATO fra 1949 var Danmark i alliance med USA, Canada og en række vesteuropæiske lande, og beslutningen om at deltage i Marshall-planen var ligeledes en implicit stillingtagen til krigen. Grænserne mellem øst og vest var trukket skarpt op, og kampen mellem kapitalismen og kommunismen stod for døren.
Hvilke lande lå bag jerntæppet?
Begrebet kom senere til at omfatte installationerne langs den 7.000 km lange fysiske grænse mellem Øst og Vest og instalationerne ved grænsen i form af pigtrådshegn, landminer m.v. Nationerne øst for Jerntæppet var Polen, DDR (Østtyskland), Tjekkoslovakiet, Ungarn, Rumænien, Albanien (udmeldte sig af Warszawapagten i ...
Hvad skete der den 21 oktober 1962?
Den 21. oktober 1962 kl. 16.30 sejlede det sovjetiske skib M/S Krasnograd fra flådehavnen Baltiysk ved Kaliningrad i retning mod Cuba. Det finskbyggede fragtskib sejlede normalt med tømmer, men på denne sejlads var skibet lastet med sovjetiske soldater og militært udstyr, bl.
Hvem opdagede Cuba?
Kolonitiden. Denne artikel eller dette afsnit er forældet. Cuba blev opdaget den 28. oktober 1492 af Christoffer Columbus på dennes første rejse og blev af ham kaldt for Juana, men hverken dette navn eller dem, som senere blev givet øen (Fernandina, Santiago og Ave Maria), kunne fortrænge de indfødtes egen benævnelse.
Hvorfor blev Europa delt op i øst og vest?
Da Nazityskland havde tabt 2. Verdenskrig, blev Tyskland opdelt i fire områder eller zoner, som det blev kaldt. Hver zone skulle kontrolleres af enten USA, Storbritannien, Frankrig eller Sovjetunionen, som var de lande, der havde vundet krigen.
Hvad skete efter den kolde krig?
DANMARKSHISTORIEN.DK – EFTER DEN KOLDE KRIG, 1989-2008
november 1989 åbnede for borgernes frie adgang til Vestberlin. Mindre end et år efter var DDR indlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland. Tilsammen med nedrustningsaftalerne mellem USA og Sovjetunionen betød det, at den kolde krig sluttede.
Hvorfor blev jerntæppet bygget?
Muren blev af de østtyske myndigheder kaldt en ”antifascistisk beskyttelsesmur”, men i virkeligheden blev den opført for at holde den østtyske befolkning indespærret i det kommunistiske DDR, så de ikke kunne flygte til Vesten, og det lykkedes i høj grad.
Hvad er NATO en forkortelse for?
august 1949. NATO (North Atlantic Treaty Organisation) har i dag i alt 31 medlemslande. Danmark var blandt de stiftende lande. NATO's formål er at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område gennem politisk, økonomisk og militært samarbejde.
Hvad er FN og NATO?
NATO og FN er grundpiller i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, men Danmark deltager også i andre internationale samarbejder på forsvarsområdet. Danmark har således et nært samarbejde med en række andre stater om blandt andet deltagelse i internationale operationer.
Er Australien en del af NATO?
De 25 partnerskabslande er Armenien, Australien, Aserbajdsjan, Bahrain, Bosnien og Hercegovina, De Forenede Arabiske Emirater, Finland, Georgien, Irland, Japan, Jordan, Kasakhstan, Makedonien/FYROM, Marokko, Moldova, Mongoliet, Montenegro, New-Zealand, Schweitz, Serbien, Sverige, Sydkorea, Tunesien, Ukraine og Østrig.