Vikingerne var i virkeligheden mange ting. De var modige eventyrere, innovative bådebyggere, dygtige handelsfolk og gemene sørøvere. De danske vikinger havde store armbevægelser i datidens Europa, og deres levevis, kultur og rejser trækker dybe spor til nutidens Danmark.
Hvad gjorde vikingerne?
Vikingerne sejlede ud med skibe og flåder for at handle, plyndre, skaffe indtægter og erobre nyt land. De mange sølvskatte, som de kom tilbage med, kan du studere her. Vikingetiden var også den periode, hvor den gamle asatro og de nordiske guder blev afløst af kristendommen.
Hvad er vikingerne kendt for?
Vikingerne er kendt som vilde krigere, selvom de fleste var fredelige bønder. De var også handelsfolk, byggede skibe og fremstillede smykker. De kom fra det område der i dag er Skandinavien. Herfra sejlede de ud på togter.
Hvad lavede vikingerne i hverdagen?
Vikingerne er kendt som vilde krigere, der levede af at plyndre og røve folk rundt om i Europa. Men i virkeligheden levede vikingerne som fredelige mennesker det meste af tiden. De fleste var bønder, fiskere eller købmænd.
Hvad har vikingerne opfundet?
I vikingetiden fandtes mange forskellige typer våben – sværd, økser, buer og pile, lanser og kastespyd. I kamp kunne vikingerne ligeledes have forskellige hjælpemidler til at beskytte sig: skjolde, hjelme og ringbrynjer.
Why Were Vikings So Much Better At Fighting?
Hvad lavede vikingerne i deres fritid?
Vikingerne vilde med sport og brætspil
Ofte fremstilles det, som om vikingernes eneste interesse var at plyndre og voldtage. Men det er langtfra tilfældet. Vikingerne slog lige så gerne tiden ihjel med sport og brætspil. Udover styrkeprøver som brydning dyrkede vikingerne også boldspil.
Hvordan bliver vikinger brugt i dag?
Vikinger er efterhånden lige så meget et globalt fænomen, som det er et nationalt, og er blevet brugt i alt fra kunst og undervisning over reklamer og logoer, tv-serier og populærkultur, til politik og propaganda.
Hvad arbejdede de fleste vikinger som?
Når vi hører ordet vikinger, tænker vi mest på dem, der hærgede og plyndrede i fjerne egne. Men faktisk var de fleste vikinger helt almindelige bønder, husmødre, markarbejdere og tjenestefolk.
Hvad arbejdede vikingerne som?
Vikingerne kom fra det område der i dag er Danmark, Norge og Sverige. De fleste boede i små landsbyer med 6-7 gårde. De passede deres dyr og dyrkede jorden. Nogle arbejdede som håndværkere med at bygge skibe og fremstille våben, smykker og redskaber.
Hvordan levede man i vikingetiden?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvad ville vikingerne opnå?
Vikingerne sejlede ud med skibe og flåder for at handle, plyndre, skaffe indtægter og erobre nyt land. De mange sølvskatte, som de kom tilbage med, kan du studere her. Vikingetiden var også den periode, hvor den gamle asatro og de nordiske guder blev afløst af kristendommen.
Hvad tror vikingerne på?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvem er den mest kendte viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.
Hvad kaldte vikingerne sig selv?
Ifølge Nationalmuseets historikere blev datidens vikinger ifølge europæiske kilder kaldt for normannere, men de nationale betegnelser daner, svear og nordmand forekommer også (se kilder). Danske historikere har siden 1873 opereret med begrebet 'vikingetid' til at beskrive den sidste del af jernalderen.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad spiste vikingerne til jul?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvad hed man i vikingetiden?
Hvad hed vikingerne? I vikingetiden fik mange drenge navn efter guden Thor med navne som Toke og Thorsten. Dyrenavne var også populære. Det var ikke ualmindeligt at møde vikinger med navne som Ulf og Bjørn, men det mest almindelige mandsnavn i vikingetidens Danmark var Toke.
Hvilket sprog talte danske vikinger?
Ifølge artiklen “Hvilket sprog talte vikingerne?” i Illustreret Videnskab Historie (se kilder) talte vikingerne et sprog kaldet oldnordisk. Omkring år 1000 var oldnordisk det mest udbredte europæiske sprog og kunne høres fra Vinland i Amerika til Volga i Rusland.
Hvilke frisurer havde vikinger?
Vikingerne bar fuldskæg og forholdsvis kort hår, mens kvinderne havde deres lange hår bundet i knude og hængende ned derfra. I middelalderen satte de håret op med bånd, net og forskellige hovedtøjer i form af lin, huer og tørklæder. Mændene var barberede, men bar måske et overskæg.
Hvor stor var Danmark i vikingetiden?
Danmarks befolkning var mindre
Ved hjælp af blandt andet arkæologiske fund og metoder mener man i dag, at befolkningen i det nuværende danske område var på ca. 500.000 mennesker omkring år 800.
Hvorfor er vikingetiden vigtig for Danmark?
Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal. Sammen markerer disse fænomener begyndelsen til den skandinaviske statsdannelse.
Hvilket land havde flest vikinger?
I vikingetiden boede der flest mennesker i Danmark i forhold til Norge og Sverige. Hvert enkelt herred kunne stille skibe til rådighed, bemandet med 40-45 mand. De danske vikinger var ganske enkelt bedre organiseret og havde derfor også større militær og politisk styrke end deres norske og svenske våbenbrødre.
Hvad lavede børnene i vikingetiden?
Børnenes opgaver i vikingetiden
Omfanget af arbejdet var dog større end i dag. Børnene hjalp deres forældre med indendørs sysler som pasning af ildstedet og madlavning. De var også ude, hvor de hjalp til med dyrene, knoklede i marken, og i skoven samlede de brænde, bær og frugter.
Hvordan gik vikingerne klædt?
Mændene foretrak bukser og kofte, mens kvinderne iklædte sig selekjole og særk, en løsthængende underbeklædning af silke eller hør-lærred. Den almindelige vikings tøj var lavet af lokale materialer såsom uld og hør, som blev vævet i hjemmene.