Når forældre har fælles forældremyndighed, skal de være enige om væsentlige beslutninger vedrørende barnet. Væsentlige beslutninger er f. eks. religion, lægebehandling og skolevalg.
Kan den ene forældre flytte barnets skole?
Der er frit skolevalg i Danmark. Derfor har forældre som udgangspunkt ret til at flytte deres barn til anden skole (jf. folkeskolelovens § 36). Der kan være mange årsager til, at man ønsker, at ens barn skal skifte skole.
Hvem bestemmer hvor barnet skal gå i institution?
Bopælsforælderen kan træffe nogle beslutninger på egen hånd som for eksempel at flytte jeres barn indenfor landets grænser (med seks ugers varsel). Hvis I er uenige om, hvor barnet skal gå i daginstitution, er det også bopælsforælderen, som kan tage den endelige beslutning.
Hvad kan bopælsforælderen bestemme?
Bopælsforælderen er den af jer, som har barnet boende og folkeregistreret på samme adresse. Bopælsforælderen kan beslutte overordnede forhold i jeres barns daglige liv herunder, hvilken institution barnet skal gå i, og hvor i landet barnet skal bo (ved flytning skal den anden forælder dog varsles seks uger i forvejen).
Hvor gamle skal børn være for selv at bestemme hvor de vil bo?
4) Hvornår kan barnet selv bestemme, hvor det vil bo? Barnet kan selv bestemme, når det fylder 18 år. Fra barnet er ca. 10 år, vil man i praksis lægge stor vægt på, hvad børnene siger til børnesamtaler i Familieretshuset og i Familieretten.
Den nye pige - En film om mobning
Hvornår kan barnet sige nej til samvær?
Når barnet er fyldt 10 år, kan de kontakte Familieretshuset, hvis de ikke trives i den allerede eksisterende samværsordning. Familieretshuset skal, på den baggrund, tage en samtale med begge forældre om samværsaftalen med udgangspunkt i barnets perspektiv.
Kan Familieretshuset bestemme samvær?
Vær opmærksom på, at Familieretshuset eller familieretten i særlige tilfælde kan afslå at fastsætte et samvær. Det gør vi, hvis vi vurderer, at det ikke er til barnets bedste. Det samme gælder for ophævelse et samvær.
Hvor langt må man flytte med fælles forældremyndighed?
I behøver ikke at involvere Familieretshuset i den aftale. Når I har fælles forældremyndighed, er det bopælsforælderen, som bestemmer, hvor i landet, barnet skal bo. Hvis barnet skal flytte til udlandet, Grønland eller Færøerne, skal I dog være enige om det.
Hvem har ret til barnet hvis man går fra hinanden?
Delt bopæl eller bopælsforælder? Når I går fra hinanden, skal det besluttes, hvor børnene skal bo. Hvis den ene af jer har fuld forældremyndighed, er det den person, der bestemmer. Hvis I har fælles forældremyndighed, skal I være enige.
Kan begge forældre være bopælsforældre?
Sådan fungerer delt bopæl. Regler i forældreansvarsloven fra 1. april 2019 giver mulighed for, at I som forældre, begge to kan være bopælsforældre. Det betyder, at barnet kan have bopæl hos jer begge, hvis I laver en såkaldt aftale om delt bopæl.
Kan bopælsforælder bestemme skole?
Bopælsforælderen kan derudover bestemme, hvor barnet skal bo henne, så længe bopælen er i Danmark. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at når forældre har fælles forældremyndighed, så skal der være enighed om, hvilken skole, barnet skal gå på, ligesom der skal være enighed omkring en eventuel skolefritidsordning.
Hvor gammel skal barnet være for at blive hørt?
Der er ingen aldersgrænse for, hvornår barnet kan blive hørt – det er op til Familieretten eller Familieretshuset at vurdere, hvordan barnets perspektiv bedst belyses. Typisk bliver alle børn, der er fyldt syv år, hørt. Er barnet under 7 år, men begyndt i skole, høres det typisk også.
Hvad er faderens rettigheder?
Sørge for barnets mad, tøj, bolig m.m. Beskytte barnet mod trusler af enhver art og sørge for, at alle barnets behov bliver dækket. Bestemme hvad barnet skal hedde. Bestemme hvor barnet skal bo, og hvor det skal gå i skole.
Kan mit barn skifte skole?
Du har ret til at få dit barn optaget i distriktsskolen, i en anden folkeskole efter eget valg eller i en skole i den anden kommune, hvis der er plads på den ønskede skole. Hvis dit barn skal skifte skole, skal du kontakte den ønskede skole.
Kan mor bare flytte med barnet?
Hvis du som bopælsforælder vil flytte med din barn, skal du varsle den anden forælder 6 uger før flytning. Reglen om varsling har baggrund i, at den anden forælder skal have mulighed for at få myndighedernes hjælp til ændring af bopæl og samvær, hvis flytningen vil betyde, at jeres nuværende ordning ikke kan fortsætte.
Kan man frit vælge folkeskole?
Frit skolevalg
Skolerne i kommunen hører til hvert deres skoledistrikt. Jeres bopælsadresse bestemmer, hvilket skoledistrikt I hører til, og altså hvilken skole jeres barn vil blive tilbudt en plads på. På kommunens hjemmeside kan I finde flere oplysninger om, hvilken skole jeres barn tilhører.
Hvad sker der hvis den ene forældre ikke vil skrive under på pas?
Der kan altså ikke uden videre udstedes pas, hvis der er to forældremyndighedsindehavere, hvoraf den ene ikke vil underskrive pasansøgningen. I sådanne tilfælde skal der først søges om dispensation til at udstede pas uden begge forældremyndighedsindehaveres samtykke hos dansk politi.
Hvad skal der til for at få den fulde forældremyndighed?
Du ansøger om fuld forældremyndighed gennem Familieretshuset. Her afholdes et obligatorisk møde, hvor begge forældre og en sagsbehandler er til stede. Mødets formål er, at I skal nå til enighed. Sker dette ikke, vil sagen sendes videre til retssystemet, som da vil afgøre om du kan få fuld forældremyndighed.
Kan et barn nægte samvær?
Kan jeg nægte den anden forælder samvær? Nej. Dit barn har ret til samvær med begge forælder, nægter du den anden forælder samvær uden grund, ses det som samværschikane. Foreligger der en skriftlig samværsaftale kan den anden forælder få hjælp fra familieretten til at gennemtvinge samværet.
Kan man miste fælles forældremyndighed?
Retten kan kun ophæve den fælles forældremyndighed, eller undlade at dømme til fælles forældremyndighed, hvis tungtvejende grunde taler for det. Det kan fx være: svære og uovervindelige samarbejdsproblemer mellem forældrene af varig karakter. den ene af forældrene har været voldelig eller krænket barnet seksuelt.
Hvad ligger familieretten vægt på?
Ved opgørelsen af en parts indkomst lægger Familieretshuset efter praksis vægt på partens indkomst før skat og arbejdsmarkedsbidrag, men efter fradrag af ATP og rimelige pensionsordninger.
Hvem vinder oftest forældremyndighed?
Mange fædre har en oplevelse af, at moderen oftest får forældremyndigheden og bopælsretten over jeres barn. Det er muligvis korrekt, men det er ikke på grund af loven. Loven tager nemlig ikke hensyn til forældrenes køn, men alene hvad der er bedst for jeres barn.
Hvad kigger Familieretshuset på?
Familieretshuset er nemlig den myndighed i Danmark, der behandler juridiske sager om brud og overgange i familien - herunder skilsmisser, forældremyndighed og samvær. Myndigheden behandler i den forbindelse også sager, hvor der eksempelvis er vold, misbrug og overgreb involveret.
Hvad er den bedste deleordning for børn?
Hvis barnet skal opholde sig lige meget hos begge forældre, har man en deleordning, og i de tilfælde vælges der typisk en 7/7-ordning med en uge hos hver forælder. Hvis barnet skal opholde sig mere hos den ene forælder, er de mest almindelige samværsordninger enten en 10/4-ordning eller en 9/5-ordning.
Hvornår er det samværschikane?
Samarbejdschikane er:
Samarbejdschikane fra samværsforælderens side kan for eksempel være, hvis han eller hun truer bopælsforælderen eller dennes familie med vold eller siger, at barnet ikke vil blive afleveret efter samvær.