Hvis der er en SFO ved den skole, som et barn skal gå i, og der er plads i ordningen, skal barnet optages i skolens SFO. Det er kommunalbestyrelsen, der beslutter, om der skal oprettes SFO'er i tilknytning til en eller flere af kommunens folkeskoler. Reglerne for SFO findes i folkeskoleloven.
Hvem bestemmer hvilken skole barnet skal gå på?
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for driften af folkeskolen. Skolelederen har ansvaret for den administrative og pædagogiske ledelse af skolen. Driften af Folkeskolen er en kommunal opgave, og kommunalbestyrelsen træffer alle beslutninger om kommunens samlede skolevæsen og om den enkelte skole.
Hvem bestemmer hvor barnet skal gå i institution?
Bopælsforælderen kan træffe nogle beslutninger på egen hånd som for eksempel at flytte jeres barn indenfor landets grænser (med seks ugers varsel). Hvis I er uenige om, hvor barnet skal gå i daginstitution, er det også bopælsforælderen, som kan tage den endelige beslutning.
Hvad kan bopælsforælderen bestemme?
Bopælsforælderen er den af jer, som har barnet boende og folkeregistreret på samme adresse. Bopælsforælderen kan beslutte overordnede forhold i jeres barns daglige liv herunder, hvilken institution barnet skal gå i, og hvor i landet barnet skal bo (ved flytning skal den anden forælder dog varsles seks uger i forvejen).
Hvilken lovgivning gælder for SFO?
SFO er en del af folkeskolen, og principperne for dens virksomhed fastlægges af skolebestyrelsen. I henhold til folkeskolelovens § 40, stk. 4 fastsætter kommunalbestyrelsen en mål- og indholdsbeskrivelse for SFO'erne efter at have indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne.
Første skoledag efter MGP
Er SFO obligatorisk?
0. klasse, der tidligere hed børnehaveklassen, har været obligatorisk siden 2009, hvor vi fik 10 års undervisningspligt. Den første sfo blev oprettet i 1984 for at afbøde en stor mangel på fritidshjem. I dag går langt de fleste børn mellem seks og ni år på fritidshjem eller sfo.
Hvad er barnets lov 2024?
Barnets lov, der trådte i kraft 1. januar 2024, har et særligt fokus på børns ret til at blive hørt og inddraget i egen sag. Social- og Boligstyrelsen udgiver en guide til personale i dagtilbud og grundskole om, hvordan man kan understøtte inddragelse af barnet, og andre opmærksomhedspunkter i forbindelse med loven.
Kan bopælsforælderen bestemme samvær?
Bopælsforælderen kan derudover bestemme, hvor barnet skal bo henne, så længe bopælen er i Danmark. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at når forældre har fælles forældremyndighed, så skal der være enighed om, hvilken skole, barnet skal gå på, ligesom der skal være enighed omkring en eventuel skolefritidsordning.
Hvor skal barnet sove ved delt bopæl?
Ved delt bopæl er I som forældre fælles om alle overordnede beslutninger i forhold til barnets daglige liv. Den ene forælder kan fx ikke på egen hånd beslutte, hvilken daginstitution barnet skal gå i, eller hvor i landet barnet skal bo. I behøver ikke have en deleordning, eller bo tæt ved hinanden for at få delt bopæl.
Hvilke udgifter skal bopælsforældre afholde?
Det kan fx være betaling af skole- og pasningsudgifter, tøj og sko, fritidsaktiviteter, lommepenge, mobilabonnement, receptpligtig medicin og lignende. Efter forældreansvarsloven skal bopælsforælderen drage omsorg for barnet og træffe beslutninger om barnets personlige forhold.
Hvad er faderens rettigheder?
Sørge for barnets mad, tøj, bolig m.m. Beskytte barnet mod trusler af enhver art og sørge for, at alle barnets behov bliver dækket. Bestemme hvad barnet skal hedde. Bestemme hvor barnet skal bo, og hvor det skal gå i skole.
Kan begge forældre være bopælsforældre?
Sådan fungerer delt bopæl. Regler i forældreansvarsloven fra 1. april 2019 giver mulighed for, at I som forældre, begge to kan være bopælsforældre. Det betyder, at barnet kan have bopæl hos jer begge, hvis I laver en såkaldt aftale om delt bopæl.
Kan mor flytte uden fars samtykke?
Har barnet bopæl hos dig, kan du ikke bare flytte uden at varsle den anden forælder. Det skal du gøre senest seks uger før flytningen. Varsling om flytning gælder både, hvis I har fælles forældremyndighed, hvis du har forældremyndigheden alene, eller hvis du ikke har del i forældremyndigheden.
Hvem skal betale SFO når man er skilt?
En udgift til barnets institution kan eksempelvis være uopsættelig, hvis betaler under samlivet har betalt barnets institution (betaling for plads i privatskole, friskole, efterskole, SFO, fritidshjem, børnehave, dagpleje, vuggestue og lignende) og er fortsat med denne betaling efter samlivsophævelsen.
Kan et barn gå på to skoler?
Hvis forældrene ikke ønsker, at deres barn skal gå på distriktsskolen, kan de søge om plads på en anden skole efter eget valg. Det kan enten være i forældrenes egen kommune eller i en anden kommune.
Hvad er reglerne for hjemmeundervisning?
Er hjemmeundervisning lovligt? Ja - det er fuldstændig lovligt at hjemmeundervise sine børn. Det er ikke vedtaget ved lov, at børn skal gå i skole, såfremt barnet modtager undervisning i hjemmet, der kan stå på mål med folkeskolens, så er det fuldkomment lovligt at hjemmeundervise sine børn.
Hvem skal sørge for tøj ved samvær?
Betaler samværsforælderen ikke børnebidrag, skal vedkommende normalt selv sørge for tøj og som udgangspunkt alt andet, der skal bruges direkte hos vedkommende. Når samværsforælderen betaler børnebidrag, er bopælsforælderen normalt forpligtet til at sikre en passende mængde tøj og fodtøj til brug under samværet.
Hvornår er det bedst for børn at forældre bliver skilt?
Det er ikke barnet, der skal flytte sig, men forældrene, siger Bente Boserup. Hun vurderer, at børn har bedst af at have en fast base frem til de er tre år gamle. Herefter kan de begynde at have enkelte overnatninger uden for basen, så samværet hos den anden forælder gradvist øges.
Hvor gammel skal man være for selv at bestemme om man vil bo hos mor eller far?
4) Hvornår kan barnet selv bestemme, hvor det vil bo? Barnet kan selv bestemme, når det fylder 18 år. Fra barnet er ca. 10 år, vil man i praksis lægge stor vægt på, hvad børnene siger til børnesamtaler i Familieretshuset og i Familieretten.
Hvad ligger familieretten vægt på?
Ved opgørelsen af en parts indkomst lægger Familieretshuset efter praksis vægt på partens indkomst før skat og arbejdsmarkedsbidrag, men efter fradrag af ATP og rimelige pensionsordninger.
Hvis barnet ikke vil hjem til far?
Hvis dit barn ikke bliver afleveret tilbage efter samvær, kan du få hjælp hos familieretten. Det gælder uanset om der foreligger en afgørelse, eller om I selv har lavet en aftale om samvær. Hvis dit barn ikke bliver afleveret tilbage, skal du anlægge en sag på minretssag.dk.
Hvad skal der til for at miste samvær?
- der har været lang tids adskillelse mellem barnet og samværsforælderen.
- der er ustabilitet hos samværsforælderen.
- der er chikane omkring samarbejdet.
- samværsforælderen har været voldelig.
- barnet ikke ønsker det.
Kan man sige nej til en børnesamtale?
Lad ikke dit barn stå med ansvaret for den beslutning. De fleste børn vil nemlig sige nej tak, hvis man spørger dem, om det har brug for en at tale med, eller om de har lyst til at tale med en fremmed voksen. Det gør de, fordi de ikke ved, hvad det indebærer at tale med en ukendt voksen.
Hvad er en afdækning barnets lov?
Hvis der er behov for at indhente yderligere oplysninger i en sag, kan kommunen iværksætte en afdækning af et barns behov for hjælp og støtte efter § 19 i barnets lov. En afdækning skal belyse et eller flere afgrænsede forhold af betydning for barnets eller den unges støttebehov.
Hvad erstatter barnets lov?
Barnets Lov blev vedtaget af Folketinget d. 2. juni 2023. Den erstatter den del af serviceloven, som handler om børn og unge med behov for særlig støtte.