Solens uvb-stråling er en effektiv kilde til D-vitamin. Fødevarer som fisk, kød, æg og mælkeprodukter indeholder også D-vitamin – især fede fisk som sild, makrel og laks. Men det er vanskeligt at dække hele sit behov for D-vitamin udelukkende gennem maden (3). Solens stråling får huden til at danne D-vitamin.
Hvordan optages D-vitamin bedst i kroppen?
De vigtigste kilder til vitamin D i danskernes kost er fisk, fedtstoffer (margarine, smør, olier), kød, æg, samt mælk og ost. D-vitamin er fedtopløseligt og skal derfor indtages sammen med måltider, der indeholder fedt for at kunne blive optaget i kroppen.
Hvordan optager man D-vitamin fra solen?
Sådan dækkes dit behov for D-vitamin året igennem
Kroppen danner nok D-vitamin, hvis du blot er ude 10-20 minutter om dagen tre gange om ugen. Det er en myte, at du skal ligge og stege i solen for at få et højt nok D-vitamin-niveau. Huden stopper nemlig med at danne D-vitamin, når der er dannet nok.
Hvordan fremstilles D-vitamin?
Cholesterol fra kvægs rygmarv og fra lanolin i fåreuld anven- des af medicinalindustrien til fremstilling af hormonsteroi- der og D-vitamin. Det sker ved reaktionsforløb, der svarer til kroppens biokemiske omsætninger. I dyr og mennesker dannes D-vitamin ud fra 7-dehydro- cholesterol, når huden bestråles med sollys.
Hvordan bliver der dannet D-vitamin?
D-vitamin bliver dannet i huden under solstråling (UVB-stråling). D-vitamin optages desuden i tarmen fra mad, der indeholder D-vitamin eller fra kosttilskud. Mangel på D-vitamin kan hos børn medføre sygdommen rakitis (engelsk syge).
D-vitamin
Hvad nedbryder D-vitamin?
D-vitamin nedbrydes ikke, som så mange andre vitaminer, af kogning og stegning. D-vitamin nedbrydes tværtimod ved udsættelse for lys.
Hvor meget D-vitamin får man i solen?
Mængden af D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærke solens stråler er, samt hvor længe du opholder dig i solen. Mellem maj og september er solens stråling meget kraftig, og den nødvendige dosis D-vitamin dannes i løbet af få minutters solskin midt på dagen.
Er 35 ug D-vitamin for meget?
35 µg vitamin D, svarende til 700 % af RI (Referenceindtag). Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn under 11 år. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.
Hvornår på dagen bør man tage D-vitamin?
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, så du skal spise noget fedt samtidig for at sikre, at vitaminet bliver optaget fra tarmen ind i kroppen. Du kan derfor med fordel tage dit D-vitamintilskud sammen med dagens mest fedtholdige måltid. Det er ofte aftensmaden.
Hvad er årsagen til D-vitamin mangel?
Årsager til D-vitaminmangel
Sygdommen ses især, når man får for lidt D-vitamin med kosten, eller hvis man får for lidt sollys. I vores del af verden er der så lidt sollys, at man kan risikere at få mangel på D-vitamin. Samtidig er det vanskeligt her i landet at få tilstrækkeligt D-vitamin gennem kosten.
Hvad fremmer optagelsen af D-vitamin?
Optagelse af D-vitamin bliver bedst vedkortvarige, regelmæssige ophold i solen. Vi får kun i mindre grad D-vitamin fra kosten. D-vitamin findes i større mængder i fede fisk, fx laks, sild og makrel.
Hvor lang tid skal man være i solen for at få nok D-vitamin?
Kort tid i solen giver nok D-vitamin
I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens lys i Danmark så kraftigt, at det nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af få minutter midt på dagen. I ydertimerne skal der lidt mere tid til. Længere tids ophold i solen giver ikke et større lager af D-vitamin i kroppen (7).
Kan man få D-vitamin gennem vinduer?
Sollys sætter også gang i kroppens produktion af D-vitamin, men her er du nødt til at bevæge dig udenfor. Vitaminproduktionen kræver nemlig UVB-stråler, som blokeres af vinduesglasset.
Kan man mærke hvis man mangler D-vitamin?
D-vitamin mangel og symptomer herpå
Endvidere er D-vitamin nødvendig for at sikre normal muskelfunktion. Symptomer på D-vitamin mangel ses kun ved langvarig og svær mangeltilstand1. Her kan ses muskelsmerter i kroppen, specielt i lår- og skulder-/nakkemuskler.
Hvad skal man spise sammen med D-vitamin?
I snakken om indtagelse af D-vitamin bør man derfor have fokus på solen, fede fisk, fedtstoffer (olie, smør), avokado, og så æg, mælk, kød og ost i en mindre grad. Som nævnt tidligere skal vitaminet optages med fedtholdige måltider, da det er et fedtopløseligt stof.
Hvor hurtigt stiger D-vitamin?
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Huden har en stor kapacitet til at danne D-vitamin, og processen sker hurtigt - i løbet af minutter. Den ultraviolette dosis, der skal til at danne D-vitamin, er meget lavere end den dosis, der giver rødme af huden.
Er 40 mikrogram D-vitamin for meget?
Kan man få for meget D-vitamin? Du skal ikke indtage mere end den anbefalede dosis D-vitamin dagligt, altså mellem 5-20 mikrogram afhængig af din alder og adfærd i og omkring solen. Bivirkninger ved overdosering ses i praksis kun ved en for høj dosis af kosttilskud (typisk over 100 mikrogram pr. dag).
Er 25 mg D-vitamin for meget?
Kan man få for meget D-vitamin? børn fra 11 år og voksne, inkl. gravide og kvinder der ammer: højst 100 mikrogram dagligt.
Hvilke vitaminer skal man ikke tage sammen?
- Her er næringskombinationer, som du gerne vil undgå at tage sammen: Jern og calcium. ...
- C-vitamin og vitamin B12. ...
- Høje doser af calcium, zink eller magnesium. ...
- Kobber og zink.
Er der bivirkninger ved D-vitamin?
Ved overdosering kan behandlingen føre til for meget calcium i blodet, hvilket kan medføre tørst, træthed, stor vandladning, kvalme, opkastninger og nyreskade. Behandlingen skal derfor kontrolleres med blodprøver regelmæssigt. Virkningen på forekomsten af knoglebrud er ikke overbevisende dokumenteret.
Hvad er symptomerne på for meget D-vitamin?
En overdosering med D-vitamin kan øge indholdet af calcium i blodet og give kvalme, opkastning, hovedpine og træg afføring. Hvis calciumindholdet er forøget gennem lang tid, kan det udfældes i nyrerne og medføre nyresten og undertiden nedsat nyrefunktion.
Hvad gør D-vitamin for huden?
D-vitamin: Den nye anti-age darling
D-vitamin forbinder vi med sol og fed fisk, og så er det vitaminet alle, som bor i Danmark, hungrer efter. Men noget tyder på, at det kan gå hen og blive en vigtig ingrediens i hudpleje, når det kommer til at mindske rynker og stimulere produktionen af kollagen.
Er det farligt at tage for meget D-vitamin?
Symptomer efter for store mængder D-vitamin ses i praksis kun ved højdosis kosttilskud (typisk over 100 mikrogram per dag for voksne) og selv her sjældent. Symptomerne er mavesmerter, opkastning, hovedpine, dehydrering og hjerterytmeforstyrrelser.
Hvad er den bedste D-vitamin?
D3 bedst for immunsystemet
Ifølge den nye britiske undersøgelse, som er offentliggjort i Frontiers in Immunology (februar 2022), har D2-vitamin slet ikke den samme målbare effekt på blandt andet immunsystemet, som man har set med D3-vitamin.
Er D-vitamin et hormon?
D-vitamin i stofskiftet
Den mest aktive form for D-vitamin er D3 eller calcitriol (1,25 dihydroxy vitamin), der er et kraftigt virkende hormon.