I 1951 stiftede seks lande (Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Nederlandene) Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. I 1958 blev dette fællesskab kendt som Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og navnet blev senere ændret til Den Europæiske Union (EU) i 1993.
Hvem har opfundet EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev i 1952 skabt mellem seks lande, Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland, med henblik på at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvornår kom det til at hedde EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993.
Hvornår kom vi ind i EU?
Danmarks medlemskab
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvem startede Kul- og Stålunionen?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Fællesskabet blev indgået med anden verdenskrig i frisk erindring og for at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Grundlæggelsen af EU
Hvad skete der i 1989 i EU?
Den 9. november 2019 er det 30 år siden, Berlinmuren faldt. Året 1989 ændrede Europa og verden fundamentalt. Med ét skulle alle de kort, der trækkes ned i Europas klasseværelser, trykkes om, så der blev plads til et genforenet Tyskland og mange nye lande øst for det gamle jerntæppe.
Hvilke lande har søgt om optagelse i EU?
- Albanien.
- Bosnien-Hercegovina.
- Georgien.
- Moldova.
- Montenegro.
- Nordmakedonien.
- Serbien.
- Tyrkiet.
Hvad var der før EU?
Kul- og stålfællesskabet
I april 1951 bliver traktaten om Kul- og Stålunionen/Det europæiske kul- og stålfællesskab (EKSF/ECSC) underskrevet, og året senere, den 25. juli 1952 træder den i kraft. Dette var et samarbejde, der gik ud på at Frankrig og Tyskland slog deres administration af kul- og stålindustrien sammen.
Hvem fik Danmark med i EU?
Den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark, Storbritannien og Irland EF. Grønland blev medlem sammen med Danmark, mens Færøerne besluttede sig for ikke at tilslutte sig.
Hvornår stemte vi nej til euroen?
Folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 28. september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone.
Hvordan er EU opstået?
I 1951 stiftede seks lande (Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Nederlandene) Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. I 1958 blev dette fællesskab kendt som Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og navnet blev senere ændret til Den Europæiske Union (EU) i 1993.
Hvad er formålet med EU?
EU's mål inden for dets grænser er: at fremme fred, sine værdier og befolkningernes velfærd. at tilbyde frihed, sikkerhed og retfærdighed uden indre grænser, samtidig med at der træffes passende foranstaltninger ved de ydre grænser for at regulere asylansøgning og indvandring og forebygge og bekæmpe kriminalitet.
Hvem bestemmer i EU?
Europa-Parlamentet træffer beslutninger om EU-lovgivning sammen med Rådet for Den Europæiske Union. Hvis Parlamentet og Rådet ikke kan nå til enighed om en lov, vedtages der ikke en ny lov.
Er Grønland en del af EU?
Grønland er ikke medlem af EU, men har en særlig fiskeriordning og er blevet optaget som et af de såkaldte oversøiske lande og territorier som har særlige forbindelser med EU. Statsoverhoved: Kong Frederik 10.
Hvad står u for i EU?
EU. EU står for Den Europæiske Union. Det er en gruppe på 27 lande i Europa.
Hvad hed EU til at starte med?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvem gik ud af EU?
juni 2016: Ved en folkeafstemning stemmer 52 procent (51,89 procent) af de britiske vælgere for at forlade EU, mens 48 procent (48,11 procent) stemmer for at forblive i EU. Onsdag 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af EU. Selve udmeldelsen vil ske to år senere (dvs.
Hvad er Danmarks rolle i EU?
Den 1. juni 2022 stemte et stort flertal af danskerne ja til at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold. Danmark har derfor siden den 1. juli – hvor forbeholdet formelt blev afskaffet – haft mulighed for fuldbyrdet at indgå i EU-samarbejdet om sikkerhed og forsvar.
Er Island en del af EU?
Island er ikke medlem af EU, men deltager i det europæiske økonomiske samarbejde gennem EØS-aftalen. Island er medlem af NATO.
Hvad er forskellen på Europa og EU?
Ofte bliver Europarådet taget for at være en EU-institution, men Europarådet og Den Europæiske Union er særskilte organisationer. Europarådet har 47 medlemslande og beskæftiger sig med menneskerettigheder, mens EU har 28 medlemmer og beskæftiger sig med rigtig meget mere.
Er Polen en del af EU?
10 nye lande bliver medlem af EU: Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn. Dette er den største udvidelse, hvad angår befolkningsantal og antal lande.
Hvilke lande er ikke del af EU?
Albanien, Montenegro og Nordmakedonien. Bosnien-Hercegovina, Kosovo*, Serbien og Ukraine. Andorra og San Marino. 79 lande i gruppen af Gruppen af Stater i Afrika, Vestindien og Stillehavet.
Kan man smide et land ud af EU?
Der eksisterer ingen formelle regler for at smide et land ud, men et lands frivillige udtræden af EU er defineret i artikel 50 i EU-Traktaten. At et land skulle kunne smides ud af EU har været diskuteret som en mulighed overfor lande der i markant grad afviger fra spillereglerne for EU-samarbejde.
I hvilket land har EU hovedstad?
Bruxelles anses som EU's hovedstad, men teknisk er der ikke én bestemt hovedstad. EU's institutioner har forskellige officielle adresser i både Luxembourg og Strasbourg og agenturer i de fleste EU-lande.