Den moderne is blev opfundet i Italien, muligvis inspireret af opskrifter, som Marco Polo hjembragte fra Kina. Nogle kilder tilskriver dens udbredelse midt i 1500-tallet til Caterina de' Medici og hendes kok Ruggeri, som hun tog med til Frankrig, da hun blev gift.
Hvem har opfundet isen?
Italien udviklede isen og landet har stadig verdens bedste is. Isens “opfindelse” fortaber sig lidt i fortidens tåger, men vi ved, at romerne spiste is allerede inden Jesu fødsel, og lidt senere ved vi, at den romerske kejser Nero beordrede is bragt ned fra bjergene som blev brugt sammen med frugtblandinger.
Hvornår blev Isvaflen opfundet?
I 1904 introduceres isvaflen på verdensudstillingen i Saint Louis, USA. Den første egentlige dansk iscremefabrik etableres i 1914 under navnet Amerikansk Ice Cream Fryseri, senere kendt som Hellerup Is. Isbaren (Ice Bar), forløberen for ispinden, blev patenteret i USA, 1922, af danskeren Cristian K.
Hvor blev flødeis opfundet?
Det, vi i dag kalder flødeis, synes at være opstået i Napoli, Italien, i 1600-tallet. Men ideen med at nyde isafkølede drikkevarer er langt ældre. Ved udgravningerne i bredderne af floden Eufrat i Mesopotamien, det nuværende Irak, har man fundet spor efter 4000 år gamle kongelige iskældre.
Hvad er der i is?
En almindelig is laves oftest på mælk og fløde og kaldes derfor flødeis. Udover mælk og fløde er der også æggeblommer og sukker i. Flødeisen laves ved at opvarme mælk og fløde og hælde det over æggesnaps, så æggene legerer flødeblandingen. Det giver en tyk og cremet is.
Isens historie | Mad: Nu og da | Nu dette
Hvornår blev den første is lavet?
Historie. Isens oprindelse er uvis. Som verdens ældste is regnes den ret, en kejser af Tang-dynastiet i Kina fik serveret i 600-tallet, bestående af sammenrørt mælk, mel og kamfer, nedkølet ved hjælp af is. I 825 fik barnekejseren Jing Zong en nedkølet ret af mælk, ris og kamfer.
Hvem opfandt vaniljeis?
Ifølge Dansk Is-industri, menes det at der helt tilbage til den kinesiske Tang periode (618-907) blev lavet en form for is. Denne blev lavet af opvarmet mælk der fik lov at syrne. Dette blev blandet med mel, og kamfer tilsat som smagsstof hvor på det blev kølet ned til en is lignende masse.
Hvornår kunne man lave is?
Når æteren fordamper, bruges der varme fra den omgivende luft. Selv om han på den måde kunne fryse små mængder vand til is, forblev opfindelsen en kuriositet, og vi skal helt op til 1859, før den franske ingeniør Ferdinand Carré (1824-1900) patenterede den første praktiske kølemaskine, der kunne lave is.
Hvornår kom trefarvet is?
Mange vil huske 1980'ernes velsmagende regnbue-is - eller 'Tricolore', som den såkaldte flødeis fra Polar Is hedder. Den eksisterer stadig, men er for længst er blevet fy-skamme - ligesom den billige makrelsalat med 80 procent majonæse.
Hvor stammer gelato fra?
Gelato (dʒeˈlaːto; flertal: gelati) er det italienske ord for flødeis, der er fremstillet af sukker og mælk med omkring 3,25% mælkefedt, og det har derfor generelt en lavere fedtprocent end andre typer frosne desserter.
Hvornår blev softice?
Softice kommer fra USA og blev populært sidst i 1930erne. Der er delte meninger om, hvem der opfandt softice. Det siges, at den første softice-maskine blev patenteret i 1926 af Charles Taylor fra Buffalo, New York.
Hvem opfandt ispinde?
Nancy Johnson opfandt ismaskinen i 1843.
Hvem har opfundet flødeis?
I 1933 købte Sigurd og hans kone Jenny et lille mejeri i Thisted "Pasteur", der indtil da havde forsynet Thisted by med mælk, fløde og smør. Sigurd Laurids Sørensen begyndte straks at fremstille is på det lille mejeri. Han kendte værdien af at bruge piskefløde og gode råvarer, og det kom ham til gode.
Hvornår kom Magnum-is?
I år er det 25 år siden, at den blev lanceret og startede sin sejrsgang, og det var i Aarhus, at den første Magnum-is i 1989 blev skibet ud efter et par drøje års udviklingsarbejde. Det husker Mogens Vigh-Larsen, som var administrerende direktør hos det Unilever-ejede Frisko.
Er Magnum-is blevet mindre?
Her er flere af varianterne gået fra en størrelse på 120 til 110 milliliter. Men hvis de danske isspisere tror, at de går fri, så kan de godt tro om igen. For 'skaden' er faktisk allerede sket. Det bekræfter firmaet bag Magnum, Unilever.
Hvem har lavet Magnum?
Magnum er en is fra Frisko, der ejes af Unilever, som består af vaniljeflødeis overtrukket med chokolade. Den blev opfundet i 1987, og er siden blevet en stor succes, der i dag sælges i over 100 lande.
Hvad hedder trefarvet is?
Regnbueis, også kendt som Trefarvet is eller trikoloreis, består af vanille-, chokolade- og jordbæris side om side i samme pakke.
Hvem producerer is i Danmark?
I Danmark har vi 4 store producenter på is-markedet. Polar-Is og Frisko Is som hører under Unilever. Hjem-Is styres af Nestlé. Den sidste er isproducenten, Paradise Is, som er opkøbt af Executive Capital.
Hvor kan man købe trefarvet is?
Tricoloreis fra Premier Is – Leveret med nemlig.com.
Hvor stammer vaniljeis fra?
Vanilje stammer fra to orkidéarter: Vanilla planifolia og Vanilla x tahitensis, som primært vokser i Mellemamerika. Vanilje kom til Europa i 1500-tallet da opdagelsesrejsende kom til Syd- og Mellemamerika, og blev begejstret for vaniljens smag og aroma og derfor tog den med tilbage til Europa.
Hvornår fik vi køleskab?
De første køleskabe kom i 1920'erne, men udbredelsen kom først i gang efter Anden Verdenskrig. I 1960'erne havde ca. halvdelen af de danske hjem køleskab, ti år senere stort set alle.
Hvad gjorde man før man havde et køleskab?
I middelalderen blev fordybninger i trævægge brugt til at opnå en vis grad af kølighed til opbevaring, og det samme var tilfældet for vandløb, damme og huller, der blev gravet i jorden. En kølig kælder var et ideelt sted til at opbevare letfordærvelig mad i længere tid. Maden blev opbevaret i træ- eller lerbeholdere.
Hvilket dyr kommer vanilje fra?
Ægte vanilje er dyr
Men det kan alligevel godt betale sig. Ægte vanilje, som udvindes fra vaniljeorkideen (Vanilla planifolia), er nemlig meget dyrt. Vaniljeorkideen kommer oprindeligt fra Mexico og Guatemala i Mellemamerika, men den dyrkes i en række tropiske lande som Indonesien, Tahiti og Madagaskar.
Hvornår kom vanilje til Europa?
Vanilje, der er naturligt hjemmehørende i Mellemamerika, blev første gang eksporteret til Europa af spanske conquistadorer i 1721.
Hvorfor er vanilje blevet så dyr?
Priserne på vaniljestænger stiger desværre i takt med den globale opvarming. Blandt andet var der en cyklon på Madagaskar i 2017, der ødelagde store dele af de vaniljeplantager, som lå der, og det har skabt øget efterspørgsel på vanilje, da Madagaskar står for 80 procent af verdens samlede vaniljeproduktion.