Historie. Kakao stammer fra det tropiske lavland i Sydamerika og har været dyrket i mindst tre årtusinder i Centralamerika og Mexico. Chokolade har været brugt som drik i næsten hele sin historie, og de tidligste optegnelser for brug af chokolade kan dateres til før Olmekerne (ca. 1.400 år f.kr.).
Hvordan kom chokolade til Europa?
Christopher Columbus tog kakaobønner med tilbage til Spanien i 1502, men det var først, da Hernán Cortés i 1519 tog chokoladedrikken med hjem, at den blev populær i Europa. I 1600-tallet spredtes kakaoen til hele Europa, men kun blandt de rige.
Hvilket land kommer kakao fra?
Kakaotræet stammer fra Sydamerika og vokser i regnskove, hvor der er skygge, høj temperatur og høj luftfugtighed. Kakaotræet blev opdaget af Maya-indianerne i Amazonas, som begyndte at dyrke det for godt 2600 år siden.
Hvem opfandt hvid chokolade?
Vidste du for øvrigt, at hvid chokolade er en relativt ny opfindelse, der blev gjort af schweiziske Nestlé i 1930, hvor de sendte en hvid chokoladebar på markedet? Idet hvid chokolade indeholder så store mængder kakaosmør, har det et lavere smeltepunkt end andre typer chokolade, så det smelter allerede ved 40 grader.
Hvad betyder ordet chokolade?
Ordet chokolade kommer via spansk fra chocolatl på det aztekiske sprog nahuatl. Ordets første led er af omstridt oprindelse; andet led er atl, der betyder 'vand'.
Chokoladens historie - Deanna Pucciarelli
Hvilket land er kendt for chokolade?
Den 'førende' nation er – måske ikke overraskende – Schweiz, som er hjemsted til store internationale chokoladeproducenter som Nestlé og Lindt & Sprungli. Til gengæld er en anden nation, der er kendt for sin chokolade, nemlig Belgien, helt nede på en 13.
Hvornår kom chokolade til Danmark?
Chokoladens tidlige historie i Danmark
Chokoladen kom til Danmark i drikkeform omkring 1660. Det var en luksusvare, kun adelen og rige købmænd havde mulighed for at prøve, og der skulle gå næsten 200 år, før chokoladedrikken blev tilgængelig for folket.
Hvad er sundest hvid eller mørk chokolade?
Mørk chokolade har et højt kakaoindhold, og det er her, de mange sunde antioxidanter findes. Derfor gælder det helt generelt, at jo mørkere chokoladen er, desto sundere vil den være. Den lyse chokolade er fattig på kakaopulver, og i stedet er den typisk proppet med en masse sukker.
Er mørk chokolade sundt?
Mørk chokolade indeholder stadig meget sukker, mættet fedt og kalorier, hvilket som bekendt kan føre til vægtstigning og dermed have den komplet modsatte effekt. Det anbefales at holde sig et stykke på 10-15 g mørk chokolade om dagen.
Er kakao og chokolade det samme?
Kakao er den vigtigste ingrediens i chokolade. Når kakao bliver omtalt her i bogen, vil det typisk være en fællesbetegnelse for kakaotørstof (pulver) og (kakaosmør). Chokolade er alle de produkter, der kan fremstilles på basis af kakao.
Er kakao en frugt eller grøntsag?
- Mørk chokolade indeholder meget kakao og kakaobønner er jo en grøntsag. I kakaoen finde du derfor plantestoffer, som giver positive helseeffekter, siger overlægen til kk.no. Flere forskere er enige om, at kakaoen giver lavere blodtryk, hjælper mod åreforkalkning, diabetes og hjertekarsygdomme.
Hvor gammelt er chokolade?
Chokolade har været brugt som drik i næsten hele sin historie, og de tidligste optegnelser for brug af chokolade kan dateres til før Olmekerne (ca. 1.400 år f.kr.).
Er kakao en frugt?
Kakaofrugten er en helt fantastisk frugt, som nærmest er umulig at støve op i Norden.
Hvem opfandt mælkechokolade?
Den første brug af "mælkechokolade" blev brugt i 1687 om en drik, der blev transporteret fra Jamaica til London, men det var først i 1875 at chokoladebar af mælkechokolade blev opfundet af schweizeren Daniel Peter, hvor han kombinerede kondenseret mælk og kakao.
Hvor sætter chokolade sig på kroppen?
hjertet, hjernen og tarmsystemet, ligesom chokolade har en direkte antiinflammatorisk virkning. Men selvom mørk chokolade er sundt, så er det selvfølgelig vigtigt at huske på, at det også er en kaloriebombe. Undersøgelser viser, at den gavnlige effekt kommer, når du indtager 10-30 gram mørk chokolade dagligt.
Hvad er mørk chokolade lavet af?
Mørk chokolade er en blanding af kakaosmør, kakaomasse, vanilje, sukker og lecitin. Mængden af kakaomasse - herunder kakaoindholdet og kakaosmør - varierer.
Er 100% chokolade sundt?
Sørger man for at spise chokolade med en høj kakaoprocent, er man automatisk sikret det mest optimale indhold af fibre og mineraler. Selvfølgelig er 100 gram chokolade ikke sundt at indtage hver dag, men små doser på omkring 20 gram en gang imellem kan sikre et optimalt indtag af afgørende jernformer og fibre.
Er 85% chokolade sundt?
1) Mørk chokolade er ekstremt næringsrigt
Hvis du vælger mørk chokolade med en høj koncentration af kakao kan du roligt spise løs (alt med måde altså!): det er nemlig rigt på næringsstoffer. Mørk chokolade med ca. 70-85% kakao indeholder blandt andet jern, magnesium, kobber, fibre og en række andre mineraler.
Er 80% chokolade sundt?
Ja, mørk chokolade kan betegnes som værende sundt i små mængder. Chokolades ernæringsmæssige kvaliteter ligger på højde med nødder, dadler og andre sunde snacks – og hvis du vel at mærke vælger en mørk én af slagsen og nyder den i moderate mængder, så har den mørke variant mange gavnlige effekter.
Er kakao godt for tænderne?
Ganske vist indeholder chokolade både sukker og kunstige sødemidler, som ikke er godt for tænderne. Men et kemisk stof i kakao, theobromin, hjælper faktisk med til at holde bakterierne på tænderne i ave og modvirke plak.
Er mørk chokolade godt for maven?
Bestemte stoffer i mørk chokolade er et festmåltid for de bakterier, du ønsker dig i din tarm. Stofferne indgår i kakao, og tarmens bakterier omdanner dem til andre stoffer, som hæmmer hjertekarsygdomme. De er dermed såkaldte anti-inflammatoriske stoffer eller antioxidanter.
Er mørk chokolade godt for vægttab?
Du opnår altså ikke nogen vægttabsmæssig effekt af at spise en chokolade over 70%. Der kan dog være en idé i at spise den mørke chokolade, fordi du smagsmæssigt bliver hurtigere ”mæt”, end hvis du spiser en lys chokolade. Dette er individuelt, men kan være et argument for at spise den mørke chokolade frem for den lyse.
Hvem spiser mest chokolade i verden?
Kvindernes og unge spiser mest chokolade
Undersøgelsen viser også, at de 15-34-årige spiser 31% mere chokolade end de 35-54-årige, mens de 55-74-årige spiser 32 procent mindre. Dermed spiser de unge 63% mere chokolade end de ældre.
Hvad er den mest solgte chokolade?
De populære barer er en sand klassiker, og den originale Snickers er også den mest solgte chokoladebar i verden. Mars Incorporated står bag den lækre Snickers bar, som blev introduceret på markedet allerede i år 1929.
Hvor stor er verdens største chokolade?
Et armensk firma har netop produceret verdens største chokolade. Den vejer 4410 kg. og er blevet op taget I Guinness rekordbog. Den er 560 cm.