Hvem har tavshedspligt?

Enhver, der virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, har tavshedspligt med hensyn til fortrolige oplysninger, jf. straffelovens § 152.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvem har ikke tavshedspligt?

Tavshedspligt gælder ikke overfor forældre til børn under 18 år. Sundhedspersonalet har dog ikke tavshedspligt over for forældrene (forældremyndighedens indehaver), når det gælder børn og unge under 18 år. Som udgangspunkt skal forældrene aktivt informeres om deres børns forhold.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på apoteket.dk

Hvornår har man tavshedspligt?

En sundhedsperson må således ikke videregive oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger uden patientens samtykke. Tavshedspligten omfatter for eksempel oplysninger om diagnoser, undersøgelser, indlæggelser, behandling, psykiske eller sociale problemer. Alle oplysninger er fortrolige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Er tavshedspligt en lov?

Det følger af straffelovens § 152, stk. 1, at blandt andet offentligt ansatte ikke uberettiget må videregive eller udnytte fortrolige oplysninger, som de er blevet bekendt med i forbindelse med deres arbejde. Videregivelse af fortrolige oplysninger er uberettiget, når det sker til uvedkommende.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ombudsmanden.dk

Hvad betyder det at du har tavshedspligt?

Når du har tavshedspligt, betyder det, at du ikke må videregive, udnytte, eller på anden måde gøre brug af den fortrolige information du bliver bekendt med i forbindelse med dit arbejde. Ifølge markedsføringsloven har du som medarbejder tavshedspligt over for din arbejdsplads.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legaldesk.dk

Tavshedspligt



Er det strafbart at bryde tavshedspligten?

Brud på tavshedspligten

Herudover kan uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger straffes med bøde eller fængsel. Brud på tavshedspligten kan ske såvel ved en aktiv som ved en passiv handling. En aktiv handling kan eksempelvis være, at du fortæller en bekendt om tavshedspligtbelagte forhold.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sl.dk

Hvor meget tavshedspligt har en psykolog?

Psykologer har tavshedspligt. Du kan derfor have tillid til, at de oplysninger, du giver psykologen, ikke gives videre til andre. Information om, at du har besøgt en psykolog, er også dækket af tavshedspligten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på psykologeridanmark.dk

Hvad dækker tavshedspligt over?

Tavshedspligten beskytter både personlige og offentlige interesser og kræver fuld fortrolighed af dig som offentligt ansat eller sundhedsperson. Tavshedspligten omfatter den viden du får om patientens, borgerens eller den offentlige virksomheds anliggender i forbindelse med dit arbejde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Hvad er tavshedspligt og oplysningspligt?

Oplysningspligt betyder pligten til at videregive oplysninger, der normalt er omfattet af reglerne om tavsheds-pligt, til offentlige myndigheder. Denne myndighed vil typisk være politiet. Generelt har alle borgere (og dermed også frivillige) oplysningspligt til politiet i to tilfælde ifølge straffeloven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk

Hvordan fungerer tavshedspligten mellem sundhedspersoner?

Sundhedslovens bestemmelser om tavshedspligt, videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger mv. skal være med til at sikre, at sundhedspersoner iagttager tavshed om de forhold, de erfarer i forbindelse med en patientkontakt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvilken lov siger noget om tavshedspligt?

Forvaltningslovens § 28: Forvaltningslovens § 28 opdeler fortrolige oplysninger i to kategorier, nemlig i rent private oplysninger og i almindeligt fortrolige oplysninger. Begge former for fortrolige oplysninger er omfattet af reglerne om tavshedspligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvornår kan en psykolog bryde sin tavshedspligt?

I tilfælde hvor psykologen vurderer, at en klient selv eller andre er udsat for åbenlys fare, fx hvis klienten udviser tegn på at være selvmordstruet og derfor skal henvises til psykiatrisk behandling, skal psykologen bryde sin tavshedspligt for at beskytte andres liv og velfærd.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på psykologi-praxis.dk

Hvor langt rækker tavshedspligt?

Svar: Præsters tavshedspligt og tavshedsret er uden indskrænkninger. Alle offentligt ansatte er undergivet tavshedspligt. Det er slet og ret strafbart at videregive oplysninger om private forhold, som man har fået under udøvelsen af sit hverv, med mindre den involverede selv giver lov til det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristendom.dk

Hvilke oplysninger må ikke videregives?

§ 8. For den offentlige forvaltning må der ikke behandles oplysninger om strafbare forhold, væsentlige sociale problemer og andre rent private forhold end de i § 7, stk. 1, nævnte, medmindre det er nødvendigt for varetagelsen af myndighedens opgaver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Kan en psykolog lave en underretning?

Alle offentligt ansatte har en udvidet pligt til at underrette kommunen, når de i deres arbejde blive bekendt med forhold hvor der er formodning om at et barn under 18 år har behov for særlig støtte. Psykolognævnet har udtalt, at den udvidede underretningspligt også gælder autoriserede psykologer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dp.dk

Kan en psykolog lave en udredning?

Udredning på privathospital

Den sidste - og måske mest dyre - udredning, kan du få på privathospitaler. Her er det typisk en psykiater eller psykolog, som udreder og efterfølgende varetager din behandling - det kan fx være medicinsk behandling ved psykiater og samtaler hos en psykolog eller sygeplejerske.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på psykologmaiken.dk

Kan en psykolog stille en diagnose?

Privatpraktiserende psykologer kan godt foretage diagnostiske vurderinger, men en eventuelt forefundet diagnose vil ikke automatisk være gældende i det offentlige system.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pjkp.dk

Hvornår er noget fortroligt?

En oplysning er fortrolig, når den ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser, jf. straffelovens § 152, stk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Kan man anmelde en psykolog?

Man har kun ret til at betegne sig som autoriseret psykolog, hvis man har fået autorisation som psykolog fra Psykolognævnet. Alle, som bliver bekendt med, at en person uberettiget anvender titlen "psykolog" eller "autoriseret psykolog", kan anmelde forholdet til politiet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ast.dk

Hvad er selvpålagt tavshedspligt?

Lovbestemt tavshedspligt

Straffelovens § 264 d underbygger således den selvpålagte tavshedspligt idet den regulerer private personers videregivelse af fortrolige oplysninger til andre og siger, at man ikke uberettiget må give meddelelser eller billeder om eller af andres private forhold videre.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på intra.redbarnetungdom.dk

Hvornår har man ikke tavshedspligt?

2. I almindelighed gælder det, at personer, der er undergivet tavshedspligt, ikke har tavshedspligt med hensyn til enhver oplysning, som den pågældende får kendskab til i forbindelse med sit arbejde. Normalt omfatter tavshedspligten alene oplysninger af en vis følsom karakter, de såkaldte fortrolige oplysninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

På hvilke områder har du tavshedspligt som fagperson i sundhedsvæsenet?

Tavshedspligt, videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger m.v. Patientkontorer m.v. Sygehusbehandling m.v. Diagnostiske undersøgelser, udredning m.v.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvornår kan en sundhedsperson uden patientens samtykke videregive oplysninger?

Når der sker videregivelse uden patientens konkrete samtykke, er det en forudsætning, at der er tale om videregivelse af helbredsoplysninger, der er nødvendige/relevante for den aktuelle undersøgelse, behandling mv., og at videregivelsen sker under hensyntagen til patientens interesser og behov.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvornår må man videregive oplysninger til pårørende?

Du kan som læge videregive oplysninger om patientens sygdomsforløb op til dødsfaldet, dødsårsagen og dødsmåden til patientens pårørende, hvis det må antages ikke at stride mod afdødes ønske.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laeger.dk

Kan man klage over en psykolog?

Klag over psykologer uden for sundhedsvæsenet

Hvis du er utilfreds med en autoriseret psykologs faglige arbejde uden for sundhedsvæsenet, kan du kontakte Psykolognævnet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk