Det kommunale og regionale tilsyn varetages af Ankestyrelsen med Indenrigs- og Boligministeriet som overordnet tilsynsmyndighed. Tilsynet kan se på, om en kommune eller region har overholdt lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.
Er Ankestyrelsen en offentlig myndighed?
Det er ikke længere Statsforvaltningen, men Ankestyrelsen, der fører tilsyn med, at kommuner og regioner overholder lovgivningen. Ændringen skete den 1. april 2017.
Hvad er Kommunaltilsynet?
Kommunaltilsynet er den myndighed, der fører tilsyn med, at kommunerne overholder lovgivningen. Statsforvaltningen som tilsynsmyndighed har flere reaktionsmuligheder, hvis der konstateres en overtrædelse af lovgivningen.
Hvem har tilsyn med plejehjem?
Ældretilsynet. Vi fører tilsyn med den personlige hjælp, omsorg og pleje til de ældre på plejehjem eller plejeboliger for herigennem at sikre den fornødne kvalitet i den personlige hjælp, omsorg og pleje. Tilsynet skal bidrage til læring og udvikling af de social- og plejefaglige indsatser på ældreområdet.
Hvilke sanktionsmuligheder har Ankestyrelsen?
Sanktionerne fremgår af §§ 50 a-50 d i kommunestyrelsesloven. Ankestyrelsen kan sætte en kommunalbestyrelses beslutning ud af kraft (annullere), hvis den strider mod lovgivningen. Ankestyrelsen kan også midlertidigt suspendere beslutningen inden dens gennemførelse.
What are Municipalities and How are They Structured?
Hvem fører tilsyn med kommunerne?
Ankestyrelsen varetager tilsynet med landets kommuner og regioner. Har din kommune eller region overtrådt lovgivningen?
Kan man klage over en kommunal afgørelse?
Er du utilfreds med sagsbehandlingen eller en afgørelse, der er truffet af en offentlig myndighed i en sag, som du er part i, har du som udgangspunkt mulighed for at klage. I mange tilfælde kan du klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen, eller til den overordnede myndighed på området.
Hvem bestemmer på plejehjem?
Beboere på plejehjem er patienter i sundhedslovens forstand, når der er tale om sundhedsfaglig pleje og behandling. Vejledningen omtaler disse som beboere. Sundhedsstyrelsen fører tilsyn med de sundhedsfaglige forhold på plejehjem. Formålet med tilsynet er at forbedre den sundhedsmæssige indsats over for beboerne.
Hvor kan man klage over forholdene på plejehjem?
Du kan klage til Styrelsen for Patientklager, hvis du er utilfreds med sundhedsfaglig behandling, du har fået i sundhedsvæsenet. Fra 1. december 2015 skal du klage digitalt.
Er plejehjem offentlige?
Både de selvejende plejehjem og friplejehjem er privatejede, men en meget stor andel af de selvejedes drift er offentligt finansieret, og de er i høj grad offentligt reguleret gennem driftsoverenskomster med kommunerne.
Hvem bestemmer i kommunen?
Hvem træffer beslutninger i kommunen? Kommunalbestyrelsen er den øverste kommunale myndighed. Det betyder, at kommunalbestyrelsen som udgangspunkt kan tage stilling til enhver sag, der vedrører kommunen, og har ansvar for de beslutninger, kommunen træffer.
Hvem arbejder på kommunen?
De kommunale medarbejdere tæller alt fra lærere til social- og sundhedsassistenter, IT-medarbejdere, rengøringsassistenter, kantinemedarbejdere og mange, mange flere. De kommunalt ansatte udgør knapt en femtedel af det samlede danske arbejdsmarked og over halvdelen af det offentlige arbejdsmarked.
Er kommunerne en del af den offentlige forvaltning?
Fordelingen af udgifterne i det offentlige forbrug har ligget ret stabilt siden strukturreformen i 2007. Sektoren for offentlig forvaltning og service består af staten, kommunerne, regionerne samt sociale kasser og fonde.
Hvem klager man til over kommunen?
Du kan ofte klage til Ankestyrelsen, hvis du er utilfreds med en afgørelse, for eksempel fra din kommune. Vi behandler klager over afgørelser fra: Kommuner.
Kan man klage til kommunalbestyrelsen?
Du kan klage ved at sende et brev, en mail eller ringe til myndigheden, du vil klage over; for eksempel kommunen eller Udbetaling Danmark. Myndigheden skal nemlig have mulighed for at vurdere din sag igen, før den sender din klage videre til os. Det hedder også genvurdering.
Kan kommunen klage over Ankestyrelsens afgørelse?
Ombudsmanden. Du kan klage over en afgørelse, myndighederne har truffet, eller over den behandling, du har fået af myndighederne – for eksempel for lang sagsbehandlingstid til Folketingets Ombudsmand. Du kan kun klage til Ombudsmanden, hvis: Din klage over kommunens beslutning er behandlet færdig hos Ankestyrelsen.
Kan man selv bestemme om man skal på plejehjem?
Hvis du bliver godkendt til en plejehjemsplads, har du ret til frit at vælge plejehjem. Det frie valg gælder i ens egen kommune, såvel som i en anden kommune. Ønsker du at flytte til en anden kommune, skal du dog også opfylde denne kommunes visitationsbetingelser.
Hvad gør man hvis man ikke har råd til at bo på plejehjem?
Du kan søge om lån til betaling af beboerindskud hos kommunen. Boligydelse søger du digitalt på borger.dk. Er du fritaget for digital selvbetjening, kan du få et ansøgningsskema tilsendt eller udleveret. Udbetaling Danmark foretager beregning og udbetaling af boligstøtte.
Kan jeg tvinge min far på plejehjem?
Nye regler for magtanvendelse skulle give kommunerne mulighed for at flytte demente på plejehjem uden samtykke, når forholdene i eget hjem er uforsvarlige. Men tilladelsen er uhyre svær at få. Konsekvensen kan blive, at demente bliver flyttet uden lovens retsgarantier, frygter fagfolk.
Hvem betaler for plejehjem?
Når du bor på plejehjem er din bolig en lejebolig hos et alment boligselskab og der laves en almindelig lejekontrakt. Du skal derfor betale både indskud og husleje og alle andre udgifter forbundet med et hjem.
Hvad er forskellen på plejebolig og plejehjem?
Plejehjem er boliger opført efter Serviceloven, og er typisk mindre boliger med et rum. Plejeboliger er opført efter Lov om almene boliger, og boligerne er typisk større end i plejehjem. Der er ikke forskel med hensyn til den pleje og omsorg, der bliver tilbudt.
Kan man komme på plejehjem mod sin vilje?
Der er således meget strenge krav, der skal være opfyldt, før et menne- ske med en demenssygdom, kan flyttes mod sin vilje. I nogle tilfælde modsætter personen sig ikke en flytning, men mangler evnen til at give informeret samtykke. I de tilfælde er betingelserne for at træffe en afgørelse mere lempelige.
Hvordan sagsøger man kommunen?
Du sagsøger en person/virksomhed/kommune ved at udtage en stævning. Hvis det er en civil sag (en tvist – modsætning til straffesag), kan du selv sagsøge via min retssag.
Hvordan skriver jeg en klage til kommunen?
- Forbered dig på at skrive klagen. Forbered dig på at skrive klagen. ...
- Skriv kort og præcist. ...
- Skriv tydeligt hvad du klager over. ...
- Forklar hvorfor du mener afgørelsen er forkert. ...
- Fremhæv relevante udtalelser. ...
- Bevar roen. ...
- Vedlæg de relevante oplysninger. ...
- Kommenter forkerte oplysninger.
Hvor lang tid har kommunen til at svare på en klage?
Klage over en afgørelse
Kommunen eller myndigheden skal indenfor fire uger genvurdere afgørelsen. Hvis kommunen fastholder afgørelsen helt eller delvist, sender kommunen din klage videre til Ankestyrelsen. Når Ankestyrelsen har modtaget din klage, sender de dig en skriftlig bekræftelse på, at de har modtaget klagen.