Johannes Bugenhagen, en del af inderkredsen omkring Luther, kom i 1537 fra Wittenberg til Danmark for at hjælpe kongen med at indføre en ny luthersk kirkeordning. Samme år kronede han Christian den 3. til luthersk konge, og dermed blev Danmark det første kongerige, der samlet gik over til den lutherske tro.
Hvordan kom Luthers tanker til Danmark?
I Danmark blev de reformatoriske tanker hjulpet på vej af interne politiske stridigheder mellem kongerne og rigsrådet, som bestod af adelen og kirken. Købstædernes borgere tog hurtigt den nye tro til sig, og da kongen var afhængig af disses støtte, måtte han også tolerere, at den nye tro bredte sig i hans områder.
Hvem grundlagde protestantismen?
Protestantismen opstod med reformationen i 1500-tallet som en reaktion mod den romersk-katolske kirke. Den bygger i hovedsagen på Martin Luthers (1483-1546) tanker. Martin Luther var hovedkraften bag reformationen i 1500-tallet.
Hvem var Hans Tausen og hvordan kom reformationen til Danmark?
Hans Tausen (født 1494 i Birkende ved Langeskov på Østfyn, død 11. november 1561 i Ribe) var en dansk gejstlig og reformator, senere biskop i Ribe; han oversatte Biblen til dansk og er kendt som "den danske Luther". Hans Tausen som yngre. Fra Asmild Kirke ved Viborg.
Hvem startede reformationen?
Reformationen begyndte for alvor den 31. oktober 1517, da augustinermunken Martin Luther slog 95 teser op på døren til slotskirken i den tyske by Wittenberg.
Hvordan reagerede den ortodokse verden på den protestantiske reformation? (Kort animeret dokumentar)
Hvornår kom protestantiske til Danmark?
Reformationen blev officielt indført i Danmark den 30. oktober 1536 efter længere tids politisk og kirkelig uro. Reformationen medførte et brud med den katolske kirke og dannelsen af en ny protestantisk, luthersk-evangelisk kirke.
Hvornår gennemførtes reformationen i Danmark?
Det blev hertug Christian, som til sidst trak sig sejrrigt ud af borgerkrigen, og under kongenavnet Christian 3. (født 1503, regent 1534-1559) gennemførte han med Recessen af 30. oktober 1536 en luthersk reformation i Danmark-Norge.
Hvordan blev Danmark protestantisk?
Reformationen blev officielt indført i Danmark med recessen af 30. oktober 1536 efter længere tids politisk og kirkelig uro. Reformationen medførte et brud med den katolske kirke og dannelsen af en ny protestantisk kirke, der byggede på den tyske reformator Martin Luthers teologi.
Hvorfor blev Danmark protestantisk?
Da Martin Luthers reformation gjorde katolikker til protestanter, fulgte en dramatisk tid med oprør, uro og brutale drab. Tyskeren Martin Luther fik stor betydning for den måde, vi er kristne på i Danmark i dag. Luther gjorde i 1520'erne oprør mod den katolske kirke og dens magt.
Hvad er forskellen mellem protestanter og katolikker?
I den katolske kirke er der en pave. Det er ham og kirken, der fortæller folk, hvad Jesus mener, er rigtigt og forkert. Men i den protestantiske kirke er der ikke nogen pave. Faktisk er alle mennesker en slags præster, og derfor må man selv bestemme, hvad man tror, Jesus mener, er rigtigt og forkert.
Er evangelisk og protestantisk det samme?
Den protestantiske kirke er en fællesbetegnelse for den evangelisk-lutherske kirke, den reformerte kirke og den anglikanske kirke. Den evangelisk-lutherske kirke bygger direkte på Luthers tanker og lære. Til denne hører Den danske Folkekirke samt kirkerne i Skandinavien og Nord-Tyskland.
Er man protestanter i Danmark?
Ifølge undersøgelsen identificerer 58 procent af danskerne sig som protestanter, mens 30 procent erklærer sig ”uden religiøs tilknytning”. Ni procent af de erklærede protestanter siger, at religion er ”meget vigtig” i deres liv, og 11 procent siger, at de beder til Gud dagligt, mens tre procent går i kirke hver uge.
Hvem tog kristendommen til Danmark?
Harald Blåtands runesten markerer overgangen
Overgangen til kristendommen markeres af kong Harald Blåtands runesten i Jelling fra omkring år 965. Her står skrevet, at han gjorde danerne kristne.
Hvad døde Martin Luther af?
Kampen mod afladshandelen (1517–1518) Tesedøren i Slotskirken i Wittenberg. Døren i Luthers tid blev dog brændt under trediveårskrigen.
Er Martin Luther dansk?
Martin Luther var tysk teolog og reformator og den centrale centrale skikkelse i det brud med den romersk-katolske kirke, der resulterede i protestantismens opståen.
Hvilke lande der i dag er protestantiske?
Der er kun 7 lande i verden, hvor de fleste indbyggere er medlemmer af protestantiske kirker: Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island + Namibia i det sydlige Afrika og Papua New Guinea. Vi protestantiske kirkemedlemmer er også kun talmæssigt en meget lille del af verdens befolkning.
Er man katolik eller protestant i Danmark?
Danmark er et protestantisk land - hvilket vil sige et land med et af de mest specifikke teologiske standpunkter i hele verden.
Hvem er tilhænger af Martin Luther?
Lutheraner, (efter reformatoren Martin Luther (1483-1547)), tilhænger af Luthers lære.
Hvad kritiserede Martin Luther?
Martin Luther var en tysk munk, der var utilfreds med den katolske kirke. Luther skrev i 1517 en liste med 95 punkter, om det han syntes var forkert med den katolske kirke. Listen blev slået op på døren af domkirken i byen Wittenberg, hvor Luther boede.
Hvad betyder de 95 teser?
De 95 tesers egentlige titel var En afhandling til fastlæggelse af afladens vidnesbyrd. Skriftet bestod af 95 nummerede afsnit, teser, og blev skrevet af Martin Luther, som ønskede en teologisk diskussion om afladshandlen med udgangspunkt i en tekst med 95 teser.
Hvornår mistede kirken sin magt?
1536: Reformationen – kirken mister sin magt
Martin Luthers tanker blev startskuddet til Reformationen: en proces, hvor kirken blev frataget meget af dens magt i store dele af Europa.
Hvornår blev Sverige protestantisk?
Hvornår blev Sverige protestantisk? I Danmark - som i 1500-tallet også omfattede Skåne, Blekinge og Halland - blev reformationen officielt gennemført i 1536. I Sverige gennemførte kong Gustav Vasa reformationen i 1527.
Er den danske folkekirke katolsk ortodoks eller protestantisk?
Hvad er folkekirken? Folkekirken er Danmarks største trossamfund og tilhører den evangelisk-lutherske tro. Dette trosgrundlag refererer til den tyske præst Martin Luthers oprør mod den katolske kirke, hvor den danske kirke i 1536 gik fra at være katolsk til at blive protestantisk.
Hvad betyder det at være protestant?
Ordet protestantisme kommer af latin protestans, af protestari 'offentligt bevidne, bevise', af pro- og testari 'bevidne', af testis 'vidne', og -isme. Betegnelsen protestanter opstod i 1529 på Rigsdagen i Speyer, da de evangeliske stænder protesterede imod en beslutning om at standse Reformationens videre udbredelse.
Hvornår blev Danmark katolsk?
Katolicismen var Danmarks officielle religion fra senvikingetiden omkring 1000 til reformationen i 1536.