Man kan ikke blive domsmand eller nævning, hvis man er minister, advokat, eller præst, eller hvis man er ansat ved domstolene, i anklagemyndigheden, centraladministrationen, politiet eller fængselsvæsnet. Visse fag- og persongrupper kan bede sig fritaget for at være domsmænd eller nævninger.
Kan alle blive domsmand?
Hvem kan blive nævning eller domsmand? For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser.
Hvad kræver det at være domsmand?
- er dansk statsborger.
- har valgret til Folketinget.
- bor i Odense kommune.
- har tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog.
- har en ren straffeattest.
- ikke fylder 80 år inden udløbet af perioden 1. januar 2024 – 31. december 2027.
- ikke har helbredsproblemer som forhindrer arbejdet som lægdommer.
Hvor mange domsmænd er der i retten?
I en domsmandssag er det én juridisk dommer og to domsmænd, der fungerer som sagens dommere. De tre dommere dømmer på lige fod. Domsmænd kaldes også for lægdommere, der er en samlebetegnelse for domsmænd og nævninge.
Hvor meget tjener en domsmand?
Som domsmand modtager man et vederlag på 1.100 kroner for en dags arbejde i retten. Dette vederlag skal godtgøre den løn, man ikke får, når man tager fri fra arbejde for i stedet at løse en opgave for samfundet.
Hvad kan jeg blive? Ejendomsmægler
Hvad er forskellen på at være domsmand og nævning?
Hvis du er domsmand, skal du dømme i straffesager sammen med en eller flere juridiske dommere og en eller flere andre domsmænd. Hvis du er nævning skal du dømme i straffesager sammen med andre nævninge. Der bruges kun nævninge i sager om meget alvorlig kriminalitet, hvor straffen er mere end 4 års fængsel.
Kan alle blive nævning?
For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser. Retten undersøger alle, der udpeges som lægdommere, for at sikre sig, at de ikke står i Kriminalregistret.
Hvad er forskellen på en lægdommer og en domsmand?
Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.
Hvad er lønnen for en dommer?
Størsteparten af Dommerarbejde får en løn mellem 30.210 kr. og 70.994 kr. pr. måned i 2023.
Hvem udpeger domsmænd?
Det er Grundlisteudvalget der udtager personerne til grundilsten, hvoraf præsidenten for Østre Landsret kan udpege personer til at deltage som henholdsvis nævning og domsmand.
Hvordan ansøger man om at blive domsmand?
Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31.
Hvad skal en lægdommer kunne?
I Danmark er ca. 15.000 borgere med til at dømme i straffesager, der kan give frihedsstraf. Som lægdommer skal du ikke have særlige juridiske kvalifikationer. Tværtimod er tanken, at du med et åbent sind, sund fornuft og en kritisk holdning til det, du præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre sagen.
Kan jurastuderende blive lægdommere?
Det må på den baggrund antages, at en person med en juridisk kandidateksamen undtagelsesvis kan anses at være egnet til at være lægdommer, hvis der ikke er betænkeligheder i forhold til disse kriterier.
Kan man nægte at være nævning?
Man kan ikke blive domsmand eller nævning, hvis man er minister, advokat, eller præst, eller hvis man er ansat ved domstolene, i anklagemyndigheden, centraladministrationen, politiet eller fængselsvæsnet. Visse fag- og persongrupper kan bede sig fritaget for at være domsmænd eller nævninger.
Kan jurister være domsmænd?
En stor del af dommerne bliver udnævnt blandt retsassessorer og dommerfuldmægtige. Men en jurist kan også blive dommer på grundlag af sit virke som advokat, jurist i staten eller lærer ved et universitet.
Hvad får en nævning i løn?
Du får udbetalt 1.100 kr. i honorar + 48 kr. i befordringsgodtgørelse pr. dag og ikke pr.
Hvor mange timer arbejder en dommer?
Arbejdstiden er i princippet 37 timer om ugen, men er fleksibel og kan sagtens forenes med et familieliv. Man er dog som ansat jurist ved domstolene undergivet en rådighedsforpligtelse, og i perioder med større arbejdspres kan arbejdstiden således overstige 37 timer.
Hvad får en højesteretsdommer i løn?
Lønnen til højesteretsdommere er 643.000 kr.
Hvor lang tid tager en dommer uddannelse?
Grunduddannelsen for dommerfuldmægtige tager typisk tre år, men kan for nyansatte med mindst tre års forudgående relevant erhvervserfaring efter en konkret vurdering afkortes af retspræsidenten. Grunduddannelsen består af en praktisk og en teoretisk oplæring.
Hvornår udvælges domsmænd?
Landsretterne skal udtrække nye lægdommere (nævninger/domsmænd) for perioden 1. januar 2024 til 31. december 2027. Udtrækningen skal begynde i april måned 2023.
Hvordan kommer man på grundlisten?
Krav for at blive optaget på grundlisten
Du skal være dansk statsborger og have stemmeret til Folketinget. Du må ikke være født i 1947 eller tidligere, da du dermed fylder 80 år inden udgangen af 2027 og dermed falder for aldersgrænsen for at kunne optages på grundlisten (§ 69 i Retsplejeloven).
Hvordan bliver man nævning Frederiksberg?
- Du bor på Frederiksberg.
- Du er dansk statsborger.
- Du har valgret til Folketinget.
- Du har tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog.
- Du har en ren straffeattest.
- Du er født efter den 1.1.
Hvor ofte er man domsmand?
En domsmand bliver udpeget for en periode på fire år og medvirker i gennemsnit i fire retssager om året. Hvis du er blevet udtaget som domsmand, kan du som udgangspunkt ikke frasige dig hvervet.
Hvad skal jeg tage på i retten?
Mørke farver og gerne med et professionelt look er vejen frem. For mænd betyder det at et sort, gråt eller mørkeblåt jakkesæt, vil være den bedste løsning. For kvinder er en mørk nederdel eller kjole den bedste løsning, kombineret med en bluse i neutrale farver.
Hvordan søger jeg om at blive lægdommer?
Du kan finde mere information om at blive lægdommer hos din egen kommune. Det er også i din egen kommune, at du skal ansøge om at blive lægdommer. Det er Grundlisteudvalget i den enkelte kommune, der har ansvaret for at indstille domsmænd til landsretterne, som herefter trækker lod blandt de indstillede.