Parlamentet og Rådet vedtager lovgivning ved hjælp af den almindelige lovgivningsprocedure. De fleste EU-love vedtages via den almindelige lovgivningsprocedure, hvor Europa-Parlamentet (som er direkte valgt) og Rådet (som består af ministre fra de 27 EU-lande) har lige meget at skulle have sagt.
Hvem laver lovene i EU?
Kommissionen foreslår lovgivning
De love, den foreslår, skal fremme EU's og borgernes interesser som helhed. Kommissionen forelægger et lovgivningsmæssigt forslag for Europa-Parlamentet og Rådet, som skal blive enige om teksten, for at den kan blive til EU-lov.
Hvem der har den lovgivende magt i EU?
Europa-Parlamentet består af folkevalgte politikere fra alle EU's medlemslande. Parlamentet behandler og vedtager EU's love, og er sammen med Ministerrådet den lovgivende magt i EU.
Hvem bestemmer hvad i EU?
Det politiske lederskab kommer fra et team af 27 kommissærer (en fra hvert EU-land) – der ledes af Kommissionens formand , som bestemmer, hvem der har ansvaret for de enkelte politikområder.
Hvem kommer med lovforslag i EU?
Kommissionen har som hovedregel eneret til at fremsætte lovforslag; man siger således at Kommissionen har 'initiativretten' i EUs beslutningsproces.
Dit Demokrati | Hvordan lovgiver EU?
Hvordan fungere EU-lovgivning?
I EU-traktaterne specificeres det, hvem der kan vedtage love på hvilke områder: EU, medlemslandenes regeringer eller begge. EU-landene er ansvarlige for at træffe deres egne beslutninger og vedtage egne love inden for visse områder af den nationale politik, f. eks. industri, sundhed og uddannelse.
Hvornår kommer Danmark med i EU?
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvor mange procent bestemmer EU?
EU påvirker 14 % af al dansk lovgivning direkte, men dertil kommer 4678 forordninger, der som udgangspunkt har direkte virkning i Danmark.
Hvad kan EU ikke bestemme over?
EU bestemmer f. eks. det meste om landbrug og handel, men kan ikke lovgive om plejehjem og skoler.
Er der forskel på EU og Europa?
EU står for Den Europæiske Union. Det er en gruppe på 27 lande i Europa.
Er Danmark med i EU forsvar?
Som følge af afskaffelse af det danske EU-forsvarsforbehold er Danmark per 1. juli 2022 fuldbyrdet med i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.
Hvordan bliver en lov vedtaget i EU?
Parlamentet og Rådet vedtager lovgivning ved hjælp af den almindelige lovgivningsprocedure. De fleste EU-love vedtages via den almindelige lovgivningsprocedure, hvor Europa-Parlamentet (som er direkte valgt) og Rådet (som består af ministre fra de 27 EU-lande) har lige meget at skulle have sagt.
Hvad er forskellen på EU-retten og EU-Domstolen?
Domstolen er EU's dømmende magt og har det sidste ord i spørgsmål om, hvordan medlemslandene skal fortolke EU-retten – altså EU's traktater og EU-lovgivning. EU-Domstolen arbejder med forskellige typer søgsmål. Domstolen skal sikre, at EU's medlemslande overholder, fortolker og anvender EU-retten på samme måde.
Hvad hedder EU's love?
EU's love kaldes for retsakter, og de bliver vedtaget af Ministerrådet og Europa-Parlamentet. De mest almindelige typer retsakter er forordninger, direktiver og afgørelser.
Hvad hedder en lov i EU?
Forordninger er retsakter, der automatisk og uden forskel gælder for alle EU-landene, så snart de træder i kraft og uden at skulle omsættes i nationale love. De er bindende på alle punkter i alle EU-lande.
Hvor er EU's hovedkvarter?
EU's hovedinstitutioner (Kommissionen, Ministerrådets Sekretariat, Europa-Parlamentet og EU's Fælles Udenrigstjenestes hovedkvarter) er koncentreret omkring Bruxelles. En del af Europa-Parlamentets kontorer, Domstolen, Revisionsretten og Den Europæiske Investeringsbank er beliggende i Luxembourg.
Hvad er det dårlige ved EU?
Ulemper ved EU: De blander sig i den danske lovgivning og så kan de komme ind og overtrumfe Danmark, som de lige nu gør i forhold til grænsekontrol. Der er mange nationalister, der mener, det svækker Danmark som nation, da vi ved hver ny lov fra EU afgiver mere og mere suverænitet.
Hvilket land er ikke medlem af EU?
Albanien, Montenegro og Nordmakedonien. Bosnien-Hercegovina, Kosovo*, Serbien og Ukraine. Andorra og San Marino. 79 lande i gruppen af Gruppen af Stater i Afrika, Vestindien og Stillehavet.
Hvordan finansieres EU?
Hvordan finansieres EU's budget? EU's udgifter finansieres af indtægter fra forskellige kilder: egne indtægter, der tegner sig for mere end 90 % af indtægterne. overskydende EU-indtægter – det resterende beløb, efter at betalinger fra det foregående år er foretaget.
Hvor mange penge får Danmark fra EU?
Danmarks andel af de bidrag EU udbetaler til medlemslandene var 1,1% i 2019. EU's udbetalinger til Danmark er især landbrugsstøtte og støtte til forskning og udvikling. Indkomststøtte til danske landmænd udgjorde 54,8% af de penge Danmark modtog fra EU i 2019.
Er det en fordel for Danmark at være med i EU?
Som medlem af Den Europæiske Union er det danske BNP 140 mia. kroner større, end hvis vi stod udenfor. Det viser ny analyse fra Deloitte og Kraka. Et EU-medlemskab medfører både øget handelsaktivitet, større udbud af kvalificeret arbejdskraft, flere udenlandske investeringer og en lang række andre økonomiske goder.
Hvor mange penge bruger EU om året?
EU's budget er på omkring 186 mia. euro om året, hvilket svarer til 1.384 mia.
Hvorfor skal vi ikke have euro i Danmark?
Danmark har ført fastkurspolitik siden 1982 – først over for den tyske D-mark og siden hen over for euroen. Beslutningen om at føre fastkurspolitik uden at justere valutakursen i økonomisk-politisk øjemed blev truffet efter en periode i dansk økonomi med høj arbejdsløshed og inflation og store ubalancer.
Er Danmark med i Ømuen?
ØMU'en er en forkortelse for Den Økonomiske og Monetære Union og er et samarbejde i EU om økonomisk politik, fælles valuta (euroen) og oprettelse af Den Europæiske Centralbank. ØMU'en består af tre faser. Danmark har forbehold over for deltagelse i tredje fase af ØMU'en – dvs. indførelse af euroen.
Hvornår stemte vi nej til euroen?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.