Bogstavet å blev indført i den officielle danske retskrivning i 1948 som et tegn for den dybe bagtungevokal, som man har i ord som så og båd. Disse ord blev tidligere stavet med aa. Indførelsen af det såkaldte bolle- å satte et foreløbigt punktum for en debat, der havde været ført blandt sprogfolk i 175 år.
Hvornår opfandt man Å?
Å, å er det 29. bogstav i alfabetet med lydværdien [ɔ]. Det blev indført ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skriveformen Aa, aa.
Hvornår begyndte man med Å?
Bogstaverne æ og ø har man brugt nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver (og ikke som tidligere med runer). Å blev indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet — selvom det i nogle kredse faktisk er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1800-tallet.
Hvor kommer Å fra?
Ordet å stammer fra oldnordisk á og er beslægtet med det latinske aqua, som betyder vand. På gammeldansk brugte man ordet å om alle større vandløb, uanset om de var danske eller udenlandske.
Hvem opfandt Æ ø Å?
Det blev opfundet af de gamle romere og bruges i dag i flere sprog i Europa. Ø i dansk Billede fra Dansk Sprognævns ordsamling under bogstavet ø. Ø er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1100-tallet, altså på det tidspunkt hvor man begyndte at skrive dansk med latinske bogstaver.
Hvem Opfandt Den Elektriske Stol? Og Hvorfor?
Hvorfor har vi å?
Bogstavet å blev indført i den officielle danske retskrivning i 1948 som et tegn for den dybe bagtungevokal, som man har i ord som så og båd. Disse ord blev tidligere stavet med aa. Indførelsen af det såkaldte bolle- å satte et foreløbigt punktum for en debat, der havde været ført blandt sprogfolk i 175 år.
Hvornår blev bogstavet å opfundet?
Å er det yngste bogstav i det danske alfabet, og det blev officielt indført i stedet for AA i den officielle retskrivning i 1948.
Hvilke sprog har Å?
Å, å er det 29. og det sidste bogstav i det danske alfabet. Bogstavet bruges også i andre alfabeter, fx det svenske, norske og finske.
Hvilken Å i Danmark er længst?
Gudenåen er Danmarks længste å. Fra sit udspring ved Tinnet Krat få km syd for Nørre Snede løber den gennem talrige sving og trin i landskabet 160 km nordpå mod Randers Fjord og videre ud i Kattegat.
Hvad hedder æ ø Å?
Hvis du skal have de danske bogstaver Æ, Ø og Å med, så hedder de: Æ - Ægir. Ø - Ødis. Å - Åse.
Hvornår kom Å til Danmark?
Å blev officielt indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet. Men bogstavet har været brugt i dansk helt tilbage i 1800-tallet. Man kan godt finde eksempler på at å blev brugt i dansk før bogstavet blev indført i den officielle retskrivning i 1948.
Hvad kommer efter å?
Det dansk-norske alfabet er en variant af det latinske alfabet brugt til dansk og norsk. Det består af 29 bogstaver: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å. Æ Ø Å.
Er der 28 eller 29 bogstaver i alfabetet?
I det danske alfabet er der i alt 29 bogstaver.
Hvad kom først dansk eller norsk?
De første enkeltsprog er gammeldansk og gammelsvensk, bestemt ca. 1100-1550. Før det arbejdes med delvist konstruerede sprogformer i den historiske lingvistik: ca. 800-1100, runedansk, eller olddansk, runesvensk samt norrønt (Norge, Island og Færøerne for perioden 800-1300); ca.
Hvorfor hedder vores alfabet?
Ordet alfabet kommer af græsk alfa og beta, de to første bogstaver i det græske alfabet.
Hvem har opfundet bogstaver?
Romerne opfandt med inspiration fra det græske alfabet det latinske alfabet omkring 500 f.Kr. Det spredte sig især med kristendommens udbredelse til hele Vesteuropa, hvor det siden i Norden fik en særlig nordisk variant med tre tillægsbogstaver.
Hvad hed Danmark før det hed Danmark?
Middelalderen. I middelalderen blev Danmark ofte refereret til som “Danmǫrk” i sagaer og krøniker. Dette navn blev senere latiniseret til “Dania” i middelalderens europæiske dokumenter. Med tiden blev det til det nuværende “Danmark” på moderne dansk.
Hvor gammel er Danmark?
Danmarks arkæologiske historie begyndte ved slutningen af sidste istid. De seneste 12.000 år har det område, der i dag kendes som Danmark, været beboet af mennesker. Den egentlige historiske periode begyndte omkring 500 e.Kr., da folket danerne fremkom i skriftlige kilder (Jordanes og Procopius).
Hvor gammelt et land er Danmark?
I ca. 965 blev Danmark forenet og kristnet under Harald Blåtand, og med Junigrundloven den 5. juni 1849 gik Danmark fra at være et enevælde til at være et repræsentativt folkestyre.
Hvilket sprog stammer dansk fra?
De germanske sprog er en indoeuropæisk sprogfamilie, der omfatter følgende moderne sprog: afrikaans, dansk, engelsk, frisisk, færøsk, islandsk, nederlandsk (med flamsk), norsk, svensk og tysk.
Hvad er sværeste sprog?
Grønlandsk er det vanskeligste sprog i verden at lære. Det fastslår sprogprofessor Rolf Theil fra Universitet i Oslo ifølge KNR. Professoren har udarbejdet en hitliste over alverdens sprog, og listen offentliggøres i dag i anledning af den europæiske sprogdag.
Kan man skrive Aalborg med Å?
Skrivemåde Å/Aa
Aalborg er ligesom Aabenraa en af de danske byer, hvor der har været strid om skrivemåden. Retskrivningsreglerne anbefaler Ålborg, men sideformen Aalborg er nu også tilladt (i Retskrivningsordbogen står den i parentes).
Hvad hedder bollen over å?
Som følge af Undervisningsministeriets bekendtgørelse i 1948, vedtog Århus byråd så 9/9 1948, at byens navn i fremtiden skulle skrives med bolle-å: Århus. Og sådan blev det.
Hvordan skriver man æ ø å på engelsk?
For at vores danske bogstaver Å, Æ og Ø skal fungere i disse systemer, skal de oversættes. Å bliver oftest AA (af og til A), Æ bliver AE (af og til A), og Ø bliver OE (af og til O).
Er W en del af det danske alfabet?
W i dansk i dag
Bogstavet W er forholdsvis nyt i dansk, og bruges udelukkende i fremmedord og navne. W blev før 1980 i dansk regnet som variant af V og alfabetiseredes sammen med dette bogstav. (Denne alfabetisering var også gældende indtil 2006 på svensk).