Det danske sprogs opståen og udvikling. Det danske sprog har sin oprindelse i indoeuropæiske stammer, som omkring 4000 f. Kr. vandrede fra et område nord for Sortehavet mod øst og mod nordvest.
Hvornår snakkede man dansk?
800 — 1050. I løbet af vikingetiden skete der forandringer i fællesnordisk. Der opstod en østnordisk dialekt og en vestnordisk dialekt. I områdene, der i dag svarer til Danmark og Sverige, talte man østnordisk, mens der blev talt vestnordisk i nutidens Norge og på Island og Færøerne.
Hvornår begyndte man at tale dansk ved hoffet?
I begyndelsen af 1500-tallet talte kongen tysk, bønderne dansk og kirkesproget var latin. Senere, i 1700-tallet, var hoffets sprog fransk, embeds- og handelsfolk talte tysk og bønderne talte dansk.
Hvor længe har man talt dansk?
De sidste godt 14.000 år har det været muligt at høre talt sprog i Danmark. Talesproget er det oprindelige, og det er grundlaget for det skriftsprog som vi har haft siden de ældste urnordiske runeindskrifter, der dateres til tidsrummet fra år 200 til år 600.
Hvilket sprog minder om dansk?
De germanske sprog er en indoeuropæisk sprogfamilie, der omfatter følgende moderne sprog: afrikaans, dansk, engelsk, frisisk, færøsk, islandsk, nederlandsk (med flamsk), norsk, svensk og tysk.
The Danish Language (IS THIS REAL?)
Hvad er det ældste sprog i verden?
Næst efter sumerisk og egyptisk er akkadisk det ældste kendte sprog i verden; de tidligste vidnesbyrd stammer fra ca. 2600 f.v.t. Sproget fortrængte langsomt sumerisk og var efter ca. 2000 enerådende som Mesopotamiens talesprog.
Hvad kom først dansk eller norsk?
De første enkeltsprog er gammeldansk og gammelsvensk, bestemt ca. 1100-1550. Før det arbejdes med delvist konstruerede sprogformer i den historiske lingvistik: ca. 800-1100, runedansk, eller olddansk, runesvensk samt norrønt (Norge, Island og Færøerne for perioden 800-1300); ca.
Hvor mange procent af verden snakker dansk?
Der er dog ikke nogen fare for, at dansk vil forsvinde. Et gennemsnitligt sprog tales faktisk kun af 3.000 til 5.000 mennesker. Dansk er derfor et af verdens største sprog: Det er større end 90 procent af verdens øvrige sprog.
Hvor mange engelske ord stammer fra dansk?
Forskere regner med, at omkring 2% eller mellem 600 og 900 ord i det moderne engelske ordforråd stammer fra oldnordisk.
Hvilke sprog er dansk beslægtet med?
Dansk, svensk, norsk og islandsk udspringer fra et fælles skandinavisk sprog. Dansk og svensk tilhører den østskandinaviske dialekt, og norsk og islandsk tilhører den vestskandinaviske dialekt. Dansk tales i dele af Tyskland, ydre områder af Grønland og Færøerne.
Er det danske kongehus det ældste i verden?
950- Her finder du en oversigt over Danmarks regenter fra Gorm den Gamle omkring midten af 900-tallet til i dag. Det danske monarki er blandt de ældste i verden, og Kongehuset kan med sikkerhed føre sin historie tilbage til Gorm den Gamle.
Er dansk et gammelt sprog?
Historisk set er dansk en dialekt af et fællesnordisk sprog, som er sparsomt overleveret i runeindskrifter fra ca. 200-800 e.Kr., spredt over Danmark, Norge og Sverige. Dette sprogtrin kaldes urnordisk. I de ældre indskrifter er de gamle indoeuropæiske stammevokaler bevaret, fx horna 'horn', satido 'satte', (akk.)
Hvilket sprog er dansk gennem tiden blevet mest påvirket af?
Det danske sprog tales af ca. seks millioner mennesker, hovedsageligt i Danmark, men også i Sydslesvig, på Færøerne og Grønland. Dansk er tæt beslægtet med norsk, svensk og islandsk, og sproghistorisk har dansk været stærkt påvirket af plattysk.
Hvilket sprog ligner mest dansk?
Som du kan, er der nogle overraskelser, fx at dansk og svensk er tættere beslægtet end dansk og norsk, som jo i dag på mange måder ligner hinanden mere. Og du kan også se at engelsk og tysk er tættere beslægtet end fx dansk og tysk, selv om dansk jo tilsyneladende har langt mere til fælles med tysk end engelsk har.
Hvor stammer vores sprog fra?
Sprog menes at have oprindelse i, da tidlige abemennesker gradvist begyndte at ændre deres primat-kommunikationssystemer, udviklede indlevelsesevne (ofte kaldet Theory of Mind) og en delt intentionalitet.
Hvad er tættest på dansk norsk eller svensk?
Bokmål er let at læse, men det er også tættere på dansk end de fleste talte norske dialekter. Svensk er lettere at læse end nynorsk. De sydlige norske dialekter er nemmere at forstå end svensk, de nordnorske kan være direkte uforståelige.
Hvem er bedst til engelsk Danmark eller Sverige?
De fem bedste lande til at tale engelsk i EPI
Det er Holland, der har indtaget førstepladsen på listen, og Sverige, der ligger på andenpladsen. Analysen inkluderer kun lande, hvor der er et vist antal personer, der har taget testen.
Hvor kommer danske ord fra?
De første låneord kom til dansk i vikingetiden med kristendommen. Ordene kom med engelske, frisiske og tyske missionærer, der havde de fleste ord fra latin, hvortil de var kommet fra græsk. Senere i middelalderen kom mange nye ord til fra latin og især fra nedertysk.
Hvor mange ord kan en dansker?
Mange voksne danskere har et ordforråd på mellem 50.000 og 75.000 ord, mens børn i første klasse har et ordforråd på mellem 5.000 og 10.000 ord. Hvis man søger på nettet, kan man finde forskellige opgørelser over antallet af danske ord, og finder man listen med de 360 mest almindelige ord, bliver man let overrasket.
Hvad er det sværeste sprog i verden?
Grønlandsk er det vanskeligste sprog i verden at lære. Det fastslår sprogprofessor Rolf Theil fra Universitet i Oslo ifølge KNR. Professoren har udarbejdet en hitliste over alverdens sprog, og listen offentliggøres i dag i anledning af den europæiske sprogdag.
Er dansk et truet sprog?
40 procent af verdens sprog er truet af udryddelse. Men dansk er slet, slet ikke et truet sprog.
Hvilket nordisk sprog er ældst?
Historie. De nordiske sprogs ældste trin er urnordisk; nogle træk af dets forhold til fællesgermansk er omtalt i dansk sprog (historie).
Hvor længe har Norge været dansk?
Danmark-Norge er den moderne betegnelse for rigsfællesskabet mellem de to kongeriger Danmark og Norge fra 1536 til 1814.
Hvor lang tid var Norge dansk?
Fra 1380 til 1814, i alt 434 år, var Norge og Danmark knyttet sammen i et politisk fællesskab, der varierede i styrke og nærhed, og hvor også Sverige i perioder var en del af Kalmarunionen (1397-1523).