Jægerstenalderens pattedyr, fugle og fisk I den tidlige jægerstenalder fandtes storvildt som urokse, vildhest, europæisk bison, elsdyr, kæmpehjort, kronhjort, rådyr, vildsvin og bjørn. Da de mere skyggende og tætvoksende træer kom til, forsvandt mange arter igen.
Hvad havde de på i stenalderen?
Jægerne i den ældste del af stenalderen gik sandsynligvis klædt i tøj fremstillet af dyreskind. Blandt affaldet på jægerstenalderens bopladser findes ofte knogler af mår, vildkat og andre mindre pelsdyr, hvor snitspor på kranierne afslører, at man pelsede dem for at bruge deres skind.
Hvilke husdyr havde man i stenalderen?
De forskellige husdyr som kvæg, hest, hund, kat, svin, får og ged kom til Danmark i løbet af oldtiden, og spillede en vigtig rolle for vore forfædre. Dyrene gav kød, pels, uld og mælk, ja endog deres knogler kunne bruges, fx til redskaber.
Hvilke nye dyr kom til Danmark i bondestenalderen?
Kvæg, gris og får dukkede op som husdyr. Den store forandring var, at man nu kunne fremstille fødevarer selv. Kystfiskeriet var stadig godt, og derfor fortsatte bondebefolkningen længe med at jage og fiske fra de gamle fangstbopladser.
Hvad dyrkede man i stenalderen?
Dyrkning af korn og husdyr
Bonden dyrker enkorn, emmer, dværghvede og nøgen byg. Rug er endnu ikke dukket op. Ofte dyrkes mere end en kornart på marken som en sikring mod sygdom. Indsamlinger af frugt, bær og nødder har nok også været en del af dagligdagen.
Stenalderens SEJESTE dyr
Hvad levede folk af i stenalderen?
I jægerstenalderen levede mennesket af at jage dyr. Dyrene var først og fremmest mad, men samtidig brugte man også alt det, man ikke kunne spise fra de dyr, man fangede.
Hvilke våben havde man i stenalderen?
Derfor var det allervigtigste materiale i stenalderen flintesten, som man brugte til at lave våben og værktøj med, f. eks. pilespidser og økser. Det er derfor, at det hedder stenalderen.
Hvor gammel blev man i stenalderen?
I stenalderen var gennemsnitsalderen lav og børnedødeligheden høj. Den gennemsnitlige levealder var omkring 35 år. Skeletter med skader såsom slag, hugsår og pileskud vidner om, at livet var farefyldt.
Hvilke slags dyr findes der?
Et antal, som ofte er nævnt, er mellem 30 og 50 millioner arter. Tallet er baseret på Terry L. Erwins studier fra 1988 og 1997, hvor han blandt andet tog udgangspunkt i antallet af insekter i et afgrænset tropisk område. I 2011 anslog en gruppe forskere imidlertid antallet af dyrearter til cirka 7,8 millioner arter.
Hvad troede man på i stenalderen?
I Jægerstenalderen troede man på at alt havde en sjæl, altså at alt var besjælet og ikke kun mennesker og dyr, men man troede også, at der var ånder i træer og sten og i Page 7 vand, og på den måde... Altså man kunne se, træer voksede, og man kunne se, at der var liv overalt og forandring overalt.
Hvorfor hedder det stenalderen?
For mange tusinde år siden var der en tid i Danmark, som vi kalder stenalderen. Stenalderen er opkaldt efter flintestenen, som de første mennesker i Danmark brugte til at lave våben og redskaber af.
Hvordan blev man begravet i stenalderen?
Der var mange forskellige måder at begrave sine døde på i jægerstenalderen. Alene ved Gøngehusvej var der gravlagt brændte og ubrændte mennesker i både enkelt og dobbeltgrave. Der var barnegrave, og der var en hundegrav.
Hvor høje var mennesker i stenalderen?
Jægerstenalderens mennesker var lavere, end vi er i dag. Kvindernes gennemsnitshøjde var 154 cm og mændenes var 166 cm.
Hvornår fik man børn i stenalderen?
40.000-50.000 år siden, mødte neandertalerne, parrede sig og fik børn. De betragtes som en underart til det moderne menneske, Homo sapiens.
Hvad hedder tiden før stenalderen?
Hvad hed Danmark før vikingetiden? til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark.
Hvordan så husene ud i bondestenalderen?
Bondestenalderens to-skibede langhuse har haft en række kraftige stolper i midten, der bar taget, og vægge, der oftest var lerklinede. De to-skibede huse var fem til syv meter brede og kunne være op til 40 meter lange. Man formoder, at én, måske to familier boede i dem.
Hvad er det første dyr i verden?
Genetiske analyser viser, at molekyler fundet i 640 millioner år gamle sten stammer fra de sære dyr. Noget tyder på, at de sære havsvampe allerede befolkede vores planet længe inden den periode, hvor man regner med, at de fleste dyr spredte sig på Jorden.
Hvad er det mærkeligste dyr i verden?
Næbdyret er ofte blevet kåret som verdens mærkeligste pattedyr. Det lille ande-bæver-agtige dyr fra Australien har nemlig et væld af bizarre kendetegn. Det lægger fx æg i stedet for at føde unger, sveder mælk ud gennem kroppen, har en giftklo og hele 10 kønskromosomer.
Hvor mange dyrearter er der i havet?
I Danmark er der aldrig mere end 50 km til kysten. Kystlinjen er med sine 8.750 km ualmindelig lang i forhold til Danmarks areal på grund af de mange øer, fjorde og bugter. Der er stor forskel på antallet af arter i havet og på land. I verdenshavene er der beskrevet omkring 241.000 arter.
Hvad lavede kvinderne i stenalderen?
Stenalderens kvinder gik også på jagt – og ikke bare efter småvildt. Kvinder kunne jage, og de gjorde det også. Kvinder havde våben, store våben, og de brugte dem. »Det hører helt klart til tidsånden, at man i dag siger, at det, som mænd kan gøre, det kan kvinder også.
Hvornår sluttede stenalderen i Danmark?
Landbruget nåede til Danmark ca. 4000. år f.Kr. Da bronzen nåede til Danmark ca 1700 f.Kr., ophørte stenalderen.
Hvor lang tid var stenalderen?
Stenalderen er med sine ca. 9.000 år den længste periode i dansk historie. I den periode forandrede naturgrundlaget og dermed de materielle vilkår og samfundsstrukturen sig markant.
Hvad må man ikke spise på stenalderkost?
Kort sagt, hvis hulemanden ikke kunne spise det, så kan du heller ikke. Kosten består primært af kød, grønt (uden stivelse), fisk, æg, frugt, bær og nødder. Derudover skal man helt undgå raffineret sukker, tilsætningsstoffer, forarbejdede fødevarer, brød, korn, bælgfrugter og mælkeprodukter.
Hvor lang tid siden var der stenalder i Danmark?
Jægerstenalderen i Danmark strakte sig over tidsrummet 12.500 – 4000 f.Kr. Stigninger i temperaturen betød at istidens gletsjere trak sig tilbage og tundraen rykkede ind på det golde landskab. Rensdyr fulgte efter, og det samme gjorde jægerne – de første mennesker slog sig ned i landet.
Hvad kommer efter stenalderen?
Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.