Den grønne omstilling kræver faglært arbejdskraft Samtidig viser prognoser, at vi kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030, og manglen mærkes allerede mange steder. Byggeriet mangler elektrikere og plejehjemmene mangler SOSU'er, mens industrien må sige nej til opgaver, fordi der ikke er folk til at udføre dem.
Hvor mange faglærte mangler vi?
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2021): Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030. Temapublikationen kortlægger arbejdsstyrkens forandringer over de kommende år, hvor særligt faglært arbejdskraft kommer til at mangle. Publikationen sætter fokus på ubalancerne på arbejdsmarkedet, der er dyre for samfundet.
Hvilke uddannelser er der mangel på?
Der mangler velfærdsuddannede som sygeplejersker og pædagoger, men der er mangel på en lang række universitetsuddannelser. Det gælder områder som it, økonomi, erhvervsøkonomi, jura og revisor.
Hvilke faggrupper er der mangel på?
Rengøringsvirksomheder topper listen, hvor det er hver anden virksomhed, der mangler arbejdskraft. Samlet set mangler 37 procent af virksomhederne i byggeriet arbejdskraft, mens 24 procent af servicevirksomhederne og ni procent af industrivirksomhederne gør.
Hvilke uddannelser giver gode jobmuligheder?
- Civilingeniør i byggeri og anlæg (masteruddannelse)
- Kok (erhvervsuddannelse)
- Sygeplejerske (bacheloruddannelse)
- Elektriker (erhvervsuddannelse)
- Socialrådgiver (professionsbacheloruddannelse)
- Softwareudvikling (bacheloruddannelse)
Bliver der mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden?
Hvilke korte uddannelser tjener mest?
Øverst på listen finder man den akademiske uddannelse forsikringsmatematik, som har en typisk startløn på 51.250 kroner. Lige efter ligger erhvervsuddannelsen køletekniker med en typisk startløn på 50.700 kroner.
Hvor mangler der arbejdskraft 2023?
Knap hver tredje virksomhed mangler arbejdskraft, hvilket er et godt stykke over niveauet de seneste 10 år. Anm.: Seneste observation er april 2023, og der er tre måneder mellem hver observation. Figuren repræsenterer brancherne råstofindvinding, industri, service og bygge og anlæg.
Hvad er mangel på arbejdskraft?
Når man taler om begrebet “mangel på arbejdskraft” på et arbejdsmarked så menes der, at der er en eller flere brancher, som ikke kan ansætte alle de medarbejdere, som de gerne vil.
Er der stadig mangel på arbejdskraft?
Vi har ikke en generel mangel på arbejdskraft. Lige nu er der et betydeligt pres på arbejdsmarkedet, fordi vi står i en højkonjunktur, men det er ikke det samme som en generel mangel på arbejdskraft – slet ikke frem mod 2030. Det er bare vigtigt at huske, at det er specifikke faggrupper, vi mangler i Danmark.
Hvilke uddannelser er populære?
- Pædagog, prof. bach: 4.419.
- Medicin, bach: 4.142.
- Civilingeniør, bach: 4.011.
- Psykologi, bach: 3.645.
- Diplomingeniør, prof. bach: 3.609.
- Sygeplejerske, prof. bach: 3.602.
- Erhvervsøkonomi, HA almen, bach: 3.287.
- Jura, bach: 2.867.
Hvilke uddannelser er der mangel på i Danmark?
Det er blandt andet anlægsstruktører, gastronomer, industriteknikere, murere, smede og kontorelever, som virksomhederne må gå forgæves efter på skolerne. Danske virksomheder har i forvejen svært ved at skaffe nok medarbejdere. Og nu har manglen på medarbejdere også udviklet sig til en stigende mangel på lærlinge.
Hvilke uddannelser giver flest penge?
- Tandlæge. 58.293 DKK.
- Farmakolog. 55.003 DKK.
- Læge, cand. med. 55.003 DKK.
- Flyveleder. 51.233 DKK.
Hvilke jobs er faglærte?
Du bliver faglært inden for et erhverv, som kan være fx murer, frisør, kok, tømrer, gartner, kontorfunktionær, social- og sundhedsassistent og meget andet. Du får også adgang til at søge ind på en videregående uddannelse, hvis du ønsker at læse videre, når du er færdig med erhvervsuddannelsen.
Hvorfor er der mangel på faglærte?
Manglen på faglærte i 2030 er især drevet af ændringer i arbejdsstyrken. Frem mod 2030 falder antallet af faglærte i arbejdsstyrken med 90.000 personer. Faldet i faglærte i arbejdsstyrken forventes især at ske blandt faglærte inden for handel og kontor samt inden for jern og metal.
Hvilke brancher mangler arbejdskraft i fremtiden?
Der mangler hænder i mange hjørner af arbejdsmarkedet, både i byggebranchen, men også i brancher som restaurant, transport og butik.
Hvordan tiltrækker man arbejdskraft?
- Vis, at I er en etisk forsvarlig virksomhed. ...
- Tilbyd et balanceret arbejdsliv. ...
- Find kandidater med beslægtede kvalifikationer. ...
- Involvér dine medarbejdere i jagten på ny arbejdskraft. ...
- Hold den gode tone, når du siger farvel.
Hvilke udfordringer er der på det danske arbejdsmarked?
Det danske arbejdsmarked er sat under massivt pres. De store udfordringer kommer blandt andet fra stigende globalisering, øget konkurrence fra udenlandsk arbejdskraft, vedtagelse af nye EU- regler, styrkelse af gule fagforeninger og indskrænkninger i dagpengesystemet.
Hvor er der mangel på arbejdskraft i Danmark?
Største stigning ses hos forlag, tele og it, hvor andelen stiger fra 21 til 32 pct. Turisme (fx hoteller og restauranter) er stadig der, hvor den største andel melder om mangel på arbejdskraft med 63 pct., mens rengøring o.a. operationel service (herunder vikarbureauer) oplever en stigning i september til 61 pct.
Hvorfor mangler der arbejdskraft i Danmark?
følgende årsager til manglende arbejdskraft i byggebranchen: Demografiske ændringer: Danmark oplever en stigende gennemsnitsalder, hvor antallet af ældre borgere stiger, mens antallet af unge arbejdstagere falder. I 2023 forventes der således at være over 200.000 flere ældre end unge.
Hvem efterspørger arbejdskraft?
Husholdningerne udbyder arbejdskraft og virksomhederne efterspørger arbejdskraft.
Hvad er en normal månedsløn?
Løn og formue
Den gennemsnitlige lønmodtager i Danmark har en løn på 46.972 kr. om måneden før skat.
Hvornår er man lavtlønnet?
Man betragtes som lavtlønnet, hvis man har en timeløn under 153,7 kroner. Et lavtlønsjob er nemlig defineret som et job med en timeløn på under to tredjedele af mediantimelønnen, hvor studerende ikke er regnet med.
Hvilke faglærte tjener mest?
- Lufthavnsoperatør: 536.000.
- Film- og TV-assistent: 518.000.
- Finansuddannelse: 505.000.
- Lokomotivfører: 503.000.
- Datatekniker: 483.000.
- Optometrist (synsprøver, detailsalg af briller): 491.000.
- Flymekaniker: 483.000.
- Chauffør, tankbilschauffør: 479.000.