I vikingernes køkkenhaver groede der ærter, bønner, grønkål, løg, hvidløg, purløg og porrer - dvs. kun tre forskellige familier. Hertil kom krydderierne karse, kommen og sennep.
Hvilke grøntsager kommer fra Danmark?
Omkring 30 pct. af Danmarks grøntsagsproduktion var økologisk i 2020. De vigtigste grøntsager, der dyrkes på friland, er gulerod, løg, salat, kål, porre, diverse rodfrugter, blomkål og broccoli. Dertil kommer en betydelig produktion af kartofler.
Hvor kommer de fleste grøntsager fra?
Størstedelen har deres oprindelse i Sydeuropa og Nærorienten. Planter som agerkål og skvalderkål, der i dag betragtes som ukrudt, er sandsynligvis blevet indført og dyrket i oldtiden. Plantearter, der normalt betegnes grøntsager, regnes i nogle lande som landbrugsafgrøder, når de dyrkes i meget stort omfang.
Hvilke frugter vokser i Danmark?
Savoykål, gulerod, jordskok, kartoffel, løg, majroe, porre, blomkål, broccoli, hvidkål, rødkål, savoykål, agurk, artiskok, asie, aubergine, bladselleri, fennikel, græskar, peberfrugt, salat, spinat, squash, tomat, blomme, blåbær, brombær, hyben, hyldebær, kvæde, melon, pære, rønnebær, tranebær, tyttebær, vindrue og ...
Hvor kommer fine frugt fra?
Grøntsager kan opdeles i fine og grove grøntsager, hvor de grove grøntsager er kendetegnet ved at have et højere indhold af kostfibre end de fine. Fine grøntsager indeholder som regel mindre end 1,9 gram kostfibre pr. 100 gram. Fine grøntsager er fx tomat, agurk, peberfrugt, squash og bladgrønsager, som fx salat.
Danish Food & What To EAT in Denmark
Hvilket land er mango fra?
Mango, Mangifera indica, planteart i familien Anacardiaceae; stammer antagelig fra NØ-Indien og Myanmar (tidl. Burma) og er nu et af de vigtigste tropiske frugttræer. Det er et 15-18 m højt, stedsegrønt træ med smalle, op til 30 cm lange, helrandede, mørkegrønne blade, der danner en tæt krone.
Hvor kommer en kiwi fra?
Kiwi stammer fra Kina, hvor den stadig dyrkes. Men i dag er den største producent Italien efterfulgt af New Zealand. Af andre store producentlande kan nævnes Frankrig, Spanien, USA, Japan og Taiwan.
Hvad er Danmarks mest spiste frugt?
"Danskerne elsker bananer. Vi spiser den tre gange i løbet af dagen. Til morgenmad og som snack om formiddagen og eftermiddagen. Det er helt typisk en frugt, vi tager med på farten i løbet af ugen.
Hvad er den mest spiste frugt i Danmark?
Bananer er den mest spiste frugt i Danmark, og det har fået vores samlede forbrug af økologiske varer til at stige.
Hvornår kom grøntsager til Danmark?
Rodfrugterne synes først for alvor at holde deres indtog i dansk madkultur i løbet af renæssancen. Udviklingen blev fremskyndet af Christian den 2., idet han omkring 1520 inviterede nogle af verdens bedste grønsagsdyrkere, nemlig hollændere, til Danmark.
Hvilket land kommer broccoli fra?
Broccolien stammer oprindeligt fra Lilleasien og er beslægtet med blomkål. Den er udviklet fra vilde kål i Middelhavsområdet og er især blevet dyrket i Italien.
Hvad er den mest spiste grøntsag?
Når man således spørger direkte ind til grøntsager, er det kun 20 pct. som svarer, at de slet ikke spiste nogen grøntsager. Løg og tomat er mest populære. Dernæst følger først gulerødder og derefter salat, agurk og peberfrugt.
Hvilke grøntsager er de sundeste?
Jeg vil især anbefale gulerødder, jordskokker, radiser, rødbeder, skorzonerødder og søde kartofler. Spinat indeholder jern, men de spæde grønne blade scorer også højt, når det gælder vitaminer som betacaroten, B- (især folinsyre), C- og K-vitaminer – og kalium og magnesium, som er med til at holde blodtrykket i ave.
Hvilke fødevarer kommer fra Danmark?
- Det pyntede festsmørrebrød der er internationalt kendt.
- Rygeost (den eneste helt originale danske ost)
- Det store kolde bord.
- Wienerbrød (fra 1840)
- Bagt æblekage med smørstegt rasp og syltetøj.
- Rødgrød.
Hvad spiser vi mest af i Danmark?
Top-tre med og uden kød og som færdigret
Når danskerne spiser kød, er kylling med kartofler og/eller grønt på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter.
Hvad spiser danskerne mest til aftensmad?
Grisekød er den mest populære kødtype hos danskerne – næsten 1/3 fik grisekød til aftensmad. Dernæst følger oksekød, som blev spist af hver fjerde og kylling, som blev spist af hver femte. Forbrugerne beskriver først og fremmest deres aftensmad som god smag, hjemmelavet, mættende og nem/hurtig at tilberede.
Hvad er den mest spiste grønsag i Danmark?
Hver dansker spiser flere grønsager end i midten af 90'erne og tomaten er nu den mest populære grønsag på middagsbordet.
Er en banan en frugt eller en grøntsag?
En banan er den aflange såkaldte frugt, som bæres af bananplanten. I daglig tale betegnes bananen således som frugt, men botanisk set er der tale om et bær.
Hvilket kød spiser vi mest i Danmark?
Det er de klassiske kødtyper okse- og grisekød, der dominerer danskernes kødtallerkener. Når danskerne spiser kød til aftensmad, er det hver tredje der spiser grise- eller oksekød. Samme mønster er også tilfældet ved udespisning og takeaway, hvor oksekød er den mest spiste kødtype.
Hvad er den mest spiste frugt i verden?
Bananer er verdens mest spiste frugt. Langt de fleste af de bananer, der eksporteres i verden, dyrkes i Latinamerika, hvor de fleste Fairtrade-certificerede banankooperativer og plantager også ligger.
Hvem spiser mest i verden?
USA og Kuwait topper dog listen med 120 kg. Kina ligger på cirka 65 kg, mens Indien er på cirka 5 kg. Det globale gennemsnit er cirka 43 kg per person.
Hvilket land er papaya fra?
Papayaen stammer fra Sydamerika. Den blev opdaget på samme tid, som Christopher Columbus opdagede Sydamerika. Nu til dags vokser papaya også i Mellemamerika, Afrika og Asien. Vores papayaer kommer fra Brasilien, Ecuador og Ghana.
Hvad hed kiwi før?
I 2008 indgik den norskejede dagligvarekoncern Dagrofa et samarbejde om etablering af 50 Kiwi butikker i Danmark, primært i Jylland og på Fyn. Disse butikker var tidligere Alta butikker, som blev konverteret til Kiwi butikker.
Er et jordbær en nød?
Mange diskuterer, om jordbærret egentlig er en nød eller et bær. Faktisk er jordbær en samling af nødder – også kaldet en flerfoldssamfrugt i botaniske sammenhænge. Alle de små lyse prikker på jordbærret er nødder, og det røde ”bær” er udvendigt frugtkød, som holder på nødderne.