- Valgkort til kommunale og regionale valg.
- Valgdagen ved kommunale og regionale valg.
- Brevstemme til kommunale og regionale valg.
- Om kommunale og regionale valg.
- Stemmeret og valgbarhed til kommunale og regionale valg.
- Opstilling til kommunale og regionale valg.
Hvordan er kvinders rettigheder i dag?
Love og regler: Kvinder har færre rettigheder
I 2021 ændrede 23 lande deres love for at styrke ligheden på det økonomiske område. Kun 12 lande har de samme lovbestemte rettigheder for kvinder og mænd. Alle er OECD lande. I gennemsnit har kvinder kun 76,5% af de samme lovbestemte rettigheder som mænd.
Er der ligestilling mellem kønnene i dag?
Der er i dag fortsat uligheder mellem kvinder og mænd, især på arbejdsmarkedet. Ligestilling mellem kvinder og mænd er et af EU's grundlæggende principper. EU har gjort betydelige fremskridt inden for ligestilling mellem kønnene i de seneste årtier.
Er der 100% ligestilling i Danmark?
Det går ned ad bakke for ligestillingen i Danmark. Bogstaveligt talt. Tal fra dette års Global Gender Gap Report fra World Economic Forums viser, at Danmark rangerer som nummer 29 ud af 156 lande på verdensranglisten over ligestilling mellem kønnene.
Hvilke rettigheder havde kvinder i det moderne gennembrud?
Kvinder havde ikke stemmeret, og i ægteskabet var de juridisk set underlagt deres mænd. Ugifte kvinder måtte dog godt forsørge sig selv og fx drive deres egen forretning, men de havde ikke nogen høj status i samfundet, heller ikke selvom de var succesfulde. Desuden gjaldt der strenge normer for kvinders opførsel.
Kvinder og mænd i 100 år - fra lige valgret mod ligestilling
I hvilke lande har kvinder ingen rettigheder?
Afghanistan topper listen over verdens farligeste lande for kvinder. De følgende lande på listen er Den Demokratiske Republik Congo, Pakistan, Indien og Somalia.
Hvilke rettigheder har kvinder i Danmark?
1908: Kvinderne opnår kommunal valgret og valgbarhed ligesom mænd. Enker, fraskilte og nygifte får ret til forældremyndigheden over egne børn. Kvinder får ret til at være vidner ved retshandlinger, og de kan fungere som forlovere. 1915: Kvinder får stemmeret og er valgbare til Rigsdagen på samme betingelser som mænd.
Hvor er der mest ligestilling i verden?
I 14 år i træk har Island scoret førstepladsen på ligestillingsmålingen the Global Gender Gap Report, og i 2022 blev Island ovenikøbet det første land i verden til at modtage et guldcertifikat fra FN's Udviklingsprogram for landets indsats for ligestilling mellem kønnene.
Er der ligestilling i Europa?
Ligestilling, især mellem mænd og kvinder, har gennem tiden været højt prioriteret i EU, og er det fortsat. Princippet om lige behandling mellem kønnene er nedskrevet i Romtraktaten og har været en del af EU-samarbejdet helt fra begyndelsen.
Hvordan er ligestilling i dag?
I 2022 tjente den mandlige del af befolkningen i gennemsnit 12,2 pct. mere end den kvindelige. Løngabet er beregnet som forskellen mellem mænds og kvinders løn, set i forhold til mændenes løn, og det er støt blevet mindre siden 2004. Løngabet varierer afhængigt af hvilken arbejdsfunktion, der varetages.
Hvor i verden er der ikke ligestilling?
- Indien.
- Afghanistan.
- Syrien.
- Somalia.
- Saudi-Arabien.
- Pakistan.
- Den Demokratiske Republik Congo.
- Yemen.
Hvorfor får mænd mere i løn?
Lønforskellen hænger i større omfang end hidtil antaget sammen med, at arbejdsmarkedet er kønsopdelt: Lønnen er lavere i job domineret af kvinder, og desuden er mænd højere placeret i stillingshierarkiet end kvinder. Det spiller også en rolle, at kvinder har mere fravær end mænd.
Hvad er der flest af i verden mænd eller kvinder?
Demografi: Mænd udgør generelt et lille flertal i forhold til kvinder. Men i nogle områder af verden er der flest kvinder – eksempelvis i de tidligere sovjetrepublikker. Generelt set er der lidt flere mænd end kvinder i verden. Ifølge FN's prognoser for 2015 er der 101,8 mænd for hver 100 kvinder.
Hvad er forskellen mellem ligestilling og ligeværd?
Ordet ligeværd stikker nemlig mange lag dybere end ordet ligestilling, der handler om at give kvinder lige muligheder i en ramme, som mænd i århundreder har defineret og værdisat. Det udgangspunkt er snarere tilpasning end reel ligestilling og har derfor intet med ligeværd at gøre.
Hvad er lige muligheder?
Ligestilling betyder, at alle myndige borgere i samfundet behandles som ligeværdige individer med lighed for loven. Det er derfor i modstrid med ligestilling, når nogen diskrimineres eller favoriseres på grund af deres køn, etnicitet, seksualitet eller andre gruppetilhørsforhold.
Hvem startede kvinders rettigheder?
I 1871 tog Mathilde Bajer initiativ til at stifte foreningen Dansk Kvindesamfund, hvis formål var at kæmpe for kvinders ligestilling både i familien og i samfundet. I første omgang arbejdede foreningen på at skaffe kvinder ret til uddannelse.
Hvem har flest rettigheder af mænd og kvinder?
I Danmark er mænd og kvinder næsten lige i forhold til loven. Men der kan være langt fra formelle rettigheder til reel lighed, og derfor handler målet i en dansk kontekst især om at mindske den skjulte ulighed.
Hvor mange procent af håndværkere er kvinder?
Eksempelvis er blot tre procent af landets håndværkere nemlig kvinder. En række virksomheder har taget denne udfordring op og formår at prikke hul på myter og traditioner ved at få kvinder ind i fag, som traditionelt er domineret af mænd.
Er der ligeløn mellem mænd og kvinder i Danmark?
Forskellige lønforskelle
Bruttolønforskellen på mænds og kvinders løn generelt er ifølge Danmarks Statistik 12,3 procent (2021). Bruttolønforskellen viser forskellen uden at skelne mellem forskellige jobs og uddannelser. Den har været faldende de seneste år. I 2011 var det på 15,2 procent.
Hvor lang tid har kvinder kæmpet for ligestilling?
I 1960'erne og 1970'erne begyndte kvindernes rolle i samfundet at ændre sig. Flere kvinder fik arbejde, og man snakkede om ligestilling og ligeløn. Desuden var perioden præget af, at kvinder tog magten over egen krop og seksualitet. Denne quiz om kvindekamp og kønsroller 1960-1985 bygger på danmarkshistorien.
Hvad arbejder kvinder typisk med?
46 procent af kvinderne i Norden er beskæftigede i traditionelt kvindedominerede jobs inden for eksempelvis sundheds-, uddannelses- og plejesektoren. Kun 13 procent af mændene er beskæftigede inden for disse brancher. De kvindedominerede brancher er typisk lavtlønnede mens de mandsdominerede er højtlønnede.
Hvor ligger Danmark ift ligestilling?
Årets ligestillingsmåling fra World Economic Forum (WEF) placerer Danmark på en global 32. -plads og tre pladser dårligere end for et år siden. Det lyder dramatisk, når Danmark i Global Gender Gap-rapporten har et dårligere resultat end for eksempel Albanien, Filippinerne og Burundi.
Hvad synes mænd om ligestilling?
Over 70 procent af alle kvinder mener nu, at ligestillingen halter. Det er markant flere end for bare få år siden. Kun godt 40 procent af alle mænd deler denne opfattelse. Samtidig er der altså en stabil andel af særligt yngre mænd, der mener, at ligestillingen er gået for langt.
Hvad måtte kvinder ikke i gamle dage?
I midten af 1800-tallet var der mange ting, som kvinder ikke måtte. De måtte ikke stemme, og de måtte ikke gå på universitetet. I det hele taget var en kvindes muligheder i høj grad begrænset til ufaglært arbejde, at føde børn og stå for husholdningen i hjemmet.
Hvornår fik kvinder rettigheder?
Grundlovsændringen i 1915, der trådte i kraft i 1918, gav kvinder stemmeret og valgbarhed til folke- og landstingsvalg. Folketingsvalget 1918 blev afholdt den 22.