Grundloven bestemmer, hvem der kan lovgive, hvordan det foregår, og hvilke grænser, der gælder for lovens rækkevidde. Nogle af de vigtigste bestemmelser i grundloven er om befolkningens frihedsrettigheder og om magtens tredeling i den lovgivende, udøvende og dømmende magt.
Hvilke rettigheder har vi ifølge grundloven?
ytringsfrihed, religionsfrihed, politisk uafhængighed, forsamlingsfrihed og foreningsfrihed. Disse frihedsrettigheder står i kapitel otte i grundloven. Folketinget vedtog i 1992, at bestemmelserne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention gælder som lov i Danmark.
Hvilke rettigheder får vi med grundloven?
den enkelte borgers rettigheder og pligter, f. eks. at der er ytringsfrihed, religionsfrihed og værnepligt. I grundloven står der også, at den øverste magt i Danmark skal deles mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt.
Hvilke rettigheder og pligter har vi i Danmark?
Danmarks Riges Grundlov sikrer alle borgere nogle rettigheder, men giver os også nogle pligter. Rettighederne er fx ytringsfrihed, religionsfrihed, forsamlingsfrihed, retten til at danne foreninger og retten til personlig frihed. Pligterne er undervisningspligt og værnepligt (for mænd).
Hvilke rettigheder har man ifølge loven?
EMRK indeholder primært en række borgerlige og politiske rettigheder som eksempelvis: Artikel 5 – ret til frihed og sikkerhed. Artikel 6 – ret til retfærdig rettergang. Artikel 9 – ret til at tænke frit og til samvittigheds- og religionsfrihed.
Grundloven | Hvornår kom grundloven til Danmark?
Hvad er Grundloven og hvilken lov afløste den?
Den 5. juni 1849 underskrev Frederik 7. Danmarks første grundlov. Grundloven afløste Kongeloven af 1665 og markerede overgangen fra enevælde til indskrænket monarki (konstitutionelt monarki) og en mere demokratisk styreform.
Hvilke love er der i Danmark?
- §§ 1-11 Regeringsformen.
- §§ 12-27 Kongen og ministrene (regeringen)
- §§ 28-58 Folketinget og lovgivningen.
- §§ 59-65 Domstolene.
- §§ 66-70 Folkekirken.
- §§ 71-85 Borgernes rettigheder og friheder.
- §§ 86-87 Færøerne, Grønland og Island.
Hvad står der i grundloven 1849?
Grundloven 1849 beskriver de politiske rammer for kongeriget Danmark. Grundloven betød, at landets borgere bl. a. fik ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed samt en række juridiske rettigheder, som sikrer den enkelte borgers rettigheder over for retsvæsenet, f.
Hvem gælder grundloven for?
Denne grundlov gælder for alle dele af Danmarks Rige. Kommentar: Grundloven gælder for Danmark, Færøerne og Grønland. Der er ved lov gennemført en særlig hjemmestyreordning for Færøerne og en særlig selvstyreordning for Grønland.
Hvad er de sociale rettigheder?
Sociale rettigheder er en central komponent af begrebet velfærdsstater, der sigter mod at sikre social retfærdighed og lighed ved at beskytte borgerne mod fattigdom og social udstødelse. De er ofte integreret i nationale love og internationale konventioner for at fremme menneskerettigheder og trivsel.
Hvor demokratisk var grundloven?
Den første grundlov var ikke særlig demokratisk set med nutidens øjne. Den gav kun cirka 15 % af befolkningen stemmeret, og en lang række grupper i samfundet var helt udelukket fra at deltage i det nye demokrati. Grundloven er ikke blevet ændret i snart 70 år, men det betyder ikke, at verden har stået stille.
Hvad paragraf 71 i grundloven betyder?
Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.
Hvad er de sociale og kulturelle rettigheder?
Økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder indeholder krav til staten om at værne om og træffe positive foranstaltninger til sikring af borgernes fundamentale livsvilkår. Konventionen omtaler bl. a. retten til arbejde, uddannelse, deltagelse i kulturlivet, samt retten til en passende levestandard, herunder bl.
Hvilke rettigheder har man som borger i Danmark?
- Ytringsfrihed.
- Beskyttelse af privatlivets fred.
- Religionsfrihed.
- Ret til beskyttelse mod bagtalelse og tilsvining.
- Forsamlingsfrihed.
- Foreningsfrihed.
- Bevægelsesfrihed.
- Valgret.
Hvad siger grundloven om religion?
§ 67. Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden. § 68. Ingen er pligtig at yde personlige bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen.
Hvem kan ændre grundloven?
Først skal Folketinget vedtage grundlovsændringen. Dernæst kan regeringen udskrive valg, hvis den vil fremme sagen. Efter valget skal Folketinget igen vedtage grundlovsændringen.
Hvad er de 7 F er?
I datiden talte man om de ekskluderede 7 F'er: Fruentimmere, folkehold, fattige, fremmede, fallenter, fjolser og forbrydere. Siden indførelsen af Grundloven i 1849 har de ekskluderede grupper, de 7 F'er, på forskellig vis kæmpet for stemmeret.
Hvad blev ændret i grundloven i 1953?
En af hovedårsagerne til, at grundlovsændringen i 1953 gik igennem, var, at Frederik 9. (født 1899, regent 1947-1972) havde tre døtre, men ingen sønner. Med den daværende grundlov skulle Frederik 9. s bror, Knud, dermed være tronfølger.
Hvorfor er magten delt i tre?
Formålet med at dele magten i tre var at undgå, at en person kan misbruge den position, som magthaveren har. Med en tredeling af magten har man de bedste chancer for at sikre demokrati samt retfærdighed for den enkelte borger.
Hvad er Danmarks første lov?
Christian 5. s Danske Lov var den første samlede lovbog for hele Danmark. Ca. en tredjedel af lovens bestemmelser stammer fra landskabslovene fra middelalderen, først og fremmest fra Jyske Lov fra 1241.
Er danske lov gældende?
I 1994 var der ca. 65 oprindelige bestemmelser fra Danske Lov, der stadig var helt eller delvist gældende. Flere er med tiden blevet ophævet, men der er altså stadig nogle bestemmelser nedskrevet i Danske Lov, som stadig gælder den dag i dag.
Hvorfor har vi en grundlov?
Grundloven er Danmarks forfatning. En forfatning beskriver de grundlæggende regler for et samfund. Grundloven fortæller ikke alt i detaljer, men opstil ler nogle overordnede spilleregler for vores sam fund. Grundloven er landets vigtigste lov, og alle andre love skal overholde den.
Hvad hedder den styreform vi har i Danmark?
I Danmark har man konstitutionelt monarki.
Hvad står der i grundloven om helligdage?
"Grundlovens bestemmelse i paragraf 66 om, at folkekirkens forfatning ordnes ved lov, begrænser ikke lovgivningsmagtens kompetence til at ændre helligdage. Der findes heller ikke nogen pligt til forinden at høre nogen kirkelig instans."
Er Store Bededag en del af grundloven?
”Det er ikke i strid med Grundloven at afskaffe store bededag som officiel kirkelig helligdag. Ifølge Grundloven skal staten understøtte folkekirken, men det bestemmer staten og lovgiverne i meget vidt omfang selv, hvordan man vil gøre,” lyder det korte svar fra professoren.