Kalmarunionens vigtigste indhold var et kongefællesskab (personalunion) mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvilket land var Danmark i union med i perioden 1397 1814?
Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523. Unionen indbefattede områder som Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne. Efter at Sverige forlod unionen, forblev Danmark og Norge i personalunion frem til 1814.
Hvem startede Kalmarunionen?
Kalmarunionen var et fællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige i perioden 1397-1523. Dronning Margrete 1. var hovedarkitekten bag Kalmarunionen, og det var også under hendes ledelse, at unionen fungerede bedst.
Hvornår blev Kalmarunionen grundlagt og hvorfor?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvad gjorde Kalmarunionen?
Kalmarunionen var en såkaldt personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige og rigernes besiddelser Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne. Kalmarunionen havde sit magtcentrum i Danmark, men alle rigerne blev som hovedregel regeret efter deres egne gamle love og traditioner.
Why did the Kalmar Union and Denmark-Norway Collapse?
Hvornår ejede Danmark, Norge og Sverige?
I 1397 blev Norge forenet med Danmark og Sverige i Kalmarunionen. På det tidspunkt var befolkningen i hele Skandinavien gået over til kristendommen. Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark.
Hvilket år mistede Danmark Skåne?
Enevælden. Danmark var under Karl Gustav-krigene på nippet til at blive erobret af Sverige, og ved Roskildefreden i 1658 afstod landet Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm, mens Norge afstod Bohus og Trondhjem len.
Hvordan blev Kalmarunionen oprettet?
I 1388 blev Margrete valgt til regent over den del af Sverige, som stormændene kontrollerede. Kort efter - i 1389 - afsatte danske og svenske tropper Albrecht af Mecklenburg, og Margrete blev regent i hele Sverige. Det var starten på Kalmarunionen.
Hvem var med i kalmarkrigen?
Kalmarkrigen, krig mellem Danmark og Sverige 1611-13. Danmark erklærede krig i april 1611 efter en række mindre stridigheder, hvoraf den vigtigste drejede sig om samernes skat og herredømmet i Finnmarken.
Hvornår forlod Sverige Danmark?
Men efter Napoleonskrigene, ved Freden i Kiel i 1814, bestemte stormagterne, at Danmark skulle afgive Norge til Sverige. Og derefter var Norge og Sverige i personalunion – en ”løs” union, hvor kun udenrigspolitikken og statsoverhovedet, kongen var fælles – indtil Norge løsrev sig endegyldigt fra svenskerne i 1905.
Hvorfor opstod kalmarkrigen?
Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvem var den første kvindelige regent i Danmark?
Margrete den 1. er Danmarks første kvindelige regent. Hun samler alle lande i Norden i 1397 i Kalmarunionen.
Hvad mistede Danmark i 1814?
I forbindelse med afslutningen på Napoleonskrigene måtte Danmark i 1814 afstå Norge til Sverige. Efter nederlaget i krigen og adskillelsen fra Norge blomstrede kulturlivet i Danmark op med eksplosiv kraft.
Hvilket land måtte Danmark afgive til Sverige efter Napoleonskrigenes afslutning i 1814?
I 1814 indgik Danmark en fredsaftale med Sverige og England som afslutning på Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den bliver kaldt Freden i Kiel. Ifølge fredsaftalen skulle Danmark afstå Norge til Sverige.
Hvornår blev Danmark et samlet land?
I ca. 965 blev Danmark forenet og kristnet under Harald Blåtand, og med Junigrundloven den 5. juni 1849 gik Danmark fra at være et enevælde til at være et repræsentativt folkestyre.
Hvad skete der i kalmarkrigen?
Med udfaldet af Kalmarkrigen slog Christian 4. fast, at Danmark-Norge var den førende magt i Norden. Han skabte dog også et voldsomt fjendskab til den nye svenske konge, Gustav 2. Adolf, der siden skulle blive hans store rival i Kejserkrigen.
Hvorfor sluttede kalmarkrigen?
Kalmarkrigen endte stort set uafgjort. Fredsforhandlingerne i Knäred i Halland, som stod på i over to måneder og først blev afsluttet 20. januar 1613, resulterede i, at Sverige fik Kalmar tilbage mod at betale krigsskadeerstatning på en million rigsdaler, som skulle betales over seks år.
Hvornår Slutede kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
Mellem 1563 og 1720 udkæmpede Danmark og Sverige en række krige, hvori Sønderjyllands rolle var meget forskellig.
Hvor kommer Erik af Pommern fra?
Han var født i 1382 i den pommerske by Darlowo (ty: Rügenwalde) og døde i Pommern i 1459, 20 år efter han blev afsat som konge i de tre nordiske lande. Hans forældre var hertug Vartislav VII. af Pommern-Stolp og Maria af Mecklenburg-Schwerin, og han var fostersøn og søsterbarnebarn til Dronning Margrethe I.
Hvilken regent stod bag Kalmarunionen?
Margrete 1. var en dansk-norsk-svensk regent, dronning af Norge. Hun var yngste datter af Valdemar 4. Atterdag og dronning Helvig.
Hvorfor blev Erik af Pommern afsat som konge?
et oprør fra svensk side, som endte med, at Erik fik indskrænket sin magt og måtte anerkende rigsrådenes ret til at være med til at styre. Siden fulgte også et oprør fra danske bønder. Her fejlbedømte Erik situationen, og forholdet til det danske rigsråd blev gradvist dårligere. Til sidst blev Erik afsat som konge.
Er Skåne dansk eller svensk?
Skåne udgør (sammen med cirka 2.324 indbyggere i Halland) ét svensk län med 1.303.194 indbyggere og indgår i Øresundsregionen. Skåne er Sveriges vigtigste landbrugsområde og en af landets tættest befolkede regioner. De største byer er Malmø, Lund og Helsingborg. Skånes regionale flag er rødt med gult kors.
Hvad hedder Skånes ældste by?
Trelleborgs Museum
Sammen med bl. a. Lund og Helsingborg er Trelleborg en af Skånes ældste byer. I 1257 blev byen købstad og knudepunkt for regionens sildefiskeri og handel med hansestæderne i Nordtyskland.
Hvor mistede Danmark-Norge?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.