Når huden udsættes for sollys (uvb-stråling), dannes der D-vitamin. Mange danskere opholder sig så meget udendørs i sommerhalvåret, at de får tilstrækkeligt D- vitamin, men nogle grupper har behov for et tilskud. Brug af solcreme fører generelt ikke til mangel på D-vitamin (1,7). Også i skyggen danner huden D-vitamin.
Hvornår får man D-vitamin fra solen?
I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens lys i Danmark så kraftigt, at 5-30 minutters udendørs ophold før kl. 12 og efter kl. 15 giver tilstrækkelig mulighed for at danne D-vitamin. Mange danskere er nok udenfor i sommerhalvåret til, at de får tilstrækkeligt D-vitamin.
Kan man få D-vitamin gennem et vindue?
Sollys sætter også gang i kroppens produktion af D-vitamin, men her er du nødt til at bevæge dig udenfor. Vitaminproduktionen kræver nemlig UVB-stråler, som blokeres af vinduesglasset.
Hvordan omdannes solens stråler til D-vitamin?
Vi får D-vitamin fra kost og sollys
Den vigtigste kilde til D-vitamin er dog solen. Ved hjælp af solens UV-B stråler omdannes stoffet 7-dehydrocholestrol til D-vitamin i huden. Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor meget af huden, der er fri, og hvor stærk solen er.
Hvordan optager huden D-vitamin fra solen?
Det er en udbredt myte, at man skal ligge og stege i solen for at komme op på et tilstrækkeligt D-vitamin-niveau. Huden stopper nemlig med at danne D-vitamin, når der er dannet nok. Huden optager altså ikke mere D-vitamin ved at blive brun, rød eller forbrændt. Om sommeren får vi opfyldt vores D-vitamin-lager.
How Our Bodies Make Vitamin D | Corporis
Kan man få D-vitamin i solarie?
Pas på med UV-stråling fra solarium. Der er stor variation i, hvilken UV-stråling der er i solarier. Derfor ved man ikke præcist, i hvor høj grad solariet kan bidrage til at danne D-vitamin. Det frarådes at bruge solarium som kilde til D-vitamin.
Hvordan optages D-vitamin bedst i kroppen?
De vigtigste kilder til vitamin D i danskernes kost er fisk, fedtstoffer (margarine, smør, olier), kød, æg, samt mælk og ost. D-vitamin er fedtopløseligt og skal derfor indtages sammen med måltider, der indeholder fedt for at kunne blive optaget i kroppen.
Hvordan aktiveres D-vitamin?
Vi får D-vitamin fra kost og sollys
D-vitamin findes i en række fødevarer, særligt fede fisk, men også æg, kød, mælk og fedtstoffer (smør og margarine) indeholder D-vitamin. Den vigtigste kilde til D-vitamin er dog solen. Ved hjælp af solens UV-B stråler omdannes stoffet 7-dehydrocholestrol til D-vitamin i huden.
Hvad er symptomerne på D-vitamin mangel?
D-vitamin-mangel gennem længere tid rammer i første omgang muskler, knogler og led. Gener fra musklerne viser sig ved, at man er træt og har ondt i musklerne. Det kan fx vise sig ved, at man ikke er i stand til at rejse sig fra en stol uden at bruge hænderne for at komme op.
Hvorfor kan man ikke optage D-vitamin?
D-vitaminmangel har ofte flere årsager - en kombination af, at man ikke får nok D-vitamin i kosten, manglende udsættelse for sollys og i noge tilfælde skyldes det, at man ikke optager nok af kostens D-vitamin i tarmen. Årsagssammenhængen ved autoimmune sygdomme er ukendt.
Hvad er forskellen på UVA og UVB stråler?
For at gøre det helt kort, så er forskellen på UVA og UVB stråler, at UVA strålerne rammer huden uanset om vi udenfor eller bag glas som f. eks. et vindue i huset eller bilen. UVB strålerne derimod, stoppes af vinduer i huse og biler, men er også den stråletype der er skyld i solskoldninger.
Hvordan får jeg naturligt D-vitamin?
Vi får D-vitamin fra kost og sollys
D-vitamin findes i en række fødevarer, særligt fede fisk, men også æg, kød, mælk og fedtstoffer (smør og margarine) indeholder D-vitamin. Den vigtigste kilde til D-vitamin er dog solen. Ved hjælp af solens UV-B stråler omdannes stoffet 7-dehydrocholestrol til D-vitamin i huden.
Hvilke UV-stråler er skadelige?
Både uva- og uvb-stråling er skadelig. Uva-stråling trænger dybere ned i huden og kan give for tidlig ældning af huden (rynker), øjenskader og bidrager til kræft i huden. Uvb-stråling giver især anledning til solskoldninger og på langt sigt solskader i form af ru pletter, pigmentpletter og kræft i huden (1, 6).
Er det sundt at gå i solarie?
Falsk. Solarier udsender kunstig fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for udvikling af hud- og modermærkekræft. Solarium er aldrig en sund kilde til D-vitamin, for det skader huden mere, end det gavner. Derfor fraråder vi solarium som kilde til D-vitamin.
Hvornår er det bedst at tage sin D-vitamin?
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, så du skal spise noget fedt samtidig for at sikre, at vitaminet bliver optaget fra tarmen ind i kroppen. Du kan derfor med fordel tage dit D-vitamintilskud sammen med dagens mest fedtholdige måltid. Det er ofte aftensmaden.
Hvad er uv B stråling?
Hvad er UVB-stråler? UVB-stråler udgør 5 % af de ultraviolette stråler, der rammer jorden. De har et meget højt energiindhold og bremses af skyer og glas, men kan trænge igennem overhuden. UVB-strålerne giver huden den brune farve, men kan også give forbrændinger, allergiske reaktioner og hudkræft.
Hvem er i risiko for at mangle D-vitamin?
Let til moderat D-vitamin-mangel ses i Danmark hos hver 5. som ikke indtager D-vitamin tilskud. Følgende personer er i særlig risiko: Personer som sjældent kommer ud i sollys, det kan være ældre og svage beboere på plejehjem, men også unge som tilbringer tiden indendørs ved computer og fjernsyn.
Hvilke følger kan D-vitamin mangel få?
Let mangel på D-vitamin medfører en større risiko for at få knogleskørhed og brud på knoglerne. Svær D-vitamin-mangel er sjælden i vores del af verden. Svær D-vitamin-mangel skyldes som regel en sygdom i tarmen, hvor man ikke optager nok næringsstoffer, eller at man spiser meget ensidig kost.
Hvor meget D-vitamin får man fra solen?
Kroppen danner faktisk nok D-vitamin, hvis blot man er ude 10-20 minutter om dagen tre gange om ugen. Det er en udbredt myte, at man skal ligge og stege i solen for at komme op på et tilstrækkeligt D-vitamin-niveau. Huden stopper nemlig med at danne D-vitamin, når der er dannet nok.
Hvad fremmer optagelsen af D-vitamin?
Optagelse af D-vitamin bliver bedst vedkortvarige, regelmæssige ophold i solen. Vi får kun i mindre grad D-vitamin fra kosten. D-vitamin findes i større mængder i fede fisk, fx laks, sild og makrel. Derudover findes D-vitamin i begrænsede mængder i kød, mælk, ost og æg.
Hvor stærk D-vitamin?
Alle voksne og børn fra 4 år anbefales et kosttilskud med 5-10 μg vitamin D i vinterhalvåret (fra oktober til april). Derudover anbefales 10µg D-vitamin dagligt hele året til: Gravide. Børn og voksne med mørk hud.
Hvad binder D-vitamin?
D-vitamin: Samspil med A-vitamin
Den aktive form af D-vitamin binder sig til vitamin D-receptoren (VDR). VDR har sin virkning direkte på cellens DNA, hvor det binder sig i et større kompleks, som også omfatter retinoid-X-receptoren RXR.
Kan kroppen selv udskille D-vitamin?
Da D-vitamin er fedtopløseligt, skal det tages samtidig med fedt for at blive optaget i kroppen. Det betyder også, at D-vitamin ikke kan opløses i vand og udskilles med urinen. I stedet kan det ophobes i kroppens fedtdepoter og ved meget store indtag medføre forgiftningstilstande i kroppen.
Hvad er forskellen på D3 og D-vitamin?
Der er nærmest ingen forskel på vitamin D og vitamin D3. Vitamin D er som skrevet splittet op i to former kaldet D2 og D3. Ser man derfor på indholdet i vitamin D, indeholder det ofte også vitamin D3. Vitamin D er derfor bare et overordnet udtryk for vitamin D2 og D3.
Er 35 mcg D-vitamin for meget?
Man kan få for meget D-vitamin, selvom det er sjældent. En egentlig forgiftning ses først ved store mængder. Den øverst anbefalede dosis for voksne er 100 mikrogram per dag.