I Nordslesvig (nutidens Sønderjylland) var dansk både folke-, kirke- og skolesprog. I Sydslesvig var tysk kirke- og skolesprog, mens dansk var folkesproget i området nord for Dannevirke. Syd for Dannevirke var tysk folkesproget.
Hvornår har Flensborg været dansk?
I kølvandet på 1. verdenskrig skulle Flensborgs borgere – sammen med resten af Mellemslesvig - beslutte, om de ville høre til Danmark eller Tyskland. Folkeafstemningen blev afholdt den 14. marts 1920 og blev en klar tysk sejr.
Hvor meget af Tyskland var dansk?
Genforeningen 1920 og det danske mindretal
I den anden afstemningszone i områdets sydlige del blev resultatet 80 % (51.724 stemmer) for Tyskland og 20 % (12.800 stemmer) for Danmark, og området forblev dermed under Tyskland.
Hvor gik den gamle dansk-tyske grænse?
De kongerigske enklaver blev af praktiske grunde givet til Preussen, men til gengæld fik Danmark lov at beholde nogle slesvigske sogne sydøst for Kolding. Grænsen 1864-1920 gik 5 km syd for Ribe og derefter i en kurve mod nord 5 km fra Ribe, hvor den ramte Kongeåen, som den fulgte indtil syd om Vamdrup.
Hvilken del af Tyskland var DDR?
DDR (Deutsche Demokratische Republik) var en tysk stat, der i oktober 1949 blev oprettet i den sovjetiske besættelseszone. Staten blev opløst i oktober 1990, da DDR-området blev lagt sammen med Vesttyskland.
PIS MAX! OG KALOGJOKUGLER! Tur til Tyskland part 2
Hvad var forskellen på Øst- og Vestberlin?
Det officielle var Land Berlin. Vestberlin bestod af den amerikanske, den britiske og den franske sektor, som var blevet oprettet i 1945 efter det Tredje riges fald. "Østberlin" blev som den sovjetiske sektor udskilt fra resten af Berlin i 1948. I 1949-1990 residerede DDR's regering i den østberlinske bydel Pankow.
Hvornår mistede Danmark Tyskland?
Efter den 2. Slesvigske Krig i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen (fra 1871 Tyskland) og Østrig. Sønderjylland, som var det oprindelige navn på hertugdømmet Slesvig, var hermed tabt til Tyskland, og den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding.
Hvornår var Slesvig dansk?
1100-tallet: Slesvig bliver hertugdømme under den danske krone. I 1100-tallet indsatte den danske konge repræsentanter, som skulle vogte det danske riges sydgrænse ved Ejderen. Repræsentanterne fik titel af hertug og hermed var hertugdømmet Slesvig skabt.
Hvornår var Sønderjylland tysk?
Fra 1326 til 1867 var Sønderjylland (eller Slesvig, som det ligeledes blev kaldt) et selvstændigt hertugdømme, der dog fra midten af 1400-tallet hovedsageligt var under den danske konges myndighed. Efter 2. Slesvigske Krig i 1864 blev landsdelen indlemmet i først Preussen og fra 1871 i Det Tyske Kejserrige.
Hvor ligger den dansk-tyske grænse i dag?
Det danske mindretal i Sydslesvig er et resultat af grænsedragningen i 1920, hvor 2 folkeafstemninger afgjorde, at det tidligere hertugdømme Slesvig skulle deles i to, således at den dansk-tyske grænse i dag går nord for Flensborg i øst og syd for Tønder i vest.
Er Sydslesvig dansk eller tysk?
Det danske mindretal i Sydslesvig
50.000 mennesker. Her i den gamle danske landsdel Sydslesvig, der har været tysk siden 1864, holder vi stadig fast i dansk sprog og kultur. Vi lever et liv, der er så dansk som muligt mellem Flensborg i nord og Rendsborg i syd.
Hvornår var Hamburg dansk?
Hamborgs segl fra 1241. 1201 overgav Hamborg sig til hertug Valdemar af Slesvig og stod senere under Albert af Orlamünde, den danske statholder i Nordalbingien (Holsten). Slaget ved Bornhøved (1227) brød danskernes magt i Nordtyskland, og Hamborg kom atter under greverne af Schauenburg.
Hvorfor overtog Tyskland Danmark?
Tysklands angreb på Norge og Danmark 9. april 1940 var foranlediget af et tysk ønske om på den ene side at give den tyske flåde bedre operationsbetingelser i Atlanterhavet og på den anden side at sikre udskibningen af svensk jernmalm til den tyske rustningsindustri fra den norske havneby Narvik.
Hvornår blev Sønderjylland dansk igen?
Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 blev muliggjort af Tysklands nederlag i første verdenskrig og har været helt afgørende for, at vi i dag har et godt naboskab til Tyskland.
Hvor mange danskere er der i Flensborg?
Ca. en femtedel af indbyggerne betegner sig som danske eller dansksindede, og der bor mere end 2100 danske statsborgere i Flensborg.
Hvorfor skulle Danmark gå til Ejderen?
Målet var at adskille Danmark fra den tyske stat, og floden Ejderen blev set som en naturlig grænsedragning. Den national-liberale politik førte til et endeligt opgør i form af krigen i 1864, hvor Danmark tabte alle tre hertugdømmer, Slesvig, Holsten og Lauenborg.
Hvornår har Alsace været tysk?
Størstedelen af Alsace blev sammen med dele af Lorraine annekteret af det Tyske Kejserrige i 1871 efter Frankrigs nederlag i den fransk-preussiske krig. Alsace-Lorraine forblev tysk, indtil området igen kom under fransk herredømme i 1919 efter 1. verdenskrig.
Er Kolding en del af Sønderjylland?
Sønderjylland: Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa kommuner. Trekantområdet: Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle kommuner. Storbyregion Esbjerg: Esbjerg, Fanø og Varde kommuner. Fyn: Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø kommuner.
Hvornår blev Jylland en del af Danmark?
Ved Sønderjylland forstås i dag de landsdele, der ved genforeningen i 1920 blev en del af det danske kongerige efter at have været under tysk styre siden 1864. Sønderjyske forskere har haft forskellige holdninger til denne officielle definition.
Hvornår blev Schleswig-Holstein tysk?
Den 24. december 1866 vedtog det preussiske parlament en lov om Slesvigs og Holstens indlemmelse i Preussen som provinsen Slesvig-Holsten. Loven trådte i kraft den 24. januar 1867, og dermed ophørte hertugdømmet Slesvig med at eksistere som hertugdømme og som statsretlig enhed.
Hvorfor fik Danmark Slesvig tilbage?
I 1920 blev Sønderjylland genforenet med Danmark. Baggrunden for genforeningen var nederlaget i 1864. Her måtte Danmark overdrage hertugdømmerne Lauenburg, Holsten og Slesvig til Preussen (senere Tyskland) og Østrig.
Hvad er en hertug?
Hertug. Titel for en fyrste, der normalt er underordnet en konge. Fra 1100-tallet betegnes en del yngre danske kongesønner som hertug (Latin: dux), og fra omkring år 1200 knyttes titlen for nogles vedkommende særligt til det sydlige Jylland, der først blev betegnet som Sønderjylland og senere Slesvig.
Hvorfor ville Slesvig ikke være en del af Danmark?
I Danmark betragtedes Slesvig som gammelt dansk land, mens de tysksindede i Holsten og Slesvig mente, at der var en særlig historisk forbindelse mellem de to områder, som derfor ikke måtte adskilles. Da Danmark fik sin første grundlov i 1848/49, forsøgte man fra dansk side at indlemme Slesvig i den nye grundlov.
Hvornår tabte Danmark-Norge?
I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.