Overordnet set er animalske kødprodukter de største syndere, når det gælder om at passe på klimaet, mens grøntsager og frugt har en lav CO2-udledning. Mælkeprodukter er som udgangspunkt også i den slemme kategori, fordi en del produkter kommer fra koen.
Hvilke fødevarer udleder mindst CO2?
- Rå frugt: 0,1-3 kg CO2 pr. kg.
- Få grøntsager: 0,1-4 kg CO2 pr. kg.
- Bælgfrugter: 1-3 kg CO2 pr. kg.
- Frost/tørret frugt: 0,5-4 kg CO2 pr. kg.
Hvad udleder mindst CO2?
Lokalt produceret mad, der ikke er produceret i drivhus, udleder generelt mindre CO2 end varer, der er produceret i udlandet og transporteret til Danmark med fly. Økologiske varer er ikke nødvendigvis bedre for klimaet på kort sigt, men de er mere bæredygtige og miljøvenlige på den lange bane.
Hvilken type kød er bedst for klimaet?
3. Vælg lyst kød frem for mørkt kød. Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød.
Hvilke fødevarer er mest klimavenlige?
Bønner, ærter, linser og andre bælgfrugter er en god kilde til protein, og de har en klimabelastning, som er næsten 50 gange lavere end oksekød. Grøntsager, frugt og nødder indeholder også protein. Vegetabilsk protein er mere bæredygtigt end kød.
Klimaekspert: Hvordan nedsætter vi vores CO2 Udledning?
Hvilken type fødevarer belaster klimaet mest og mindst?
Spis grøntsager og stop dit madspild, hvis du vil være klimavenlig. En stor del af danskernes klimabelastning fra maden kommer fra kødet og produkter, der stammer fra husdyr, for eksempel æg, mælk og ost. »Vil man mindske sin klimabelastning, skal man spise mere frugt og grønt.
Hvilke grøntsager er mest klimavenlige?
Hvis man vil spise mere klimavenlige grøntsager, er det en god ide at vælge efter sæson ifølge flere forskere. Du står med to tomater. Den ene er dyrket i et stort drivhus, mens den anden er dyrket på en solbeskinnet mark i Sydeuropa.
Hvilket kød udleder mindst CO2?
Det skal ses i lyset af, at hverken svinekød eller kyllingekød er at finde i top 10. Svinekød ligger på 4,6 kg CO2 per kg spiseligt kød, mens kyllingekød ligger på 5,5 kg CO2 per kg.
Er Bananer godt for klimaet?
Ifølge den grønne tænketank CONCITOs rapport 'Klimavenlige madvarer' fra 2019 er bananers klimabelastning relativ lav med en CO2e-udledning på 0,5 pr. kilo. Det skyldes blandt andet, at bananer vokser på friland, at de har ikke brug for emballage, og så bliver de transporteret med skibe.
Hvilke grøntsager forurener mest?
Grøntsager med størst klimaaftryk er i prioriteret rækkefølge: Jordbær, danske tomater og agurker, importeret frilandssalat, importerede tomater og agurker, importerede løg, importerede sojabønner, importerede appelsiner, importerede bananer, importerede hvidkål og rødkål, importerede kartofler, importerede gulerødder, ...
Hvilke fødevare har det laveste klimaaftryk?
Fødevarer med lavere klimaaftryk
Generelt gælder det, ifølge Rådet for sund mad, at: Grøntsager, kartofler, frugter, bælgfrugter, fersk grisekød og fjerkræ, kornprodukter og planteolier er fødevarekategorier, der har et lavere klimaaftryk.
Hvor meget CO2 udleder plantebaseret kød?
En typisk vegansk kost (tal fra Storbritannien) udleder cirka 1,05 ton CO2 om året. En typisk kødrig kost udleder cirka 2,6 ton CO2 om året. Man kan således reducere sin udledning med ca. 1,5 ton CO2 om året, hvis man forandrer sin kost.
Er fisk bedre end kød?
Fisk er generelt meget bedre end kød, når det kommer til CO2-udledning. Og da de færreste af os lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger om 350 g fisk om ugen, er det en god idé at spise mere af alt det gode fra havet.
Er oksekød sundere end svinekød?
Kød indeholder vitaminer, mineraler og protein
Indholdet af de fleste vitaminer og mineraler er næsten det samme, uanset hvilket dyr kødet kommer fra. Svinekød indeholder dog mindre jern end oksekød og lammekød.
Hvor meget CO2 udleder et æg?
Det korte svar er: JA, æg er en klimavenlig kilde til animalsk protein. Produktionen af æg udleder nemlig kun 1,51 kg CO2 pr. kilo æg der produceres. Det er mindre end både fisk, okse-, svine- og kyllingekød, samt skaldyr og ost.
Hvor meget CO2 udleder en agurk?
Den består af 97 procent vand, og agurken (hvis den er dyrket i drivhus) udleder ca. 800 gram CO2 pr. kg.
Hvor meget CO2 udleder kaffe?
Også Analyseinstituttet Sphera har lanceret en ALCA-analyse, der viser, at en kop kaffe har et klimaaftryk svarende til omkring 100 gram CO2 ækvivalent – samme niveau som et glas juice. Den CO2-udledning, der er forbundet med dyrkning af kaffe, afhænger blandt andet af de geografiske forhold og produktionspraksis.
Hvilke produkter udleder mest CO2?
Afbrænding af de fossile brændstoffer olie og naturgas står for den største udledning af CO2. Og især afbrænding til el-produktionen udleder meget CO2. Men transport, industri, rydning af regnskove og andre menneskeskabte aktiviteter spiller også en stor rolle udledningen af CO2.
Hvad udleder CO2 i hjemmet?
En helt almindelig dag. Når vi opholder os indenfor udskiller vores kroppe det, der kaldes bioeffluenter – som indeholder vanddamp, CO2 og organiske stoffer. Faktisk påvirkes indeklimaet i dit hjem også af elektronik, legetøj, rengøringsmidler, møbler, kæledyr og din madlavning.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kartofler?
Kartoflen er klimaduks
Regner man hele klimaaftrykket fra mark til supermarked, udleder 1 kilo kartofler omkring 0,2 kilo CO2. Pasta udleder omkring 2,2 kilo CO2 pr. kilo færdig pasta, mens ris har den største klimabelastning: 1 kilo ris belaster med omkring 3,3 kilo CO2.
Hvor meget CO2 udleder en avocado?
Det gennemsnitlige klimaaftryk for en avocado er 0,19 kg CO2æ, for samme mængde oksekød er det 4 kg CO2æ, ost 3,15 kg og for svin 1 kg. (kilde) Avocadoer transporteres med fragtskib – ikke med fly. Transport med skib betyder et lavt CO2-aftryk per vare.
Hvilket kød er mest bæredygtig?
Skal du spise mere klimavenligt, så vælg kød fra fjerkræ frem for kød fra dyr med fire ben. Fjerkræ og fisk er mere bæredygtige end svin, der igen er mere bæredygtigt end oksekød. Oksekød fra kødkvæg er det mindst bæredygtige.
Er svinekød klimavenligt?
Dansk svinekød er ikke klimavenligt
Men dansk gris er på ingen måde klimavenligt, og Danish Crown har derfor ikke hjulpet forbrugerne. Tværtimod. Den danske svineproduktion udleder 6,1 millioner tons CO2-ækvivalenter om året, hvilket er 11 procent af Danmarks samlede klimaudledninger.
Hvilke grøntsager skal man spise hver dag?
Spis mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli, grønkål, pak choi og bladbeder (ca. 100 g om dagen er tilpas). Du kan også supplere med grønne salater (fx rucola, hoved- og hjertesalat). Spis røde og orange grøntsager som gulerødder, tomat, røde og orange peberfrugter, butternut squash og hokkaido græskar (ca.