Oksekød og lammekød belaster klimaet mest kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare. Kød indeholder mange gode næringsstoffer såsom protein og forskellige vitaminer, men i den mængde, som vi danskere spiser, kan vores kødindtag have en negativ effekt på vores sundhed.
Hvilke slags kød forurener mest?
Hvilket kød skal jeg undgå? En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at den klart mest forurenende fødevare målt på CO2 er lammekød. Et kilo lammekød resulterer i 21,4 kilo CO2. - Lam ligner kvæg i den måde, de biologisk er bygget op på.
Hvilken type kød er bedst for klimaet?
Vælg lyst kød frem for mørkt kød
Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød.
Hvad for noget kød udleder mindst CO2?
Det skal ses i lyset af, at hverken svinekød eller kyllingekød er at finde i top 10. Svinekød ligger på 4,6 kg CO2 per kg spiseligt kød, mens kyllingekød ligger på 5,5 kg CO2 per kg.
Hvad for noget kød er bedst for miljøet?
Køer og andre drøvtyggere er særligt klimabelastende. De prutter og bøvser metan, og der opstår lattergas fra dyrenes afføring. Begge dele er stærkere drivhusgasser end CO2. Spis derfor hellere fisk, kylling eller svinekød i stedet for oksekød.
Fem ting du skal vide om klimaet
Hvilket kød er mest bæredygtig?
Skal du spise mere klimavenligt, så vælg kød fra fjerkræ frem for kød fra dyr med fire ben. Fjerkræ og fisk er mere bæredygtige end svin, der igen er mere bæredygtigt end oksekød. Oksekød fra kødkvæg er det mindst bæredygtige.
Hvilken kødtype udleder mest CO2?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr.
Hvilket kød belaster klimaet mindst?
Oksekød er den største synder, mens kylling kun belaster klimaet med ¼ i forhold til oksekød. Spis derfor primært kylling og fisk, frem for svine- og oksekød. Grøntsager er den type mad, som belaster klimaet mindst. Ved at vælge grøntsager efter årstiden mindskes udgifterne til produktionen.
Hvad forurener mest i verden?
I 2019 udgjorde fossile brændstoffer – som naturgas, olie og kul – mere end 80 % af den globale energiforsyning. 25 % af de CO2-udledninger, der blev produceret ved forbrænding af disse fossile brændstoffer, kommer fra opvarmning og el i bygninger.
Hvad forurener mest i Danmark?
Landbrug, skovbrug og fiskeri er den branche, der udleder mest i Danmark. Branchens andel af erhvervslivets samlede udslip er øget siden 1990, fordi udledningen er faldet væsentligt mere i andre brancher.
Hvilket mad er mest klimavenligt?
Der er stor forskel på forskellige fødevarers klimaaftryk. Det er en god tommelfingerregel, at de fleste kød og mejeriprodukter hører til i den tungeste ende, mens frugt, grønt, nødder, kerner og bælgfrugter er den mest klimavenlige mad.
Hvilket kød er det bedste?
- Den bedste bøf skal findes i rygdelen. Det er her, vi finder udskæringer med navne som ribeye, entrecote, højreb og filet. Og så skal man gå efter bøffer, som har en tydelig fedtmarmorering - altså den slags fedt, man kan se som tråde inde i kødet, pointerer Adam Aamann.
Hvorfor udleder oksekød mere CO2 end kylling?
Kød fra ko og lam er værre end svin og kylling
Når køer har en stor klimabelastning, skyldes det, at køer i modsætning til svin er drøvtyggere, og drøvtygning er kendetegnet ved, at mad fordøjes i flere omgange, og de forskellige gæringsprocesser i koens forskellige maver producerer metan, som ræbes op.
Hvor meget CO2 udleder en oksemørbrad?
En ny stor database viser, hvor meget CO2 500 forskellige fødevarer udleder. Et kilo oksemørbrad udleder 152 kilo CO2. Det svarer til en køretur til Paris.
Hvor meget forurener svinekød?
Dansk svinekød er ikke klimavenligt
Den danske svineproduktion udleder 6,1 millioner tons CO2-ækvivalenter om året, hvilket er 11 procent af Danmarks samlede klimaudledninger. Eller knap halvdelen af udledningerne fra vores transport som udleder 14 millioner tons CO2-ækvivalenter årligt.
Hvad er den værste klimasynder?
1. Fossile brændstoffer. Fossile brændstoffer – kul, olie og gas – er uden tvivl den største klimasynder.
Hvor meget CO2 udleder det at spise kød?
Spis meget mere grønt
Alle ved efterhånden, at oksekød er skidt for klimaet. Men ved du præcis, hvor meget dit kødforbrug påvirker dit klimaaftryk? Hvis du spiser kød hver dag, udleder du 2.055 kg CO2 om året. En veganer udleder halvt så meget.
Hvad forurener mest bil eller fly?
Hvis man kører i bil til lufthavnen og tager flyet til Bornholm, udleder man 24-39 kg CO2 - alt efter bil og flytype. Samme tur i bil og færge udleder 47-58 kg CO2 alt efter, om du kører med el- eller benzinbil. Med kombinationen af eltog og færge udleder man 46 kg CO2 pr. passager.
Hvad er den største miljøsynder?
Det skriver altinget.dk. Rapporten er en del af en EU-kampagne, der skal motivere medlemslandene til hurtigere at tilpasse sig EU's miljølovgivning, og den vurderer, at landets største miljøudfordring er forurening forbundet med landbruget. På en kedelig andenplads ligger luftforureningen i byerne.
Er fisk bedre end kød?
Fisk er generelt meget bedre end kød, når det kommer til CO2-udledning. Og da de færreste af os lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger om 350 g fisk om ugen, er det en god idé at spise mere af alt det gode fra havet.
Er kylling klimavenlig?
Kød er en væsentlig større klimabelastning end frugt og grønt. Oksekød er den største synder, mens kylling kun belaster klimaet med ¼ i forhold til oksekød. Spis derfor primært kylling og fisk, frem for svine- og oksekød. Grøntsager er den type mad, som belaster klimaet mindst.
Hvorfor er grøntsager bedre end kød?
Særligt rødt og forarbejdet kød øger risikoen for kræft og et stort forbrug af kød kan lede til overvægt, da kød indeholder mange mættede fedtstoffer. Mere plantebaseret mad i hverdagen vil bidrage til en sundere vægt, da grøntsager indeholder meget få kalorier, og et stort indtag af vitaminer og mineraler.
Hvor meget udleder oksekød?
Sammenlagt sender danskernes forbrug af oksekød otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året. Det svarer til 40 procent af de godt 20 millioner ton CO2, som Danmark i alt skal spare i 2030 for at leve op til vores klimamål om at reducere 70 procent af landets udledninger.
Er ost klimavenligt?
Ost er en klimasynder. Når man producerer et kilo klassisk gul ost, udleder man lige knap ti kilo CO2, og dermed har osten et højere CO2-aftryk end både svinekød og fjerkræ.
Er avocado godt for miljøet?
De grønne herligheder er nemlig slet ikke så skadelige for klimaet, som mange tror. En avocado transporteres godt nok langt, men med skib, som er en meget effektiv transportform. Faktisk er deres klimaaftryk på linje med æbler, der ligger på kølelager i nogle måneder, før de rammer supermarkedet.