Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvor stammer julen fra?
Jul (oldnordisk: 'jól')
Ordet jul har en lang førkristen etymologi. Det menes at kunne spores helt tilbage til det gotiske sprog i ordet 'jiuleis', som var navn for enten november eller december. Ordet dukker op igen i det oldengelske ord 'guili' (i dag 'Yule'), som beskrev vintermånederne december og januar.
Hvor kommer vores juletraditioner fra?
Mange af vores juletraditioner i Danmark stammer heller ikke fra Danmark, men derimod fra blandt andet Tyskland, England og Italien. Eksempelvis er adventskransen og juletræet fra Tyskland. Der er dog en række madtraditioner, der kendetegner de danske juletraditioner.
Hvad hed julen før?
Jul eller Kristmesse
Julen – har vi lært - er en kristen fest. Men det, at holde fester om vinteren startede længe før Danmark blev kristent. Dengang kaldtes fejringerne for Jól. Trods århundreders ihærdige forsøg på at få festerne omdøbt til Kristmesse, kalder vi stadig vinterens festligheder for jul.
Hvilke lande fejrer ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
A Brief History Of The Christmas Tree (Where Did The Come From?)
Hvorfor fejrer vi jul den 24 og ikke den 25?
Spørgsmålet om, hvorfor vi i Norden fejrer jul allerede 24., er mere simpelt at svare på. Juletraditionen startede for mange hundrede år tilbage, og dengang regnede man med, at en ny dag begyndte ved solnedgang i stedet for - som nu - ved midnat. Derfor fejrede man jul den 24.
Hvornår kom jul til verden?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvem blev født juleaften?
Eftersom traditionen siger at Jesus blev født om natten, holdes midnatsmesse juleaften, traditionelt til midnat, for at ære hans fødsel.
Hvad betyder ordet jul?
Men ordet jul (oldnordisk: 'jól') anvendtes længe før, kristendommen slog rod i Danmark. 'Jul' var en betegnelse for fester, der blev afholdt om vinteren, ofte når dagene igen begyndte at blive længere.
I hvilket land holder man jul den 7 januar?
I børnebyen Jimma i Etiopien forbereder børn og voksne julen meget omhyggeligt. I forhold til vores jul falder julen i Jimma først den 7. januar, fordi Etiopien følger den julianske kalender og ikke den gregorianske, som vi gør i Danmark.
Er Nisser en dansk juletradition?
Nissen forbindes i dansk juletradition med jul og grød. Men sådan har det ikke altid været. På loftet sidder nissen med sin julegrød.
Er jul en dansk tradition?
Julen er vinterens største fest - og julefesten har gennem flere hundrede år skiftet skikkelse og indhold mange gange. Den er i dag den mest omfattende og populære af alle danske højtider. Her på siderne fortæller vi om julens historie, skikke og traditioner.
Hvilken dansk juletradition er ikke tysk?
Fra Sverige kom blandt andet julebukken af halm, julegløggen og Luciaoptoget. Det første Luciaoptog i Danmark fandt sted i National Scala i København i 1944. Skikken, som var opstået i Västergötland, havde på dette tidspunkt faktisk kun været udbredt i hele Sverige i et par årtier.
I hvilke lande fejrer man jul den 24. december?
I Danmark, Sverige og Tyskland fejrer vi julen den 24. december om aftenen, hvor familier samles til middag. I Danmark og Tyskland består menuen ofte af and, gås og/eller æskesteg.
I hvilket land fejrer man jul og får gaver den 25. december om morgenen?
til julens hovedbegivenhed. I en række lande, fx England, holder man dog fast ved den 25. og venter med at åbne gaver til om morgenen.
Hvorfor holder vi jul den 24. december?
Jesus' fødselsdag er ukendt
Når kristne fejrer jul i udgangen af december måned, skyldes det ifølge traditionen, at Jesus blev født på et tidspunkt om natten mellem den 24. og den 25. december. Fejringen af Jesu fødsel hænger i højere grad sammen med de førkristne traditioner.
Hvor mange i verden fejrer jul?
Over 132.000 danskere skal sidde alene juleaften. Det viser en undersøgelse, Epionion har lavet for DR Nyheder. De fleste danskere forbinder juleaften med familiehygge og samvær. Men over 132.000 danskere skal holde jul alene.
Hvorfor fejrer vi 1 og 2. juledag?
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Hvad spiser man den 23 december?
Æbleskiver og julegodter
I nogle familier har d. 23. december igennem generationer været den aften, hvor man spiser hjemmebagte æbleskiver og andre godter i familiens skød, mens man pakker de sidste julegaver ind og måske pynter juletræet.
Hvilket land er Jesus født i?
Fødsel, barndom og familie
De fortæller dog begge, at Jesus fra Nazaret blev født i Betlehem syd for Jerusalem af sin mor Maria, der havde undfanget ham ved Helligånden. Fødslen skulle ifølge Mattæus være sket senest år 4 f.Kr. og ifølge Lukas i år 6 e.Kr. Marias mand var Josef, der tog Jesus til sig som sin søn.
Hvornår blev julen kristen?
En kristen højtid
Fra slutningen af 600-tallet kendes advent som forberedelse til jul. I den vestlige kirke kom adventstiden herefter til at betegne begyndelsen på kirkeåret med påske og pinse som de øvrige store højtider.
Hvorfor får man gaver den 25?
De kristne begrundede gavegivningen med, at De Vise Mænd jo havde givet jesusbarnet gaver. Senere blev gavegivningen overtaget af Sankt Nicolaus og hans efterkommer, Julemanden, og så gik der kludder i gavegivningstidspunktet. Den kristne grundtanke var, at gaverne skal gives på Jesu fødselsdag, altså den 25. december.
Hvad spiser man i Finland til jul?
Juleaften, den 24., spiser man risengrød med en mandel i om formiddagen. Om eftermiddagen går mange finner på kirkegården og sætter lys på deres kæres grave. I Finland danses der også om juletræet, og man spiser smörgåsbord og skinke og postejer til aftensmad.
Hvad spiser man i Holland til jul?
I Holland får man kerstol, der er en særlig slags julebrød af mandelmel med lokale krydderier. I USA er de glade for kalkun til både thanksgiving og jul, og så er det en tradition at spise "pumpkin pie".
Hvem havde det første juletræ i Danmark?
I Holsteinborg tændte man det første juletræ i 1808. I København så man træet første gang i 1811 hos familien Lehmann i Ny Kongensgade, og det vakte så stor opsigt, at de mest nysgerrige satte stiger til vinduerne for rigtigt at kunne se, men det blev i almindelighed anset for et tosset påfund.