Den hyppigste vindretning er vinde fra omkring vest, hvor ca. 30-40 % af alle vinde kommer fra (periode 1989-1998). Vinden varierer selvfølgelig meget fra kystregioner til inde i landet.
Hvilken vej blæser vinden mest i Danmark?
Det fremgår klart, at vest og sydvest er de fremherskende vindretninger i Danmark, eftersom de vest- og sydvestvendte kyster har langt det højeste energiindhold i vinden (de røde og gule områder).
Hvor kommer vinden fra normalt?
Når landområdet er varmere end omgivelserne (sø eller hav) vil der stige mere varm luft til vejrs over land end over vand. Der vil opstå et lavtryk over land. Der vil opstå en vind for at udligne forskellen i tryk, så på jorden kommer vinden fra højtryk og går mod lavtryk.
Hvor kommer blæsten fra?
Vindstødene kommer fra større højder
Når luften stiger til vejrs som følge af opvarmningen, efterlades der et 'tomrum' der skal udfyldes af luft fra større højder. Deroppe blæser det langt mere end hernede, og derfor mærker vi det som vindstød. Jo større temperaturforskel, jo kraftigere vindstød.
Hvilken vej blæser vestenvind?
Hvor den kommer fra angives ved verdenshjørnerne. Når det blæser fra vest, siger vi, at vi har vestenvind.
Hvor skal strømmen komme fra, når vinden ikke blæser?
Hvorfor blæser det altid fra vest?
Nord for østenvindene (på den sydlige halvkugle er det syd for østenvinden) blæser vindene mest fra vest . Dette område kalder man et vestenvindsbælte. Det er her Danmark ligger, og derfor kommer den typiske danske vind fra vest. I dette område ses det, at havstrømmene også kommer fra vest.
Hvorfor har vi vestenvind?
Vestenvindsbæltet er området mellem de subtropiske højtryk omkring 30° n.br. og de vandrende lavtryk på polarfronten omkring 60° n.br. Luften strømmer nordpå fra højtrykket, men afbøjes mod højre pga. corioliskraften og bliver derfor til en vestenvind.
Hvad får vinden til at blæse?
Vind opstår, når solstrålingen opvarmer jord og luft. Den varme luft udvider sig og får lavere massefylde, og derfor stiger den til vejrs. Det skaber et undertryk (lavtryk) under den opstigende luftmasse, et undertryk, der bliver fyldt op ved tilstrømning af ny luft fra alle sider.
Hvor kommer vinden fra om sommeren?
Om sommeren blæser vinden fra havet og ind over fastlandet. Om vinteren blæser det fra fastlandet og ud over havet. Monsunregn skabes i områder, hvor hav og fastland mødes. Da luften over havet er meget fugtig, er den forholdsvis lang tid om at blive opvarmet/afkølet.
Hvor blæser det mindst i Danmark?
Vinden kommer jo typisk fra vest i Danmark, og derfor blæser det mindst på Djursland, Østjylland og i Nordsjælland, hvor den gennemsnitlige vind allerede har passeret en del land, siger han. Øverst på vind-listen ligger udover Halsnæs dog også to kommuner på Amager, Dragør og Tårnby.
Er der mest vestenvind i Danmark?
Danmark ligger i Vestenvindsbæltet, og i 55 pct. af tiden får vi vinden fra retninger mellem nordvest og sydvest. Nordvestenvind giver generelt kølige dage, og ofte ligger det meste af Danmark lidt i læ af de norske fjelde, som samtidig tørrer luften lidt ud.
Hvor vinden altid blæser fra syd?
På den nordlige halvkugle blæser vindene temmelig forenklet fra nord mod sydøst, og havstrømmene roterer mod uret. Men på den sydlige halvkugle går vindene fra syd mod nordvest, og havstrømmene roterer med uret. Tordenbyger vil ofte, men ikke altid, rotere samme vej som lavtrykkene.
Hvor blæser vinden fra og mod?
Når landområdet er varmere end omgivelserne (sø eller hav) vil der stige mere varm luft til vejrs over land end over vand. Der vil opstå et lavtryk over land. Der vil opstå en vind for at udligne forskellen i tryk, så på jorden kommer vinden fra højtryk og går mod lavtryk.
Hvad er den stærkeste vind i Danmark?
Oktoberstormen 2013 var en kortvarig storm, der ramte dele af Nordeuropa den 28. oktober 2013. Under stormen blev der målt vindstød af orkanstyrke, i Sønderjylland på 53,5 meter i sekundet, hvilket er dansk rekord. Stormen fik navnet Allan.
Hvor er det mest optimalt at placere en vindmølle?
Det er optimalt at opstille vindmøller ved kysten eller ude på havet, fordi vinden er kraftigst og mest stabil i kystområder. Vindhastigheden er større i et åbent landskab end i områder med bakker, mange træer og store bygninger.
Hvorfor blæser det fra vest i Danmark?
Her går havstrømmene den modsatte vej, altså fra vest mod øst. Nord for østenvindene (på den sydlige halvkugle er det syd for østenvinden) blæser vindene mest fra vest . Dette område kalder man et vestenvindsbælte. Det er her Danmark ligger, og derfor kommer den typiske danske vind fra vest.
Er der mere vind om vinteren?
I Danmark får vi de stærkeste storme om vinteren. Nogle årrækker er mere vindomsuste end andre, og vindintensiteten afhænger ligeledes af, hvor langt man er placeret fra kysten.
Hvorfor regner det mest i Jylland?
Nedbøren er meget forskelligt fordelt fra landsdel til landsdel. I Jylland er der mere vådt end på øerne. Jylland ligger tættere på Nordsøen og Atlanterhavet, og herfra kommer det meste af den fugtige luft, som giver regn og sne over Danmark.
Hvor meget blæser det i Nordsøen?
Vindenergimæssigt er Nordsøen lige så rig, som Mellemøsten er på olie. Det blæser rigtig meget, samtidig med at vandet ikke er ret dybt, og derfor er det relativt nemt at etablere vindmøllerne sammenlignet med så mange andre steder i verden.
Er vindstød på 10 ms meget?
Når vindstyrken er mellem 1-3 m/s vil flaget kun blafre ganske let i vinden. Hvis vindstyrken derimod er 11-13 m/s, vil du se, at både flag og flagstang vil bevæge sig meget kraftigt. Det er derfor vigtigt at holde øje med flaget og se, om der kommer kraftige vindstød, og flaget dermed bør hejses ned.
Hvornår er der for meget vind til at sejle?
vind- hastighed 6-8 m/s, vindstyrke 4) huske, at sejlads kan være ubehageligt og farligt for nogle børn samt for nervøse og uerfarne sejlere. I frisk vind (dvs. vindhastighed 9-11 m/s, vind- styrke 5) og derover bør kun store sødygtige fartøjer med erfarne sejlere ombord stå til søs.
Er 5 m s meget vind?
Hvis afvigelsen er 5 m/s eller mere fra middelvinden, kalder vi det et vindstød. Et vindstød skal vare mindst 3 sekunder og må højst vare 1 minut.
Hvor finder man Vestenvindsbæltet?
Vestenvindsbæltet er området mellem de subtropiske højtryk omkring 30° n.br. og de vandrende lavtryk på polarfronten omkring 60° n.br. Luften strømmer nordpå fra højtrykket, men afbøjes mod højre pga. corioliskraften og bliver derfor til en vestenvind.
Hvilken vind er fremherskende i Danmark?
Vestenvinden er den fremherskende vindretning herhjemme. I Danmark har vinden fra vest været en tur over Nordsøen og Atlanterhavet, og det bevirker, at vejret i Danmark er præget af det, vi også kalder kystklima.
Hvordan læser man vindretning?
Vindretningen måles hyppigst med en vindfløj, der automatisk registrerer vindretningen døgnet igennem. Hastigheden måles normalt med et såkaldt skålanemometer, der består af 3-4 halvkugleformede skåle på en vandret karrusel. Vinden får karrusellen til at dreje og omdrejningshastigheden er et udtryk for vindhastigheden.