Wildenskov var manden bag ved den senere lov om Foranstaltninger vedrørende åndssvage, der blev ved- taget i 1934. Den første forstanderinde på Sprogø var Frida Nielsen en ugift sygeplejerske, og fra starten blev der anbragt 18 piger på øen – aldersfordeling for disse kvinder var 16 – 42 år.
Hvorfor kom pigerne på Sprogø?
Da kvinderne, der var anbragt på Sprogø, generelt blev anset for at være uhelbredelige, var det hovedfunktionen for anstalten på Sprogø, at den først og fremmest skulle virke afskrækkende på det omgivende samfund.
Hvor mange piger boede på Sprogø?
”Hvis du ikke opfører dig ordentligt, kommer du derud.” Når færgen passerede Sprogø, var det almindeligt, at piger blev truet med, at de ville blive anbragt på et sted i Danmark, det var umuligt at flygte fra. I alt har ca. 500 piger i perioden fra 1923 til 1961 haft den skæbne at være blevet anbragt på Sprogø.
Hvornår lukkede pigehjem på Sprogø?
De kradsemærker findes stadigvæk, og dem kan man se i filmen her, som er optaget i maj på Sprogø, hvor professor Birgit Kirkebæk fortæller om pigehjemmet på Sprogø. Hjemmet blev grundlagt i 1923 og lukkede først i 1961. I alt ca. 500 piger var i tidens løb anbragt der, og i gennemsnit var de anbragt i 7 år.
Kan man se pigehjemmet på Sprogø?
Sprogø er fredet og der er ikke adgang til øen og pigehjemmet.
Journal 5305: Karoline blev anbragt på pigehjemmet på Sprogø
Hvor mange blev steriliseret på Sprogø?
Af de 160 kvinder, som overlæge Wildenskovs optegnelser dækker, blev de 86 steriliseret. I 1929 fik Danmark den første lov, der gav adgang til sterilisation af åndssvage og handicappede, der var anbragt under forsorg. Der var tale om frivillig sterilisation, men der var ikke krav om skriftligt samtykke fra patienten.
Hvorfor må man ikke være på Sprogø?
31. januar 2019. Der er en række retningslinjer (og forbud) forbundet med et besøg på Sprogø. Øen ligger i et Natura 2000-område og er af hensyn til natur, dyreliv og bygninger fredet.
Hvem var overlæge på Sprogø?
Hjernen bag ø-anstalten på Sprogø var Christian Keller, der var overlæge ved De Kellerske Aandssvageanstalter i Brejning i Jylland.
Hvor gammel er Sprogø?
Sprogø var fra midten af 1500-tallet og mere end 120 år frem beboet af kvægdrivende bønder. I 1569 fik øen status som nødherberg og fungerede i årene 1793-1893 som mellemstation for isbådstransporter.
Hvad bliver Sprogø brugt til i dag?
Sprogø er i dag ubeboet, men der er begrænset adgang til øen for turister på guidede ture, som bliver arrangeret af Korsør Turistbureau og Nyborg Turistbureau.
Hvor mange blev steriliseret?
Det valg stod mange af de i alt 13.000 danskere, der i årene 1929-1967 blev steriliseret, overfor. Overgreb og overtalelse accepteredes af myndighederne i forsøget på at forhindre åndssvage i at forplante sig - til samfundets og deres eget bedste.
Kan man stoppe på Sprogø?
Har du nogensinde været på vej over Storebæltsbroen og følt dig fristet til at tage et stop på øen i midten? Det er der rigtig mange, der har. Hvert år kan Nyborg Kommune tilbyde 25 busture til Sprogø. Man må nemlig ikke selv køre ned på øen, så derfor foregår visitter igennem guidede ture.
Hvem ejer Sprogø?
I dag er det A/S Storebælt, der ejer Sprogø, men både øen og kvindehjemmet er fredet. Indvendigt er der dog ikke mange spor efter den gamle anstalt: Gymnastiksalen er blevet konferencelokale, pigeværelserne erstattet af kontorer, og der er bygget flere ferielejligheder i de gamle bygninger.
Hvor mange kvinder blev Tvangssteriliseret på Sprogø?
Mod deres vilje blev kvinder tvunget til Sprogø og tvangssteriliseret. Nu skal de mindes, mener et museum. I dag er Sprogø for de fleste blot en lille grøn plet, vi passerer i høj fart, når vi krydser bæltet mellem Sjælland og Fyn. Men for 500 kvinder i perioden 1923 til 1961 var Sprogø et hjem.
Hvor mange kvinder blev Tvangssteriliseret?
På kvindeanstalten blev omkring 500 kvinder anbragt i perioden 1923 til 1961. Kvinderne blev anbragt her, hvis de blev anset som svagt begavede eller ”defekte, uregerlige eller havde løssluppen moral”. Det som man også kaldte ”moralsk åndssvag”.
Er Journal 64 optaget på Sprogø?
Sprogø ved Storebæltsbroen har en absolut nøglerolle i JOURNAL 64. En central del af filmens handling foregår på det historiske (og berygtede) pigehjem på Sprogø, og det er lykkes at placere en del af filmens optagelser on location på Sprogø takket være et tæt samarbejde med FilmFyn og Sund & Bælt.
Hvor gammel er Ove Sprogøe?
Født 21/12 1919 (O. Wendelboe S. Petersen), død 14/9 2004 - 84 år gammel. Far til skuespiller Henning Sprogøe (f.
Hvornår er Ove Sprogø død?
Ove Sprogøe døde den 14. september 2004, kort tid efter sin kone, Eva.
Hvem var Sprogø pigerne?
Pigehjemmet på Sprogø fungerede som anstalt for "seksuelt løsagtige og moralsk defekte" kvinder. Kvinderne blev isoleret fra det omgivende samfund. Det var helt i tråd med samtidens socialhygiejniske forestillinger om at forhindre udbredelse af dårligt arvemateriale.
Hvornår blev Livø lukket?
Da staten overtog De Kellerske Anstalter i 1959, havde holdningen til udviklingshæmmede ændret sig, og man mente, at samfundet skulle give plads til disse, så anstalten på Livø blev derfor lukket i 1961. Gennem de 50 år, anstalten eksisterede, nåede 700 mænd at blive interneret på Livø.
Hvad er et pigehjem?
De lever alene på gaden eller med familiemedlemmer, hvor vold eller misbrug er en del af hverdagen, hvorfor de ikke har nogen til at passe på eller bekymre sig om dem. De har ingen, der sørger for, at de kommer til lægen, i skole eller får mad i maven.
Kan man gå en tur på Sprogø?
Oplev Sprogø - En helt speciel oplevelse med guide.
Destination Sjælland arrangerer flere gange om året guidede ture (på dansk) til Sprogø, som rummer en meget spændende historie. Turen varer 3 timer, heraf 1½ times tur til fods på Gammel Sprogø og 1 times rundtur i bus på Ny Sprogø.
Kan man komme ud og se Sprogø?
Sprogø og alle de spændende oplevelser, der venter dig her, er normalt ikke tilgængelige for offentligheden. Dog arrangerer VisitNyborg guidede busture til Sprogø flere gange om året. Hvis du vil opleve Sprogø så skynd dig at skrive dig på ventelisten! Turene er populære, jo før du booker jo bedre.